Lapsen terveys 11.06.2024

Oletko sinäkin hoitanut lapsen haavat väärin? Näin ne pitäisi suositusten mukaan puhdistaa

Haavan hoito on monen mielestä yhtä kuin desinfiointiaineen ruiskuttaminen ruhjeeseen. Suositusten mukaan niin ei kuitenkaan kannata toimia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Haavojen hoitoa joka ulkoilun päätteeksi? Kesällä, kun lapset käyttävät shortseja ja t-paitoja, syntyy varsinkin polviin ja kämmeniin herkästi leikkien tuoksinassa nirhaumia ja haavoja.

Pieniin ja pinnallisiin haavoihin riittää usein kotihoito, ja vanhemmasta saattaakin tuntua, että laastareita ja desinfiointiainetta kuluu etenkin kesällä runsaasti. Tiesitkö, että puhdistusaineen käyttäminen ei kuitenkaan ole haavaa hoitaessa nykyään suositeltavaa?

Haavan hoitoon valmistautuminen

Haavanhoito-ohjeet jaotellaan yleensä haavatyypin mukaan. Tässä jutussa keskitytään nimenomaan pienten haavojen hoitoon, jotka eivät ole syviä tai vuoda runsaasti verta.

Haavan hoito alkaa sillä, että haavan tilanne arvioidaan. Runsaasti verta vuotavien haavojen, kuten pisto- ja puremahaavojen kohdalla, on syytä suunnata lääkäriin tai vaikeissa tapauksissa soitettava hätänumeroon. Tällöin haava pyritään sitomaan ensiaputoimena napakasti niin, että verenvuoto tyrehtyisi. Jatkohoidosta vastaa lääkäri.

Ennen haavaan koskemista pestään kädet huolellisesti saippualla. Pese myös mahdolliset sakset ja pinsetit esimerkiksi astianpesuaineella ja pyyhi ne mahdollisuuksien mukaan käsidesillä. Sama on hyvä toistaa sen jälkeen, kun haava on hoidettu.

Näin haava puhdistetaan

Kotihoidossa haava puhdistetaan mieluiten pelkästään puhtaan, juoksevan vesijohtoveden alla kahdesta kolmeen minuuttia. Haavan puhdistamiseen voi tarvittaessa käyttää myös keittosuolaliuosta. Haavaan ei nykysuositusten mukaan ole syytä laittaa mitään puhdistusaineita tai -pulvereita.

Haavan puhdistaminen kannattaa aloittaa heti, kun haava on syntynyt, jotta haavan paraneminen ei viivästy.

Samalla, kun haava suihkutetaan vedellä, poistetaan haavasta kevyesti esimerkiksi hiekka ja lasinsirut. Jos niitä on hankala saada irti, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Haavan hoitoon kuuluu kuivaus. Tämä tehdään kevyesti taputellen puhtaalla pyyhkeellä tai harsotaitoksella. Kuivaaminen on tärkeä osa haavan hoitoa, sillä silloin märkä ei jää muhimaan haavaan.

Selkeät haavan reunat kannattaa yrittää saattaa mahdollisimman yhteen laastarilla tai perhosteipillä. Näiden lisäksi päälle voidaan laittaa vielä puhdas ja kuiva side.

Haava on parasta pitää puhtaana ja kuivana 3-7 vuorokautta. Aika riippuu haavan koosta ja paranemisnopeudesta. Tämän jälkeen haavan voi antaa arpeutua ilman siteitä vähitellen.

Haavan hoito ja tulehduksen merkit

Jos haava erittää niukasti vihreää märkää, mutta haavan ympäristö ei punoita tai kuumota, hoitoa voidaan jatkaa kotona. Tällöin haavan puhdistamista jatketaan puhtaan veden avulla.

Tulehtumisen merkkejä ovat muun muassa haavan ympäristön punoittaminen. Vakavaksi tulehdus katsotaan, jos haava punoittaa yli kahden senttimetrin alueelta, on kipeä ja turvonnut sekä erittää märkää. Tällöin on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Lähteet: Terveyskylä ja Terveyskirjasto

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X