Lapsi 31.10.2023 Päivitetty 08.02.2024

Voiko lapselle antaa melatoniinia? Lääkäri kertoo, mitä asiasta on syytä tietää

Monet aikuiset käyttävät melatoniinia nukahtamisvaikeuksiin, mutta voiko unihäiriöiselle lapselle antaa melatoniinia? Lastenneurologian erikoislääkäri kertoo lasten melatoniinin käytöstä.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Lasten uniongelmia hoidetaan yhä useammin melatoniinilla. Asiantuntijan mukaan melatoniini onkin lapselle parempi vaihtoehto kuin unilääkkeet, mutta tiettyjä asioita sen käytössä on tärkeää ottaa huomioon.

Melatoniini on elimistön luontainen unihormoni, jota erittyy aivoista ja jonka tehtävänä on ilmoittaa meille, milloin olisi sopiva hetki nukahtaa ja pysyä edelleen unessa.

– Melatoniinin eritys kytkeytyy valon määrään. Siinä vaiheessa, kun alkaa tulla pimeää, melatoniinin eritys aktivoituu. Suurimmalle osalle melatoniini ei kuitenkaan toimi unilääkkeenä, eikä se saa meitä automaattisesti nukahtamaan, vaan melatoniinin tarkoitus on toimia unen ja valveajan rytmittäjänä, kertoo lastenneurologian erikoislääkäri, kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri ja lastentautien erikoislääkäri Pekka Nokelainen Terveystalosta.

Melatoniinivalmiste voi helpottaa nukahtamista ja unirytmin ylläpitämistä. Sitä voi tarvittaessa antaa myös lapselle, sillä oikein käytettynä valmiste on varsin turvallinen.

– Melatoniini ei itse asiassa ole lääkeaine, vaan se luokitellaan ravintovalmisteeksi. Sitä saa apteekista ilman reseptiä, siksi melatoniinia voi helposti kokeilla myös omin päin.

Nokelainen kuitenkin painottaa, että alle vuoden ikäisille lapsille melatoniinia ei pidä antaa ilman lääkärin valvontaa ja ohjeistusta. Hänen mukaansa myös alle viisivuotiaiden lasten kohdalla melatoniinin tarve on syytä harkita tarkkaan, sillä melatoniinivalmiste voi rytmittää elimistön luontaista vuorokausirytmiä väärin.

– Pienten lasten kohdalla melatoniinin käytöstä ja sopivasta annostuksesta tulisi aina keskustella lääkärin kanssa ennen valmisteen käyttöä, hän kehottaa.

Melatoniini lapselle – Millaisia unihäiriöitä lapsella voi olla?

Lapsilla voi olla monenlaisia nukahtamiseen ja nukkumiseen liittyviä ongelmatilanteita, joissa melatoniinivalmisteesta saattaa olla apua.

– Melatoniinia voidaan käyttää apuna hyvin monenlaisissa tilanteissa pikkuvauvan koliikkikivuista johtuvista univaikeuksista aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä sairastavan lapsen nukahtamisvaikeuksiin.

Lapsen yöunta voivat sotkea myös erilaiset infektiot, kuten korvatulehdus tai hankaluuksia voi aiheuttaa se, että lapsi on tottunut nukkumaan vanhemman vieressä ja häntä yritetään vierottaa tilanteesta.

Erilaisissa neurokirjon ongelmissa unirytmi voi olla vaikeasti häiriintynyt. Esimerkiksi ADHD:ssä tai ADD:ssä yöuni saattaa jäädä liian lyhyeksi ja nukahtaminen voi olla vaikeaa.

Lue myös: Huonosti nukkuva vanhempi voi liioitella lapsensakin uniongelmia

Melatoniinista voi olla apua myös arkisissa tilanteissa, kuten aikaeron aiheuttamassa ”jet lagissa”.

– Aikaerorasitus ja siitä johtuvat univaikeudet voivat kestää lapsella pitkään ja silloin nukahtaminen voi tuntua hankalalta. Sellaisissa tapauksissa melatoniini voi olla lapselle mainio apu lyhytaikaisesti käytettynä, Nokelainen toteaa.

