Lapsen kehitys 27.10.2016 Päivitetty 22.02.2022

Onko lapsella Asperger? Näin Aspergerin oireyhtymän tunnistaa

Aspergerin oireyhtymä lapsella aiheuttaa kommunikointivaikeuksia ja aistien yliherkkyyttä. Pelkkä kovien äänten säikkyminen ei kuitenkaan ole Aspergerin merkki, eikä diagnoosia saa tehdä omin päin. Selvitimme, millaisia Aspergerin oireet lapsella ovat, ja miten diagnoosi tehdään.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Aspergerin oireyhtymä määritellään keskushermoston neurobiologiseksi kehityshäiriöksi, joka kuuluu autismin kirjoon. Asperger-lapset ovat usein herkkiä aistiärsykkeille. He kontrolloivat arkeaan rutiineilla, ja sosiaaliset tilanteet voivat olla heille vaikeita.

Se, hankaloittaako Aspergerin oireyhtymä elämää, riippuu piirteiden voimakkuudesta ja ympäristön suhtautumisesta.

Asiantuntijat puhuvat oireyhtymästä persoonallisuustyyppinä, jolla on omat vahvuutensa. Asperger-ihmiset ovat usein äärimmäisen tunnollisia ja lahjakkaita asioissa, jotka kiinnostavat heitä.

Lue myös Anna.fi: Asperger on vaikeus ja voimavara

Asperger-lapsi on usein pikkuvanha professori

Asperger-lasten puhetyyli on usein poikkeuksellinen. Lapsi voi puhua täydellistä kirjakieltä, vaikka hän asuisi voimakkaalla murrealueella.

Lapsen ääni voi olla todella hiljainen tai kova, ja puheen nuotti monotoninen. Erikoinen viestintätyyli voi vaikeuttaa kaverisuhteiden solmimista. Monesti lapsi viihtyykin paremmin yksin tai aikuisseurassa.

Asperger-lapsia pidetään monesti pikkuprofessoreina, sillä omiin kiinnostuksenkohteisiin uppoutuminen on oireyhtymän tyypillinen piirre.

Lapsi voi lumoutua dinosauruksista, ufoista tai lehtien keräilystä. Nelivuotias saattaa tietää kaiken liitukaudesta, mutta pukeutuminen voi olla hänelle vaikeaa. Hän voi puhua intohimostaan tuntikausia, vaikka kuulijat uupuisivat.

Pelkkä pikkuvanhuus ja dinosauruksista intoilu eivät kuitenkaan ole Aspergerin oireyhtymän merkkejä. Suurin osa lapsista fanittaa tai keräilee jotakin. Kirjakieli voi olla kotoa opittua, ja vetäytyvä käytös voi johtua ujoudesta.

Lue myös: Ida-Sofia, 10, saa illalla unilääkkeen mutta herää leikkimään aamukolmelta – isä lepää vain kun perhelomittaja saapuu

Aistiärsykkeet ja kaaos kuormittavat

Aistiyliherkkyydet ovat yleisiä Aspergerin oireyhtymän oireita.

Kovat äänet ja kirkkaat valot voivat kuormittaa lasta niin paljon, että hän saa itku- tai raivokohtauksen. Paidan pesulappu voi tuottaa sietämätöntä kipua, ja karkea ruoka voi saada lapsen yökkäämään.

Asperger-lapset ovat herkkiä myös muunlaiselle kaaokselle ja epäjärjestykselle. Lapsi voi lamaantua toimintakyvyttömäksi, jos ruoka-aineet koskettavat toisiaan lautasella tai tavarat ovat väärissä paikoissa.

Rutiinit taas rauhoittavat lasta ja auttavat häntä hallitsemaan stressiä. Tämän vuoksi lapsi voi panikoida, jos hän ei saa tehdä askareitaan tutulla tavalla.

Aspergerin oireyhtymä vaikeuttaa tunteiden tunnistamista

Asperger-ihmisillä on usein vaikeuksia tunnistaa ja ilmaista tunteita. Lapsi ei välttämättä ymmärrä eleiden perusteella, jos toinen on surullinen. Väsyneenä hän saattaa tiuskaista ”en halua olla kanssasi”, sillä hän ei osaa ilmaista asiaa tahdikkaasti.

Ylitunnollisuus voi jähmettää sosiaalisissa tilanteissa. Lapsi yrittää analysoida kaiken tilanteen sisältävän informaation eikä pysty reagoimaan spontaanisti.

Vaikka Asperger-ihmisen käytös olisi jäykkää ja kulmikasta, hänellä on usein voimakas tunne-elämä. Lapsi voi kokea äärimmäisiä rakkauden ja vihan tunteita, jotka purkautuvat yllättäen. Tunneryöpyt ja töksäyttely eivät johdu ilkeydestä, vaan puutteellisista tunnetaidoista, joita voi harjoitella.

Poikkeuksellinen sosiaalinen tyyli voi olla myös vahvuus. Asperger-ihmiset tulevat usein hyvin toimeen pikkulasten, vanhusten ja eläinten kanssa. Räjähtelevä Asperger-teini voi hoivata pikkusisartaan kärsivällisesti. Vauvan itku ja vanhuksen tarvitsevuus tuntuvat selkeämmiltä reaktioilta kuin epämääräiset vihjeet.

Lue myös: Autistisen lapsen äiti: ”Havahduin siihen, että Juho ei leikkinyt kuten muut lapset”

Älä tee hätäistä Asperger-diagnoosia

Aspergerin oireyhtymän aiheuttaja on epäselvä, eikä siihen ole lääkehoitoa. Motoriikan ja tunnetaitojen harjoittelu terapiassa helpottaa lapsen arkea. Omassa tahdissa työskentely ja rauhallinen ympäristö pitävät aistikuormituksen kurissa.

Kotidiagnoosia ei saa tehdä omin päin parin oireen perusteella. Jos lievät piirteet eivät häiritse lapsen elämää, diagnoosia ei välttämättä tarvita.

Diagnoosi voi auttaa, jos lapsi tarvitsee tukea päivähoidossa tai koulussa. Yleislääkäri voi tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon, jossa moniammatillinen työryhmä arvioi, täyttyvätkö Asperger-kriteerit. Asiantuntijat arvioivat lapsen sosiaalisuutta, toiminta- ja organisointikykyä, kiinnostuksenkohteita ja motorisia taitoja.

Seuraavat piirteet voivat olla Aspergerin oireyhtymän oireita. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen Asperger-ihminen on persoona, ja oireyhtymä ilmenee yksilöllisesti.

Keskustele: Mitä hyötyä lapselle on Asperger-diagnoosista?

Lähteet: Autismiliitto, My Asperger’s Child, Parents, Terveyskirjasto

Kommentit (2)

Yleensä assit jää kiinni kouluiköisenä, tai siis alkaa tulemaan vaikeuksia koulussa ja tutkimuksissa voi sitten ilmetä asperger. Pikkulapsesta on vaikea aspergeriä diagnosoida. Autismi dg pystytään tekemään ennen kouluikää.

No hei, kyllä assilla voi olla hyvinkin rikas mielikuvitus, ihan oma maailmansa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X