Banneri

Pikkulapsen iho voi oireilla monilla tavoilla – nämä ihottumat ovat yleisiä lapsilla

Vastasyntyneelle vauvalle voi tulla näppyjä, ihottumaa ja muita ihoreaktioita ja -tulehduksia. Näin hoidat pikkulapsen ihoa.

Kaupallinen yhteistyö: Libero
Vauvan hormoninäpyt häviävät itsestään, kun vauvan iho on sopeutunut uuteen maailmaan.

Lapsen iho on vain puolet aikuisen ihon paksuudesta. Siksi se on myös herkempi. Monille pikkulapsille tuleekin ihottumaa ensimmäisten elinvuosien aikana. Aivan vastasyntyneille lapsillekin voi tulla näppyjä tai ihottumaa. Useimmat näppylät ovat täysin vaarattomia, eivätkä ne tartu tai edellytä mitään hoitoa.

Näppylöiden ilmestymiseen ei vaadita paljon: niiden aiheuttaja voi olla lähes mikä tahansa hormoneista ja ekseemasta lämpöön, sieni-infektioihin ja ruoka-aineisiin. Myös joihinkin lastentauteihin kuuluviin rokkoihin liittyy iho-oireina rakkuloita. Rokkonäppylät ovat tarttuvia ja niiden yhteydessä nousee usein kuume.

Vauvan ihoa seurataan tarkkaan neuvolassa, sillä se on hyvin herkkä. Terveydenhoitajan kanssa kannattaa keskustella näppylöiden syistä ja mahdollisista hoitomuodoista, kuten erilaisista voiteista.

Vaarattomat hormoninäpyt ja luufinnit

Hormoninäpyt, joita kutsutaan myös nimillä vastasyntyneen finnit ja erythema toxicum neonatorum (ETN), ovat vauvan reaktio uuteen elinympäristöön kohdun ulkopuolella. Näppylät voivat olla päältä kellertäviä ja muistuttaa pieniä finnejä. Ihottuma voi vaihtaa paikkaa, ja myös näppyjen määrä vaihtelee: niitä voi olla vain muutama tai todella paljon. Hormoninäpyt häviävät itsestään lyhyen ajan kuluttua, kun vauva on sopeutunut uuteen maailmaan.

Miliumit eli luufinnit ovat valkoisia, nuppineulanpään kokoisia talinäppylöitä, joita tulee useimmiten lapsen nenään tai poskiin. Ne katoavat yleensä itsestään kuukaudessa tai parissa.

Yleiset hikinäpyt

Lapsille tulee helposti hikinäppyjä. Lämpö ja kosteus voivat aiheuttaa lapselle ohimeneviä iho-oireita, koska heidän on vaikeampi säädellä oman kehon lämpötilaa. Näppylöitä ilmestyy etenkin vauvan rintakehän, takapuolen ja jalkojen iholle sekä kaulalle ja käsivarsien alle.

Vauvan hikinäpyt ovat täysin vaarattomia, ja ne häviävät pääsääntöisesti yhtä nopeasti kuin ilmestyivätkin. Jos vauvan peppu punoittaa ja ärtyy, syynä ovat usein liian kuumat tai kosteat oltavat.

Punoittava sienitulehdus

Sieni-infektio saa vauvan takapuolen loistamaan helakan punaisena ja aiheuttaa hänelle kipua. Joskus ihopoimuihin kertyy vaaleaa peitettä, jonka voi nähdä paljaalla silmällä.
Paras tapa ehkäistä sienitulehduksia vauvoilla on antaa ihopoimuille paljon ilmakylpyjä, sillä kosteus jää helposti muhimaan niihin. Hetki hoitopöydällä ilman vaippaa tekee siis hyvää vauvan pepulle.

Voit vähentää infektioriskiä myös kuivaamalla ihoa pienellä määrällä vauvaöljyä. Jos epäilet sieni-infektiota, ota yhteys neuvolaan tai lääkäriin.

Lapsen iho

Vaipanvaihdon yhteydessä kannattaa suosia ilmakylpyjä, ne tekevät hyvää vauvan pepulle.

Atooppinen ihottuma

Atooppisessa ekseemassa iho on yleensä kuiva, punainen ja kutiseva. Atooppinen ihottuma vauvalla voi liittyä sekä perinnölliseen alttiuteen että ympäristötekijöihin.
Usein oireilu alkaa jo ensimmäisen elinvuoden aikana. Joskus ihottuma keskittyy polvitaipeisiin, nilkkoihin ja kyynärtaipeisiin. Tällöin voidaan puhua taiveihottumasta.

Kutiseva nokkosihottuma

Nokkosihottuma on usein hyvin kutiseva. Voimakkaan kutinareaktion syynä on histamiinin vapautuminen elimistöön. Syynä voi olla esimerkiksi ruoka-aineyliherkkyys, reaktio johonkin lääkkeeseen tai kylmyys.

Usein nokkosihottuma paranee itsestään ilman hoitoa. Viilentävä voide voi auttaa, jos paukamat kutisevat voimakkaasti. Kysy kuitenkin ensin neuvoa joko neuvolasta tai apteekista. Jos ihottuma ei parane itsestään, lääkäri voi määrätä hoidoksi antihistamiinia.

Tarttuva märkärupi

Märkärupi on pinnallinen ihoreaktio, jonka aiheuttaa yleensä stafylokokkibakteeri. Märkärupea esiintyy erityisesti lapsilla, mutta sitä tavataan joskus myös aikuisilla.
Ihottuma alkaa usein kasvoihin ilmestyvänä punaisena näppylänä, joka rakkuloituu. Usein ihomuutoksia on monta, ja niitä ilmestyy etenkin kuivalle tai haavaiselle iholle. Tämän jälkeen niihin ilmestyy keltaista karstaa.

Märkärupi tarttuu niin kauan kuin haavaumat ovat tahmeita tai kosteita. Märkäruvesta eroon pääseminen voi olla hieman haastavaa, mutta usein siihen tepsivät yksinkertaiset keinot, kuten hyvä käsihygienia ja tulehtuneiden ihoalueiden huolellinen pesu.

Hilseilevä silsa

Silsa on ihon sienitauti, joka tarttuu ihmiseltä toiselle ja myös eläinten kautta. Silsa ilmenee hilseilevänä ihottumana. Tyypillinen ensioire on pyöreä, kutiseva läiskä, joka laajenee ja muuttuu rengasmaiseksi. Silsasieni iskee useimmiten käsivarsien, jalkojen, rintakehän tai kasvojen iholle.

Ihottumaläiskiä voi tulla useita, ja niistä eroon pääseminen edellyttää yleensä hoitoa sienilääkkeellä. Jos epäilet, että lapsellasi on ihosilsa, ota yhteys terveyskeskukseen.

Lue lisää vauvan herkästä ihosta ja sen hoidosta Liberon ihokoulusta >

Lue myös: Vauvakin kaipaa kehonhuoltoa – näin hierot vastasyntynyttä

Lue myös: Näin otat parempia kuvia lapsesta – lue ammattikuvaajan vinkit

Lue myös: Milla synnytti toisen lapsensa kotona: ”Rentouduin liiankin hyvin”

Lue myösHoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut seitsemän lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Liity jäseneksi nyt!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X