Lapsen terveys 22.02.2022

Onko lapsen verenpaine normaali vai korkea? Nämä ovat viitearvot

Lasten verenpaineen viitearvot nousevat lapsen kasvun myötä. Korkean verenpaineen syy tulee aina selvittää.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Lasten verenpaine on luonnostaan matalampi kuin aikuisten. Lasten verenpaineen viitearvot nousevat iän ja koon mukaan aina murrosikään asti, jolloin arvot vastaavat aikuisten tasoa.

Jos kouluikäisellä lapsella todetaan korkea verenpaine, voi se juontaa juurensa niin suvun perimään, elintapoihin kuin johonkin hoitoa vaativaan sairauteen.

Pienten lasten korkean verenpaineen syy on puolestaan lähes aina jokin perussairaus, kuten munuaisten, umpieritysrauhasen tai sydämen vika.

Lue myös: Sydämen rytmihäiriöt alkavat useimmiten kouluiässä – Kardiologi kertoo, millaiset sydäntuntemukset ovat normaaleja

Korkea verenpaine todetaan yhdellä sadasta lapsesta tai nuoresta. Syy normaaliarvot ylittävään lapsen verenpaineeseen on tärkeää selvittää terveydenhuollossa.

Lasten verenpaineen viitearvot

Lapsen verenpainetta verrataan iän mukaisesti luotuihin taulukoihin. Vaikka mittaustulos ylittäisi raja-arvot, ei yksittäisestä tuloksesta kannata olla liian huolissaan.

Verenpainearvot voivat vaihdella paljonkin, ja jännittävä mittaustilanne on omiaan nostamaan verenpainetta. Onkin tärkeää, että verenpainetta voitaisiin mitata useamman kerran rauhallisessa tilanteessa ennen johtopäätöksiä.

Jos on aihetta epäillä, että lapsella on korkea verenpaine, suoritetaan vuorokauden mittainen verenpaineen rekisteröinti. Se tapahtuu kotioloissa tarkoitukseen suunnitellulla erikoismittarilla.

Usein laajempi mittaus paljastaa, että verenpainearvot ovat normaalit. Mikäli rekisteröinti vahvistaa tavallisesta poikkeavat tulokset, lapsi ohjataan tarkempiin tutkimuksiin sairaalaan.

Näin lapsen korkeaa verenpainetta hoidetaan

Jos lapsen korkean verenpaineen syyksi paljastuu jokin perussairaus, on tämän sairauden hoito luonnollisesti kaiken lähtökohta.

Lapsen verenpaine mitataan koulutarkastusten yhteydessä.

Verenpaineen mittaus on osa koululaisten terveystarkastuksia.

Jos taas murrosikäisellä havaitaan alkavaa verenpainetautia, ovat elintapamuutokset ensisijainen keino madaltaa arvoja. Ylipainoisten lasten ja nuorten kohdalla painon vähentäminen ja liikunta madaltavat verenpainearvoja.

Lue myös: Lasten ylipaino lisääntyy – 10 vinkkiä lapsen painonhallintaan

Myös ruokavaliomuutokset, kuten suolan vähentäminen ja hedelmien ja vihannesten lisääminen auttavat. Karkkipussiinkin on syytä kiinnittää huomiota: joillakin lapsilla verenpainetta nostaa liiallinen salmiakin ja lakritsin syöminen.

Tarvittaessa lapselle tai nuorelle voidaan määrätä lääkehoitoa. Korkeaa verenpainetta on tärkeää hoitaa, sillä sen vaikutukset tulevaisuudessa voivat hoitamattomana olla vakavia.

Lähteet: Terveyskirjasto, Terveyskirjasto

Lue myös: Suomalaiset lapset käyttävät maitotuotteita enemmän kuin suositellaan – onko se hyväksi vai pahaksi?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X