
Tutkimus: Huonosti nukkuva vanhempi voi liioitella lapsensakin uniongelmia
Vanhemman huono uni ei ole yhteydessä lapsen unen heikkenemiseen, mutta vanhemman oma jaksaminen auttaa lapsen univaikeuksien kanssa pärjäämisessä.
Elli ja Alli ovat kumpikin kolmevuotiaita. Ellin äiti nukkuu huonosti, Allin äiti hyvin. Sekä Ellillä että Allilla on univaikeuksia: nukahtamisvaikeuksia, yöllisiä kauhukohtauksia ja unissakävelyä. Ellin äiti kuitenkin arvioi lapsensa uniongelmat suuremmiksi kuin Allin äiti. Mistä voi olla kyse?
Lääketieteen lisensiaatti ja yleislääketieteen erikoislääkäri Hanni Rönnlundin tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta selviää, että huonosti nukkuvat vanhemmat arvioivat lapsillaan enemmän univaikeuksia kuin hyvin nukkuvat vanhemmat. Tutkimusta varten tehdyssä lasten unen aktigrafimittauksessa ei kuitenkaan todettu vanhempien kuvaamia eroja lasten uniongelmissa, mutta muut tutkimukset valottavat asiaa.
– Tällä tutkimuksella ei voida ottaa kantaa syy-yhteyksiin, mutta aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että unettomuudesta kärsivät ihmiset esimerkiksi arvioivat unensa pituutta todellista lyhyemmäksi ja kiinnittävät ylipäätään enemmän huomiota uniasioihin, Rönnlund kertoo.
Uniongelmien tarkastelu voi olla vaikeaa väsyneenä
Ellin vanhempi voi siis mahdollisesti huomata lapsensa univaikeuksia helpommin kuin Allin vanhempi, koska Ellin vanhempi nukkuu itsekin huonosti. Ilmiötä tutkinut Rönnlund ei kuitenkaan usko, että huonosti nukkuvat vanhemmat mitenkään tietoisesti liioittelevat lastensa univaikeuksia.
– Tiedämme ihan arkielämästä, että kaikki tuntuu väsyneenä ikävämmältä. Voisi ajatella, että kun vanhemmat nukkuvat huonommin, niin lastenkin nukahtamisvaikeudet tai yöheräilyt tuntuvat kuormittavammilta ja niitä huomataan enemmän. Useat aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että vanhemman arvio lapsen unesta on kuitenkin yleensä luotettava, Rönnlund analysoi.
Löydös julkaistiin tiedelehti Pediatricsissa vuonna 2016, eikä täysin vastaavia tutkimuksia kuin Rönnlundin ole tehty aiemmin. Julkaisun jälkeen toinen tutkimus tuli samaan tulokseen, että vanhempien väsyneisyys on yhteydessä siihen, että lapsen unta kuvataan todellista huonommaksi.
Vanhemman huono uni ei huononna lapsen unta
Vaikka Ellin vanhemmalla on univaikeuksia, eivät nämä välttämättä häiritse Ellin unta. Tutkimustuloksissa Rönnlundin yllätti se, että vanhemman huono uni ei ole yhteydessä lapsen unen heikkenemiseen.
– Vuoden seurannassa ilmeni, että huonosti nukkuvien vanhempien lapset eivät ala nukkua huonommin.
Tämä oli Rönnlundin mukaan yllättävää, koska tiedetään, että väsyneille ihmisille voi olla vaikeampaa esimerkiksi tunnistaa toisten tunteita ja hallita omiaan tai vaihtaa keskittymistä tehtävästä toiseen, eli niin sanotusti multitaskata vanhemmuudessa.
Lue myös: Kun väsymys ei lopu vauvavuoteen – asiantuntija kertoo, milloin on syytä huolestua ja hakea apua
Aamuvirkkuus voi olla hyväksi
Kolmas keskeinen löydös vuoden seurannassa oli, että lapsen aamuvirkkuus suojaa vanhemman unen laatua.
– Lähtötilanteesta vuoden seurannan päätökseen huomattiin, että aamuvirkkujen lasten vanhempien uni paranee iltavirkkujen lasten vanhempien uneen verrattuna, Rönnlund kertoo.
Aamu- ja iltavirkkuutta selvitettiin kysymällä vanhemmilta esimerkiksi mihin aikaa päivästä lapsi tekee jotain tarkkuutta vaativaa asiaa mieluiten tai miten vaikeaa aikaisin herääminen olisi lapselle.
– Pelkkä kellonaika heräämisen suhteen ei kerro kaikkea, kun otetaan huomioon monen perheen rytmin olevan arkisin aikainen työaikojen takia.
Lue myös: Vauvan syntymäaika voi kertoa, tuleeko hänestä aamu- vai iltavirkku
”Univaikeuksia saa ja pitääkin hoitaa”
Tyytyväinen ja levännyt vanhempi jaksaa touhuta lasten kanssa väsynyttä ja ärtynyttä paremmin. Rönnlundin mukaan vanhempien kannattaisi kiinnittää omaan kuormitukseen enemmän huomiota, jotta he voivat hoitaa lastensa univaikeuksia paremmin.
– Lasten univaikeuksia saa ja pitääkin hoitaa tarvittaessa. On kuitenkin hyvä myös yrittää vähentää omaa kuormitusta siten mikä siihen on kullakin hyvä tapa, jotta jaksaa paremmin kaiken keskellä.
Ellinkin äidin kannattaa siis hakea apua omaan uniongelmaansa ja arvioida sen jälkeen uudelleen lapsen tilanne.
Lue myös: Yksi asia on vanhempien jaksamisen kannalta olennainen, mutta se voi hukkua arjen kiireisiin
Jaa oma kokemuksesi