Lapsen terveys 30.03.2024

Rinovirus on yleisin syy flunssaan – Tästä syystä käsidesi ei tehoa virukseen kovin tehokkaasti

Rinovirus on flunssaviruksista tavallisin. Taudilta ei ole helppo välttyä, mutta yhdellä keinolla sitä voi koittaa ehkäistä.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Rinovirus on kaikkein yleisin flunssan aiheuttaja. Rinoviruksia on peräti 150 erilaista, joten käytännössä kukaan ei voi tulla virukselle immuuniksi. Jokainen sairastaa rinoviruksen aiheuttaman taudin keskimäärin kerran vuodessa.

Tautia esiintyy ympäri vuoden, mutta tautihuiput ovat yleensä syksyisin ja keväisin. Rinoviruksen kausivaihtelu ei ole yhtä voimakasta kuin esimerkiksi influenssalla tai RS-viruksella, jotka esiintyvät yleensä laajoina epidemioina.

– Tyypillisesti rinoviruksen aiheuttama tauti on ylähengitystieinfektio, jossa kipeytyy ensin kurkku ja sitten nenä alkaa vuotaa, yskittää ja voi olla pientä lämpöä. Yleensä tauti on ohi neljässä päivässä tai viimeistään viikossa, mutta taudin kesto voi vaihdella suuresti, kertoo lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko Terveystalosta.

Lapsilla rinovirustartunnat ovat hyvin tavallisia. Päiväkodissa terveistäkin lapsista jopa 20 prosentilla voi löytyä rinovirusta elimistöstä. Terveelle lapselle tai aikuiselle rinovirus ei ole erityisen vaarallinen, mutta se voi aiheuttaa vaikean taudin ennenaikaiselle vauvalle, ikääntyneelle, immuunipuutoksesta kärsivälle tai henkilölle, jolla on perussairauksia.

– Tauti voi raivata tietä bakteerikomplikaatiolle. Kaikkia virusinfektioita voi seurata bakteeri-infektio, kuten keuhkokuume.

Vauvoille rinovirus ei yleensä ole yhtä hankala tauti kuin esimerkiksi RS-virus.

– Rinovirus pysyy useammin ylähengitysteissä ja nuhana, eikä siksi aiheuta yhtä hankalia oireita kuin muut virukset, jotka painuvat herkemmin alahengitysteihin. Rinovirus aiheuttaa kuitenkin helposti hengitysvaikeuksia astmaatikkolapsille ja lapsille, joilla on taipumusta astmaan. Lapsille tulee flunssassa muutenkin hengenahdistusta helpommin, vaikkei heillä olisi astmaakaan, Renko kertoo.

Rinovirus ei kukistu tehokkaasti käsidesillä

Rinovirus tarttuu pisaratartuntana kuten muutkin hengitystievirukset. Jos henkilöllä on rinovirusta elimistössään ja hän puhuu tai yskii, virusta leijailee hengitysilmaan pieninä pisaroina. Jos pisarat pääsevät kulkeutumaan ilmasta toisen henkilön limakalvoille, nenään, suuhun tai hengitysteihin, tauti voi tarttua niiden välityksellä. Pisarat voivat leijailla korkeintaan puolentoista-kahden metrin matkan.

Lisäksi rinovirus voi tarttua kosketuksen kautta tai pinnoilta.

– Jos käsiin kulkeutuu eritettä, jossa on rinovirusta ja käsi kuljetetaan limakalvoille, voi tartunta tapahtua kosketuksen kautta. Tauti ei tartu terveen ihon läpi, vaan viemällä virusta limakalvoille kosketuksella.

Käsidesin käytöstä tuli etenkin koronaviruspandemian aikana suosittu tapa. Se ei kuitenkaan tehoa rinovirukseen yhtä hyvin kuin muihin viruksiin, sillä rinovirus kuuluu niin kutsuttuihin vaipattomiin viruksiin, jotka eivät reagoi yhtä herkästi käsidesin sisältämään alkoholiin.

– Rinovirus ei ole yhtä herkkä käsidesille kuin monet muut virukset, mutta isompi alkoholipitoisuus vähentää rinovirusten määrää käsissä. Käsien pesu on myös hyvä ja suhteellisen tehokas tapa vähentää virusten määrää käsissä. Etenkin ennen ruokailua käsipesu on tärkeää, Renko opastaa.

