Banneri

Synnytys lähestyy – näin valmistaudut

Synnytys kuuluu ihmiskehon luonnollisiin tehtäviin. Silti se on myös yksi kaikkein kovimmista koetuksista, mitä naisen elimistö voi kohdata. Siksi on hyvä pohtia, miten valmistautua synnytykseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaupallinen yhteistyö: Libero

Ajatus kokemuksesta, jota ei voi suunnitella eikä täysin hallita, voi kieltämättä hirvittää. Synnytykseen voi kuitenkin valmistautua monin eri tavoin, jotka voivat auttaa tekemään kokemuksesta paremman. Kannattaa ottaa selvää esimerkiksi kivusta: miten kipu yleensä toimii ja miten synnytyskipuun voi jo etukäteen varautua? Myös äidin yleinen terveydentila, synnytyksen kesto ja mahdolliset komplikaatiot vaikuttavat siihen, miltä synnyttäminen tuntuu tai millaista synnytyskipu on. Toisaalta myös tarjotulla tuella ja suhtautumisella synnytykseen on suuri merkitys.

Rentoutus- ja hengitysharjoituksia synnytykseen

Kehon jännittyminen on luonnollinen reaktio kipuun, mutta synnytyksessä siitä on valitettavasti vain haittaa. Oikealla hengitys- ja rentoutustekniikalla voi kuitenkin estää jännittymistä ja lievittää samalla tehokkaasti kipua. Voit testata itseäsi seuraavan kerran, kun sinua pistetään neulalla, lyöt varpaasi jalkalistaan tai saat iskun suoraan kyynärpäähermoon. Huomaat, että kehosi alkaa vaistomaisesti jännittyä. Hengityksesi salpautuu ensin hetkeksi ja tihenee sitten. Jos taas hengität nenän kautta rauhassa sisään ja ulos, kipua on helpompi sietää. Kun hengität syvään niin, että keuhkosi täyttyvät ilmalla, saat paremmin happea, energiatasosi nousee ja kestävyytesi paranee. Tämä toimii sekä ennen synnytystä että sen jälkeen.

Oikea hengitystekniikka ja kehon rentouttaminen ovat kuitenkin taitoja, joita on yleensä harjoiteltava. Tämä on erityisen tärkeää, jos opittua on tarkoitus hyödyntää kovassa paineessa, kuten synnytyksessä. Aina on tietysti parempi aloittaa harjoittelu raskauden alkuvaiheessa: mitä enemmän harjoitusta saat, sitä helpompi siitä on ammentaa tositilanteessa. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa! On myös hyvä tehdä harjoituksia yhdessä tukihenkilön kanssa, sillä keskittyminen herpaantuu helposti kivun ollessa kovimmillaan. Tukihenkilön apu voikin olla kullanarvoista, kun kipu valtaa synnyttäjän mielen. Jos syvä ja tietoinen hengitys tuntuu hankalalta, voit pyytää apua neuvolasta tai kätilöltä.

Synnytyskivun hallinta

Synnyttäminen sattuu, vieläpä todella paljon. Usein kysytään, onko synnytyskipu verrattavissa mihinkään, mutta se on hyvin omanlaistaan. Toisin kuin muut kiputilat, synnytyskipu ei tarkoita, että jokin olisi pielessä. Se voi myös antaa ennenkokematonta voimaa, sillä jokainen kipeä supistus tuo lasta yhä lähemmäs. Kovimman kivun aikana voi pitää kiinni ajatuksesta, että synnytys on ohi nopeammin kuin uskotkaan ja se päättyy elämän ihmeeseen.

Lue lisää kivunlievityksestä synnytyksessä!

Voit kokeilla näitä keinoja synnytyskivun hallintaan:

