Lapsen terveys 19.05.2024

Allergian siedätyshoito voi olla merkittävä apu – kesto ei kuitenkaan aina ole elinikäinen

Allergian siedätyshoitoja tehdään jo 5-vuotiaille lapsille.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Allergian siedätyshoito voi olla vaikeasti allergisen pelastus.

Siedätyshoidolla lisätään ihmisen sietokykyä allergiaa aiheuttavaa allergeenia kohtaan. Siedätyshoitoa annetaan pistos- tai kielenalustablettihoitona.

Kliinisen allergologian professori ja ylilääkäri Johannes Savolainen suosittelee siedätyshoitoa kaikille, joille allergialääkitys ei riitä.

– Erityisesti 5–7-vuotiaille vaikeasti siitepölyallergisille lapsille, Savolainen sanoo.

Ruoista maapähkinälle löytyy myös kaupallinen siedätysvalmiste, jota tosin ei ole Suomessa saatavilla ainakaan vielä. Lapsilla kokeellista tutkimuksellista siedätystä on tehty onnistuneesti Suomessa maapähkinän lisäksi myös kananmunalle ja lehmänmaidolle.

Miksi valita siedätyshoito?

Yksi tärkeä syy hakeutua siedätyshoitoihin on, että ne vähentävät riskiä sairastua allergiseen astmaan tai uusiin allergioihin.

Hyvin onnistuessaan siedätyshoito lievittää kaikkia allergisia oireita, kuten nuhaa, nenän tukkoisuutta, silmäoireita sekä allergeenikontaktista johtuvia astmaoireita.

– Siedätyshoidossa allergian aiheuttava immunologinen tasapainohäiriö korjaantuu, sanoo Savolainen.

Allergian siedätyshoito on tehokasta. Savolaisen mukaan siitepölysiedätyksistä hyötyy noin 90 prosenttia, ja eläinsiedätyksistä noin 60 prosenttia hoidon läpikäyvistä.

– Ei kuitenkaan ole varsinaisia keinoja, jotka takaisivat, että siedätyshoito varmasti auttaa, Savolainen muistuttaa.

Erityisesti kevät- ja kesäaika ovat haastavia vaikeasta siitepölyallergiasta kärvisteleville. Siedätyshoidolla oireita voitaisiin helpottaa.

Ero allergialääkkeiden ja siedätyshoidon välillä voi kuitenkin olla merkittävä. Allergialääkkeenä käytetyt antihistamiinit, nenäsumutteet ja silmätipat eivät vaikuta allergian perussyyhyn, vaan lievittävät oireita vain hetkellisesti. Siedätyshoidon kanssa oireet voivat hävitä pitkäksi aikaa merkittävästi.

– Siedätyshoidon vaikutus kestää keskimäärin kymmenen vuotta, toisilla pidempään ja toisilla lyhempään. Erot ovat yksilöllisiä, sanoo Savolainen.

Joskus allergiasta voi toipua kokonaan siedättymällä, ja esimerkiksi lasten ruoka-aineallergiat voivat korjaantua itsestään iän myötä.

Siedätyshoito tehdään pistoksena tai tabletilla

Siedätyshoitoja on tehty pitkään, ja ne on havaittu turvalliseksi.

– Pistossiedätystä on tehty sata vuotta, tablettisiedätystä Suomessa reilut 15 vuotta, Savolainen kertoo.

Kielen alle laitettavaa tablettihoitoa annetaan heinä-, koivu- ja huonepölypunkkiallergiaan.

Pistoksina siedätyshoitoa annetaan koivu-, timotei-, huonepölypunkki-, koira- ja kissa-allergian hoitoon, sekä pistiäisallergiaan.

Kokeellista ruokasiedätyshoitoa voidaan antaa merkittäviä oireita, kuten anafylaksiaa, aiheuttavaan ruoka-aineallergiaan.

Siedätyshoidon aloittaminen ja eteneminen

Siedätyshoitoarvioon voi hakeutua perusterveydenhuollossa lääkärin lähetteellä. Myös yksityiset lääkäriasemat tarjoavat hoitoa. Siedätyshoitoarviossa päätetään yhdessä lääkärin kanssa sopivin hoitomuoto. Esimerkiksi siitepölyallergian pistossiedätyshoidot aloitetaan syksyllä, ja tablettisiedätyshoito tammikuussa.

Siedätyshoitoon voi hakeutua jo lapsena.

Siedätyshoito kestää pitkään. Siihen pitää jaksaa sitoutua yleensä kolmeksi vuodeksi, minkä aikana tabletteja syödään joka päivä, ja pistoksiakin otetaan lähes kuukausittain. Pistiäisallergian hoito kestää viisi vuotta. Lisäksi hoidot tuntuvat kukkarossa.

– Kolmen vuoden pistossiedätyshoito maksaa julkisessa terveydenhuollossa noin 100–400 euroa, ja tablettisiedätys noin 1800 euroa. Siedätyshoidon hinta on sama lapsille ja aikuisille, sanoo Savolainen.

Hoitojen tehotessa rahan säästää kuitenkin siinä, ettei allergialääkkeitä välttämättä enää tarvita.

Siedätyshoidoissa ei ole yläikärajaa. Aikaisintaan hoidot voidaan aloittaa 5-vuotiaana.

Yli puolitoista miljoonaa suomalaista kärsii jostain allergiasta, mutta siedätyshoitoa saavia on tällä hetkellä vain noin 10 000. Luku voisi olla huomattavasti korkeampi, mutta kaikki eivät syystä tai toisesta pysty tai halua sitoutua hoitoihin. Lisäksi Suomessa on suuret alueelliset erot siedätyshoidon toteutumisessa.

– Mikäli oman alueen sairaala ei siedätä, hoitoon pääsy vaikeutuu, sanoo Savolainen.

Siedätyshoidon haittavaikutukset

Kuten muutkin lääketieteelliset toimenpiteet, myös allergian siedätyshoito voi aiheuttaa haittoja. Savolaisen mukaan pistoshoidolla haittavaikutukset ovat harvinaisia.

– Tavallisin on pistospaikan oireilu pistospäivän iltana. Harvinaisempia haittoja ovat astma-, nuha-, iho-oireet ja väsymys. Hyvin harvoissa tapauksissa voi tulla myös anafylaksia.

Tablettisiedätyksessä vakavia reaktioita ei ole, mutta lähes puolella siedätettävistä ilmenee suun kutinaa.

Seura.fi: Hoitamaton allergia voi heikentää elämänlaatua yhtä paljon kuin keskivaikea masennus

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X