Rinoviruksen tartuttavuus on suurimmillaan taudin alussa toisena ja kolmantena oirepäivänä, jonka jälkeen se vähenee.

– Rinoviruksen tutkiminen on siinä mielessä vaikeaa, että sitä esiintyy nenänielussa oireettomana etenkin lapsilla paljon, eikä tiedetä varmasti, tartuttaako oireeton virusta eteenpäin vai ei. Joka tapauksessa mitä enemmän on oireita, sitä enemmän tautia tartuttaa. Suurin osa ei tartuta enää viikon sairastamisen jälkeen, Renko kertoo.

Taudin leviämistä voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja välttämällä kosketusta ja lähikontaktia sairastuneeseen.

– Siihen, ettei tautia enää lainkaan tartuta, voi mennä jopa seitsemän päivää, mutta lapsen ei tarvitse yleensä olla niin pitkään pois hoidosta. Kun pahimmat oireet ovat ruvenneet väistymään, voi hyvin palata päiväkotiin tai kouluun, jos vointi sallii sen.

Lue myös: Lapsi sairastui? Katso ohjeet, milloin voi palata päiväkotiin tsi

Rinoviruksiin ja muihin flunssiin sairastumista voi ehkäistä myös huolehtimalla terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta ja riittävästä unensaannista.

– Liian vähän puhutaan siitä, miten ruokavalio ja unenpuute vaikuttavat flunssa-alttiuteen. Tiedetään, että unenpuute lisää riskiä sairastua hengitystieinfektioihin. Jos ruokavalio ei ole kunnossa tai nukkuu liian vähän, tulee niin lapsille kuin aikuisillekin helpommin erilaisia virustauteja. Kannattaa siis huolehtia siitä, että ruokavalio olisi mahdollisimman monipuolinen ja että D- ja C-vitamiinia saa riittävästi.

Rinovirusta ei voida hoitaa, mutta taudin oireita voidaan lievittää

Flunssaviruksiin ei ole olemassa varsinaista hoitoa. Terveen ihmisen kohdalla ei siksi ole merkitystä, mikä virus taudin aiheuttaa. Virustaudeista ainoastaan influenssaan ja herpesviruksiin on saatavilla hoitoa.

 – Itse rinovirukseen ei pystytä hoidon avulla vaikuttamaan, mutta taudin oireita voidaan lievittää. Kuumetta voi alentaa kuume- ja särkylääkkeellä, nenän tukkoisuutta lievittää nenäsuihkeilla ja hengitysvaikeuksia avaamalla keuhkoputkia astmalääkkeellä.

Rinovirus paranee vain sairastamalla.

– Flunssan hoitoon pätee vanha vitsi, että flunssa kestää hoitamattomana neljätoista vuorokautta ja hoidettuna kaksi viikkoa. Eli taudin kestoa ei voi hoitamalla kovin paljon lyhentää, mutta sen oireita voidaan helpottaa, Renko kertoo.

Rinoviruksen vuoksi ei yleensä tarvitse hakeutua lääkäriin, vaan tautia voi potea rauhassa kotona.

– Jos ei ole hengitysvaikeuksia, ei yleensä ole tarvetta mennä lääkäriin.

Jos joutuu hakeutumaan lääkäriin, siellä kartoitetaan, onko kyseessä tavallinen hengitystieinfektio, onko potilaalla hengitysvaikeuksia tai onko jälkitautina ilmennyt korvatulehdusta, poskiontelotulehdusta tai keuhkokuumetta.

– Jos näistä ei ole merkkejä, tautia ei tarvitse hoitaa muuten kuin ottamalla tarvittaessa kipu- ja kuumelääkettä ja nenäsuihketta.

Tavallisesti rinoviruksen oireet alkavat helpottaa viikossa. Pienemmät jälkioireet voivat jatkua vielä toisella sairastamisviikolla. Rinovirus voi aiheuttaa pienille lapsille jälkitautina korvatulehduksen ja joskus myös keuhkokuumeen.

– Jos tauti on selkeästi väistymässä, mutta kuume nousee uudestaan ja parantumisessa tulee takapakkia, voi lääkärikäynti olla tarpeen. Jos lapsen yleisvointi on huono, on syytä käydä tarkistamassa, ettei ole aiheutunut jälkitautia, Renko kehottaa.

Lue myös: Adenovirus sekoittuu helposti angiinaan tai noroon – herkästi tarttuva tauti voi aiheuttaa moninaisia oireita

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X