  • Yritä pitää taukoja ja tehdä rentoutusharjoituksia supistusten välissä.
  • Koeta keskittyä yhteen supistukseen kerrallaan, älä ajattele liikaa eteenpäin.
  • Pidä mielessäsi kirkkaana tavoite: pian saat vauvasi syliin.
  • Kuuntele kehoasi ja luota siihen. Se kyllä tietää, miten toimia.
  • Hengitä syvään ja tietoisesti.
  • Muista elimistön oma kivunlievitys, endorfiinit. Ne auttavat, kun kipu yltyy liikaa. Hyvä uutinen: endorfiinit kuohuvat elimistössäsi vielä jonkin aikaa synnytyksen jälkeenkin.
  • Tukeudu puolisoon, muuhun läheiseen tai doulaan. Tutkimusten mukaan toisen aktiivinen tuki oikeasti vähentää synnytyskipua.
  • Kokeile raskaushierontaa. Se paitsi lievittää kipua, myös tarjoaa hetken läheisyyttä, joka voi viedä ajatukset pois kivusta (ja lisäksi puolison läheisyys saa elimistön tuottamaan oksitosiinia, joka edistää supistuksia).
  • Unohda kaikki kuvitelmasi synnytyksen kulusta ja hyväksy nykyhetki sellaisenaan.
  • Käytä kivunlievitystä, kun sitä tarvitaan. Ei ole mikään kunnia-asia yrittää selvitä ilman sitä!
  • Tutustu etukäteen synnytyskivun hoitoon ja siihen, mitä kehossa tapahtuu synnytyksen aikana.
  • Valmistautuminen synnytykseen on yksilöllistä, ja tarjolla on paljon erilaisia kursseja ja valmennuksia. Tiedämme, että ne menevät helposti sekaisin, joten esittelemme tässä artikkelissa muutamia yleisiä vaihtoehtoja. Neuvolasta saat paljon tietoa tästäkin aiheesta ja halutessasi myös vinkkejä kotona tehtävistä harjoituksista ja sopivista kursseista.

 

Liity jäseneksi nyt!

Perhevalmennukset

Kunta tai kaupunki tarjoaa lakisääteistä perhevalmennusta ensimmäistä lastaan odottaville. Perhevalmennuksen sisältö voi vaihdella hieman osanottajien toiveiden mukaan, mutta yleensä siellä käsitellään synnytystä, vauvan hoitoa kotiutumisen jälkeen ja puolison roolia. Tarkoituksena on parantaa itseluottamusta ja turvallisuuden tunnetta ennen synnytystä ja vanhemmaksi tuloa, sekä tietysti kertoa, mitä tuleman pitää. Usein valmennus pidetään ryhmissä, joissa osallistujien lasketut ajat ovat lähellä toisiaan. Näin se toimii myös luontevana vertaistukiryhmänä, jossa voi jutella askarruttavista asioista. Monilla paikkakunnilla järjestetään suosittuja tutustumiskäyntejä synnytyssairaalaan. Tutustumisen aikana kätilöt kertovat synnytyksen kulusta ja neuvovat, mitä ottaa huomioon ennen sairaalaan tuloa.

Jos synnytys pelottaa tai huolestuttaa kovasti tai sinulla on takana aiempi negatiivinen synnytyskokemus, voit saada neuvolasta lähetteen pelkopoliklinikalle. Synnytys huolettaa jossain määrin lähes kaikkia, mikä on tietysti täysin normaalia. On kuitenkin tärkeää hakea apua, jos pelko uhkaa kasvaa liian suureksi ja ajatukset pyörivät liikaa sen ympärillä!

Synnytyssuunnitelma tai -toivelista

Synnytykseen kannattaa valmistautua lukemalla siihen liittyvistä aiheista, selvittämällä erilaisia vaihtoehtoja kivunlievitykseen ja miettimällä omia synnytystoiveita. Voit kirjoittaa vapaamuotoisen synnytyssuunnitelman, jossa kerrot ajatuksiasi synnytyksestä. Mitä haluat sairaalan henkilökunnan tietävän? Onko jotain, mitä et missään nimessä halua tai mikä huolettaa ja pelottaa sinua? Näitä asioita ei nimittäin aina ole helppo selittää, kun synnytys on jo käynnissä ja vie kaiken huomion. Jos annat myös tukihenkilön lukea suunnitelmasi tai toivelistasi, hän voi puhua puolestasi, kun itse keskityt vain seuraavaan supistukseen.

Voi olla hyvä kirjoittaa pitkän selostuksen sijaan mahdollisimman selkeä luettelo: kätilön on helpompi lukea ranskalaisia viivoja, jos tilanne eteneekin nopeasti. Jos sinun on vaikea päästä alkuun synnytyssuunnitelman kanssa, kokeile, olisiko sovelluksemme tarkistusluettelosta apua.

Lue synnytysasennoista!

Vahvistava lepo ja ravitseva ruoka

Synnytys vaatii paljon energiaa! Tankkaa sopivaa ravintoa ja lepää kunnolla. Voi esimerkiksi olla hyvä suosia hitaita hiilihydraatteja, koska niistä saa energiaa pidemmäksi aikaa. Muutamaa viikkoa ennen laskettua aikaa kannattaa jättää esimerkiksi vaalea pasta ja leipä vähemmälle ja panostaa papuihin, ryyneihin ja täysjyväviljaan. Toisaalta välillä täytyy myös saada loikoilla sohvalla konvehteja napsien, jos se tuo hyvän olon ja auttaa rentoutumaan!