Lapsilla aamuväsymystä voi aiheuttaa se, että jo esimurrosiässä kymmenvuotiaasta eteenpäin lapsi oppii ensin valvomaan myöhempään, kunnes hänen unentarpeensa alkaa vasta vähentyä. Murrosikäisellä päivärytmi siirtyy helposti väärään rytmiin, mistä voi seurata ongelmia, kuten aamu- ja päiväväsymystä.

– Silloin tärkeimpänä ulkoisena ajan antajana olisi aamupäivän aikana nautittu kirkas valo, joko ulkona tai kirkasvalolampun avulla. Kirkas valo viestii verkkokalvojemme kautta aivoille, että nyt on päivä ja samalla rytmittää sitä, milloin elimistö alkaa seuraavan kerran erittää melatoniinia.

Liian suuri melatoniiniannos voi siirtää vuorokausirytmiä

Lapselle sopiva melatoniiniannostus on 1–2 milligrammaa lapsen painosta ja tilanteesta riippuen.

– Vaikeissa unihäiriöissä esimerkiksi autisminkirjon lapsilla voidaan käyttää 5 milligramman suuruisia annoksia, mutta tavallisesti lapsille suositellaan pienempiä annoksia. Melatoniinia voi tarvittaessa käyttää jatkuvasti. Aivomme erittävät melatoniinia luontaisesti, joten siihen ei voi syntyä riippuvuutta elimistössämme, Nokelainen toteaa.

Melatoniinin käytössä on kuitenkin oltava tarkkana, ettei annostus ole liian suuri. Muuten elimistön luontainen uni-valve-rytmi voi siirtyä myöhäisemmäksi.

– Jos annostus on liian suuri ja melatoniinia on verenkierrossa vielä seuraavana päivänä kahdentoista jälkeen, se saattaa siirtää rytmiä myöhäisemmäksi ja voi aiheuttaa aamu- ja päiväväsymystä.

Nokelainen kertoo, että liian iso annos saattaa myös lisätä melatoniinin mahdollisia sivuvaikutuksia, kuten vatsavaivoja, verenpaineen laskua, pahoinvointia ja päänsärkyä. Isoina annoksina melatoniinin epäillään voivan myös vaikuttaa erilaisten autoimmuunisairauksien tasapainoon.

Voiko melatoniinia antaa lapselle ilman lääkärin ohjeistusta?

Melatoniini tarjoaa parhaan hyödyn, kun se annetaan lapselle noin tuntia ennen toivottua nukahtamisaikaa. Vanhemmalle lapselle melatoniinia voi antaa itsenäisesti ilman lääkärin ohjeistusta. Sopiva annostus kannattaa kysyä apteekista farmaseutilta.

– Melatoniinin käytöstä kannattaa aina keskustella ammattilaisen kanssa, jos ei ole varma siitä, miten kannattaisi toimia. Jos jokin asia mietityttää, se on riittävä syy kysyä neuvoa lääkäriltä.

Melatoniinista keskustellaan usein lastenlääkärin vastaanotolla. Monesti lääkäri joutuu korjaamaan melatoniinin vaikutukseen liittyvän yleisen harhaluulon.

– Monet luulevat, että melatoniini toimii unilääkkeen tavoin. Kuitenkin vain kymmenelle prosentille ihmisistä melatoniini toimii sedatatiivisena eli nukuttavana aineena. Melatoniinin tarkoituksena on ennemminkin vahvistaa elimistön luontaista uni-valverytmiä ja toimia sen rytmittäjänä, Nokelainen selittää.

Lapsen uniongelmissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen matalalla kynnyksellä.

– Jos lapsen unirytmi aiheuttaa ongelmia perheen arjessa, kannustan kääntymään lääkärin puoleen.

Osalle unihäiriöistä kärsivistä lapsista melatoniinista voi olla selkeä apu: siksi Nokelainen suosittelee suhteellisen matalallakin kynnyksellä ainakin väliaikaisesti kokeilemaan, voisiko melatoniini auttaa lapsen univaikeuksiin.

– Väliaikaisessa kokeilussa tulevat hyvin esille ne, jotka hyötyvät melatoniinista pitkäaikaisesti. Jos melatoniinista ei tunnu olevan apua, kannattaa tilannetta pohtia yhdessä lääkärin kanssa, Nokelainen kehottaa.

Lue myös: Riehaantuvatko lapset nukkumaan mennessä? Näillä yksinkertaisilla kikoilla tilannetta voi helpottaa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X