Lapsen terveys 08.06.2017 Päivitetty 12.12.2022

Bloggaaja Maria Nordin: ”Lapsen ympäristön ei pidä olla liian puhdas”

Thaimaan-matkalla jalkaan mennyt tikku sai Maria Nordinin pohtimaan Kaksplussan kolumnissa antibioottien haittoja ja sitä kemikaalikuormaa, mille lapset altistuvat. Tulevaisuuden vastaisku antibiooteille voi löytyä läheltä – ihmisen omasta ulosteesta. Ehkä tulevaisuudessa neuvoloissa kerätään vauvojen kakkaa talteen?

Teksti
Maria Nordin
Kuvat
Paula Kukkonen/Otavamedia

Olen vuosia paasannut turhien antibioottien haitoista. Sain lapsena lukuisia kuureja korvatulehduksiin, joiden syyn tajusin vasta nyt myöhemmin. Se oli homeinen päiväkoti.

Selvisin hengissä tulehduksista ja kuureista. Silti antibiooteista oli varmasti haittaa erityisesti suoliston hyvälle mikrobistolle, jonka merkitys terveydelle tulee tieteelle koko ajan selvemmäksi.

Tositarina: Pikku-Mein unilelukin piti hävittää homekodista
Tunnista vauvan allergia: näin helpotat oireita

Antibioottikuurille Thaimaan-matkalla

Tammikuisella Thaimaan-matkallamme muutamaa päivää ennen kotiinpaluuta astuin rannalla terävään tikkuun. Seuraavana aamuna jalassani oli märkivä haava, josta lähti epäilyttävä punainen viiva. Hetken epäilin verenmyrkytystäkin. Laitoin jalkaan ensiavuksi antibakteerista pihkasalvaa.

Tulehdus laski, mutta vein jalan varalta lääkärille. Hän sanoi, että varmuuden vuoksi olisi hyvä ottaa antibiootit. Taistelin antibioottivastaisine mielipiteineni thaimaalaisen lääkärin kanssa parhaani mukaan, mutta hetkessä minulla oli jo antibioottitippa suonessa.

Ulosteensiirrot – tulevaisuuden superlääke

Lähdin niin surkeana lääkäriasemalta, että lapsetkin ihmettelivät, mikä äidillä on hätänä. Kerroin heille antibiooteista, ja miten ne vaikuttavat niin huonoihin mutta myös hyviin bakteereihin meissä. Lapset osoittivat taas solidaarisuutensa ja suuret sydämensä. He katsoivat minua lohduttaen ja sanoivat hellästi: ”Äiti älä murehdi, sä saat meiltä sun bakteerit takaisin.”

Mietin, että loistava idea! Olen nimittäin mielenkiinnolla seurannut tutkimuksia suolistomikrobien merkityksestä ihmisen hyvinvointiin. Monet lääkäritkin nykyään uumoilevat, että ulosteensiirroista tulee vielä superlääke moniin suoliston sairauksiin, diabetekseen ja jopa psyykkisiin ongelmiin.

Miksi lapsen vatsa on kipeä? 10 mahdollista syytä

Suolistomikrobistolla on yhteys aivoihin

Tutkimusten mukaan suolistomikrobiston ja aivojen ja mielialan välillä on yhteys. Rikas suolistomikrobisto pitää mielenterveydestä huolta ja aivojen stimulointi taas parantaa suoliston mikrobistoa.

Tulevaisuudessa ihmiskunnan kannattaa ylläpitää ”kakkapankkeja”, jonne kerätään kakkaa ihmisiltä, jotka eivät ole syöneet antibiootteja. Ylipuhdas ympäristö sekä säilöntäaineiden ja mikrobimyrkkyjen käyttö arjen tuotteissa kaventaa jatkuvasti mikrobistoamme.

Tulevaisuuden neuvoloissa kerätään kakkaa talteen?

Siksi myös kodin kemikaalikuormaan kannattaa kiinnittää huomiota: lapsen ympäristön ei pidä olla liian puhdas, eikä siivoukseen kannata käyttää mikrobeille haitallisia pesuaineita.

Ehkäpä tulevaisuuden neuvoloissa kerätään kakkaa jokaiselta. Jos lapsen sitten olisi välttämätöntä syödä antibioottikuuri, voitaisiin hänelle palauttaa kuurin jälkeen ikiomat mikrobit.

Näin vähennät lapsen sokerin saantia – Maria Nordinin 5 toimivaa vinkkiä

Maria Nordin, 33, on tv:stäkin tuttu sisäilmaongelmien ratkomiseen erikoistunut arkkitehti. Marian perheeseen kuuluvat aviomies, muusikko Reino Nordin sekä lapset Fidel, 6, ja Luna, 4.

Lue myös Maria Nordinin kolumnit Mitä jos meille tulisi vielä yksi vauva?Pysäyttääkö lasten syntymä henkisen kasvun? , Masukuvakateus ja Vaipatonta viestintää

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X