Lue myös: Synnytyksen neljä vaihetta

Vesijumppa, raskausjooga ja hieronta

Sohvalla makoilun ei tietenkään tarvitse sulkea pois kuntoilua. Hyvä fyysinen kunto voi nimittäin auttaa nopeuttamaan synnytystä ja vähentämään komplikaatioita. Tarkoitus ei tietenkään ole osallistua joka viikko triathlonille vaan harrastaa hyvältä tuntuvaa liikuntaa raskaana olevan kehon ehdoilla.

Kun vatsa alkaa painaa, esimerkiksi vesijumppa voi olla hyvää treeniä. Siinä voi liikkua vapaammin rasittamatta selkää tai lantiota. Voit kokeilla sitä, vaikka sinun olisi vaikea liikkua selkäkivun tai nesteen kertymisen vuoksi – vaikka et innostuisi, saat ainakin pienen tauon painavan ja kenties kömpelöltä tuntuvan kehon raahaamisesta.

Myös raskausjooga on keholle lempeää liikuntaa. Siinä keskitytään paljon hengitykseen, josta voi olla apua itse synnytyksessä. Lisäksi jooga parantaa liikkuvuutta ja pehmentää kehoa, mikä voi helpottaa synnyttämistä. Monia raskaana oleville sopivia jooga-asentoja voikin käyttää myös synnytysasentoina. Kuten kaikessa liikunnassa, on tärkeää kuunnella omaa kehoa. Jos jokin ei tunnu hyvältä, älä tee sitä väkisin.

Raskauden edetessä keho tuntuu yleensä yhä väsyneemmältä ja aremmalta. Hieronta vapauttaa oksitosiinia, joka lievittää kipua. Raskaushieronnassa tehdään pehmeitä liikkeitä, jotka virkistävät verenkiertoa. Se taas pehmentää jännityksiä, joita syntyy vatsan kasvaessa. Jos haluat käydä hierojalla, kysy, onko hänellä hierontapöytä, jossa raskaana oleva voi maata mukavassa asennossa.

Ei kuitenkaan ole pakko mennä hierojalle asti, vaan hierontaa voi harjoitella yhdessä tulevan synnytyksen tukihenkilön kanssa. Siitä voi nimittäin olla iloa myös synnytyksessä. Rentouttava kosketus voi auttaa puolisoa kokemaan osallistuvansa raskauteen, sillä se on hyvin konkreettinen tapa tukea odottajaa sekä raskauden että synnytyksen aikana. Joskus myös synnytysvalmennuskursseilla opetellaan synnyttäjää helpottavaa kosketusta, joten tämäkin mahdollisuus kannattaa selvittää.

On joka tapauksessa hyvä harrastaa liikuntaa omaan tahtiin raskauden loppuun saakka (kunhan sinulla ei ole komplikaatioita, jotka estäisivät sen). Sen sijaan kaiken muun fyysisen rasituksen, joka kuormittaa kehoa turhaan, voi jättää väliin. Siivous ja painavat kauppakassit voivat kyllä odottaa – tai joku muu voi hoitaa ne.

Lue mitä tapahtuu, kun lapsivesi menee

Mitä synnytysvalmennus on?

Valmennus on aina valmistautumista tulevaan. Synnytyksen yhteydessä sillä tarkoitetaan yleensä erillisiä valmennuskursseja, joissa opetellaan keinoja hallita supistuksia ja synnytyskipua. Valmistautuminen voi auttaa parantamaan synnytyskokemusta. Synnytysvalmennuksessa harjoitellaan etenkin tärkeää hengitystekniikkaa, mutta myös henkistä valmistautumista ja stressiä lievittävää rentoutumista. Myös puolison tai muun tukena olevan läheisen rooli on tärkeä, ja kurssilla kerrotaan odottajan kannustamisesta ja tukemisesta. Lisäksi synnytysvalmennukseen osallistuminen voi helpottaa synnytyspelkoa, sillä usein kurssilla käydään läpi synnytyksen kulku. Näin saat paremman kokonaiskuvan siitä, millaista synnyttäminen on.

Tarjolla on sekä kunnan tai kaupungin että yksityisten tahojen järjestämiä synnytysvalmennuksia, ja usein etenkin yksityiset kurssit ovat maksullisia. Kurssin vetäjänä on yleensä kätilö tai neuvolan terveydenhoitaja, yksityisiä valmennuksia tarjoavat myös doulat. Moni osallistuu synnytysvalmennukseen, kun laskettuun aikaan on kuukausi tai pari. Jos hengitys- ja rentoutusharjoitusten tekeminen ryhmässä ei innosta, tarjolla on myös verkko- ja yksityiskursseja.

Lue myös yliaikaisuudesta ja synnytyksen käynnistämisestä

Jaa oma kokemuksesi

X