Lapsen terveys 26.09.2021 Päivitetty 27.09.2021

Yllättävän monia lasten oireita voi hoitaa etävastaanotolla – etälääkäri kertoo, mitä toivoisi vanhempien huomioivan ennen vastaanottoa

Lasten yleisimpiä sairauksia akuuttien infektioiden lisäksi ovat ihottumat, allergiat sekä astma. Näistä jokaista voi hoitaa hyvin etänäkin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Lastenlääkäri ja lastenallergologian erikoislääkäri Péter Csonka Lasten Terveystalosta paljastaa, että vielä pari vuotta sitten hän suhtautui etätyöskentelyyn epäillen. Nyt hän kuitenkin on kokenut etälääkäri, jolla on ollut pelkästään haastattelua edeltävänä päivänä viisi etävastaanottoa.

– Olen huomannut nauttivani siitä, miten monissa eri tilanteissa voi auttaa niin nopeasti ja jouhevasti.

Lue myös: Lääkäriin kotisohvalta? Etävastaanotto voisi sopia esimerkiksi ihottuman hoitoon

Mitä etälääkäri voi tutkia ja mitä ei?

Etälääkärit ovat tällä hetkellä kysyttyjä. Terveystalon teettämän kyselyn mukaan kolmasosa lapsiperheiden vanhemmista ilmoitti käyttävänsä etäpalveluja mieluiten, mikäli vain mahdollista.

Lasten yleisimpiä sairauksia akuuttien infektioiden lisäksi ovat ihottumat, allergiat sekä astma. Näistä jokaista voi hoitaa hyvin etänäkin.

– Kokenut lääkäri voi monesti diagnosoida ihottuman valokuvan tai videon perusteella, Csonka sanoo.

Kaikki vaivat eivät kuitenkaan ole hoidettavissa etänä.

– Esimerkiksi korvatulehdus tai epäily poikalapsen kireästä esinahasta vaativat aina tutkimuksen heti alussa.

Etälääkäri ei juuri eroa ”tavallisesta” lääkäristä

Etälääkäri tekee ensikäynneillä saman kuin paikankin päällä tekisi: kartoittaa oireita ja arvioi niiden kiireellisyyttä. Tiedonkeruuta, joka on välttämätön osa ensikäyntejä, voi tehdä yhtä hyvin etänä kuin kasvotustenkin.

– Usein myös jatkotutkimuksia voi tehdä etävastaanotolla. Toki diagnoosin tarkentaminen tapahtuu fyysisesti.

Olisi ensiarvoisen tärkeää, että ennen lääkärin vastaanottoa vanhemmat pitäisivät oirepäiväkirjaa. Oirepäiväkirjassa kuvaillaan oireita, niiden ilmaantumistilanteita sekä oireilun kestoa ja voimakkuutta.

– Jankutan oirepäiväkirjan tärkeydestä niin vanhemmille kuin lääkäriopiskelijoillekin, Csonka naurahtaa.

Lue myös Annan juttu: Voiko etähoito korvata perinteisen lääkärikäynnin? 

etalaakari

Yllättävän monia vaivoja voi hoitaa yhtä hyvin etänä kuin kasvotusten.

Oirepäiväkirja, kuvat ja videot on arvossaan etenkin silloin, jos oire ei ilmene vastaanottoaikana vaan esimerkiksi öisin tai muissa olosuhteissa, joita ei voi toistaa vastaanotolla.

– Esimerkiksi jos lapsi saa poissaolokohtauksia, videoimalla näitä tilanteita etälääkäri saa paremman käsityksen vaivan luonteesta.

Csonka kertoo havainneensa, että vanhemmat hyödyntävät tätä mahdollisuutta yllättävän vähän.

– Oireiden videointi ja valokuvaaminen eivät ole ihan normeja vielä, vaikka suurimmalla osalla on taskussaan älypuhelin.

Etävastaanoton parhaat puolet

Suomen kokoisessa maassa erikoislääkäreitä on melko vähän, ja he toimivat pääosin suurissa kaupungeissa. Etävastaanotot mahdollistavat sen, että erikoisosaamisen perässä ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja – ainakaan niin monta kertaa, kuin ilman etämahdollisuutta olisi pakko.

Näin etälääkäri ja vastaanottojen järjestäminen etänä voivat parantaa alueellista tasa-arvoa.

Csonka lisäksi arvioi, että lapset jännittävät etävastaanottoja huomattavasti vähemmän kuin terveyskeskuskäyntejä.

– Lapset ovat hyvin tottuneita erilaisiin vekottimiin, eikä kameraan katsominen pelota heitä. Kotiympäristö myös lievittää lapsen jännitystä.

Lue myös: Seuraa näitä merkkejä, jotta ruutuaika ei karkaa käsistä – vältä antamasta pädiä kiukuttelijalle

etalaakari

Korona on arvatenkin kasvattanut etälääkäreiden kysyntää.

Etälääkäri on ollut korona-aikana kysytty

Csonka kertoo, että etälääkärin palvelujen käyttäminen on kasvanut korona-aikana. Hän kuitenkin huomauttaa, että etävastaanotot eivät ole uusi keksintö.

– Potilaita on hoidettu puhelimitse jo pitkään. Toisaalta puhelimella hoidettavat asiat olivat ennen lähinnä reseptien uusimista.

Edellytykset etävastaanoton järjestämiseen ovat paremmat kuin koskaan aiemmin. Puhelimitse potilasta ei ole voinut nähdä, mutta videon välityksellä tilanne on toinen.

Csonka lisää, että nykyisin tietoturvan taso on aivan toista kuin ennen. Yhteydet ovat aiempaa paremmin suojattuja, joten oirepäiväkirjojen, kuvien ja videoiden lähettäminen on entistä turvallisempaa.

Lue myös: Kun Markus vei 1-vuotiaan neuvolaan, lääkäri kysyi, kertoiko äiti ohjeita lapsen hoitoon – isiin suhtaudutaan yhä eri tavoin kuin äiteihin

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X