Lapsen kehitys 20.04.2024

Vuoden ja kahden kuukauden ikäinen taapero oppii leikkiessään

Yhden vuoden ja kahden kuukauden ikäinen taapero on usein tunteikas kaveri, joka kehittyy leikkiessään ja saattaa pelätä hassuja arkisia asioita.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Yhden vuoden ja kahden kuukauden ikäinen taapero on vauhdikas menijä, joka oppii uusia asioita leikkimällä sekä muita ihmisiä seuraamalla ja kuuntelemalla. Tässä iässä lapsi saattaa kokea myös vahvoja tunteita, jotka purkautuvat voimakkaasti.

Taaperon kehitys | Lapsi kokee monenlaisia tunteita

Taaperoiässä on normaalia, että lapsi saattaa lyödä, purra tai käyttäytyä muuten väkivaltaisesti muita kohtaan. Käytös kumpuaa siitä, etteivät lapsen aivot ole vielä tarpeeksi kehittyneet säätelemään tuntemuksia ja impulsseja, joita niissä syntyy. Useimmiten hankala käytös purskahtaa, kun lapsi turhautuu tai toivoo huomiota esimerkiksi vanhemmaltaan.

Taaperon kiukutellessa on hyvä muistaa, ettei vuoden ja kahden kuukauden ikäinen lapsi vielä ymmärrä, että muillakin on tunteet. Jos lapsi on väkivaltainen toista lasta kohtaan ja tämä reagoi esimerkiksi huutamalla, ei taapero ymmärrä mistä toisen reaktio johtuu.

Hankalissa tilanteissa vanhemman tulisi pysyä rauhallisena ja johdonmukaisena: kerro taaperolle, että tämän toiminta on väärin ja pyri rauhoittelemaan tilannetta.

Lue myös: Miksi taapero raivoaa? Toimi näin kiukuttelevan lapsen kanssa

1v 2kk oppii leikkien | Lapsi leikkii vielä itsenäisesti

Taapero oppii paljon erilaisia asioita leikin kautta. Leikin avulla hän opettelee esimerkiksi sanoja, värejä ja muotoja sekä hahmottaa perhe- ja sisaruussuhteita sekä omaa suhdettaan muihin ihmisiin.

Vuoden ja kahden kuukauden iässä lapsi leikkii vielä usein yksin omassa kuplassaan. Yleensä vanhemman leikkiseura kelpaa, mutta ikätoverinsa kanssa lapsi leikkii itsenäisesti rinnakkain ilman kontaktia toiseen. Lelut saattavat lähteä nopeasti toisten lasten käsistä, kun mielenkiinto jotakin esinettä kohtaan herää.

Vaikka yhteisleikit eivät vielä onnistu, lapsi saattaa tässä iässä olla silti hyvin kiinnostunut katselemaan toisten lasten leikkejä ja kopioimaan heidän tekemisiään.

Kivoja tapoja edistää lapsen fyysistä kehitystä

  • Pallolla leikkiminen: Istu lapsesi eteen ja vieritä pallo hänelle. Taaperolle pallon kiinniottaminen ja vierittäminen voi olla vielä vaikeaa, mutta sitä on hyvä harjoitella. Pallon vierittäminen yhdessä toisen kanssa kehittää myös vuorovaikutusta ja sosiaalisia taitoja.
  • Tavaroiden siirtäminen: Pienet lapset tykkäävät siirrellä asioita paikoista toiseen ja se on heille jopa hyvää harjoitusta! Anna lapsen siis siirrellä laatikoita tai pyykkikoria ympäri kotia, jolloin hän käyttää kehoaan monipuolisesti.
  • Kapealla korokkeella kävely: Jos taapero osaa jo kävellä, voit haastaa hänen tasapainoaan ja kävelytaitojaan rakentamalla hänelle sillan esimerkiksi laatikoista. Pidä taaperoa kädestä, kun hän kävelee siltaa pitkin ja laita sillan molemmille puolille tyynyjä, jotta siltä kaatuminen on turvallista.

Taaperon mieli | Yllättävät arkiset pelot

Vuoden ja kahden kuukauden ikäisenä lapselle saattaa syntyä uusia pelkoja hyvin arkisia asioita kohtaan. Vanhemman mielestä pelkojen kohteet saattavat välillä tuntua jopa absurdeilta, mutta taaperolle ne ovat täyttä totta.

Monesti pelot syntyvät tässä vaiheessa hyvin yllättäen, jos jokin asia tuntuu lapsesta uhkaavalta: pelon kohteena voi olla esimerkiksi pölynimuri, suihku, kylpyamme tai potta.

Pelkoja kannattaa käsitellä rauhassa eikä lasta kannata väkisin pakottaa niiden äärelle. Jos esimerkiksi vesi tuntuu lapselle yhtäkkiä pelottavalta elementiltä, kannattaa siihen totutella uudestaan pikkuhiljaa. Suihkun voi suorittaa esimerkiksi pesusienellä tai ämpärillä lapsen päälle vettä kaataen. Jotta lapsen olo olisi mukavampi, kylpyyn voi ottaa mukaan leluja tai vanhempi voi hypätä pesulle mukaan lapsen kanssa.

Taaperon perhe | infektiot riesana

Pikkulapsiperheestä ei yleensä erilaisia tauteja puutu. Alle kolmevuotias päivähoidossa käyvä lapsi saattaa sairastaa jopa sata päivää vuodesta.

Jatkuva sairastelu onkin näin pienillä lapsilla yleistä eikä sitä kannata säikähtää. Infektioriski on suurin juuri päivähoidon aloittaneilla alle kolmevuotiailla lapsilla, koska heillä immuunipuolustus on vielä kehittymässä.

Kun sairastelukierre kuormittaa koko perhettä, vanhempi voi lohduttaa itseään ajattelemalla, että sairastavan lapsen vastustuskyky kehittyy jokaisen taudin kohdalla aiempaa vahvemmaksi.

Jotta tautikierteitä voisi kotona ehkäistä, lapsen on annettava parantua kunnolla ennen päivähoitoon takaisin viemistä. Kun lapsi saa levätä riittävästi, myös hänen vastustuskykynsä nousee ja riski saada seuraava tauti heti perään pienenee.

Lue myös: 11 vinkkiä katkaista lapsen flunssakierre – lääkärin parhaat neuvot

Lähteet: BabyCenter, MLL

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X