Banneri

10 vinkkiä vauvan parempaan uneen

Yleispätevää keinoa vauvan parempiin uniin ei ole, mutta näitä vinkkejä voi ainakin kokeilla. Tärkeintä on pitää mielessä, etteivät univaikeudet kestä ikuisesti.

Kaupallinen yhteistyö: Libero
Vauvan nukutus
Ihokontakti on hyvä tapa antaa vauvalle läheisyyttä ja se saattaa myös parantaa vauvan unta.

Unenpuute piinaa lähes kaikkia vanhempia pikkulapsiaikana. Valitettavasti ei ole olemassa yleispätevää menetelmää vauvan unen parantamiseen, sillä vauvat eroavat toisistaan monin tavoin.

Osa vauvoista nukkuisi vaikka tuntikausia putkeen, kun taas osalle riittää alkuun parikymmentä minuuttia kerrallaan. On yritettävä lohduttautua sillä, että vauvan uni-valverytmi vakiintuu hiljalleen.

Vastasyntyneen nukkuminen jakautuu melko tasaisesti ympäri vuorokauden. Hän ei siis tee eroa päivän ja yön välille ja vastasyntyneen unen tarve voi olla jopa 18 tuntia vuorokaudessa.

Noin 4–6 kuukauden iässä moni vauva lakkaa heräämästä öisin syömään. Yksivuotiaan yö kestää tavallisesti vain viitisen tuntia putkeen.

Vauvan nukutus

Kahden vanhemman perheessä on tärkeää jakaa vauvanhoitovastuuta, jotta molemmat vanhemmat saavat levätä – myös vanhempainvapaalla oleva.

Vauvalla ei ole tarvetta noudattaa kenenkään muun aikatauluja kuin omaa sisäistä ruoka- ja unirytmiään. Siksi kellon tuijottelun sijasta olisikin parempi noudattaa vauvan unisykliä ja nukuttaa hänet, kun hän vaikuttaa väsyneeltä.

Univaikeuksien keskellä on tärkeää muistuttaa itselleen usein, että kyseessä on tilapäinen vaihe. Vauvan uni muuttuu nopeammin kuin luulisi.

Kahden vanhemman perheessä on hyvä tehdä yhteistyötä, sillä myös vanhempainvapaalla olevan on saatava nukkua öisin. Vauvan hoitaminen päivisin on nimittäin vähintään yhtä vaativaa kuin palkkatyö. Jos tilanne käy liian raskaaksi, tukea voi aina pyytää neuvolasta.

Voit kokeilla näitä keinoja vauvan paremman unen saavuttamiseksi:

1. Noudata lapsen omaa unirytmiä

Yritä hyödyntää vauvan uni-ikkuna eli hetki, jolloin hän vaikuttaa väsyneeltä – vaikka tämä tapahtuisi tuntia aiemmin tai myöhemmin kuin olit suunnitellut.

2. Älä valvota vauvaa päivällä yöunien parantamiseksi

Useimmiten seurauksena on vain yliväsynyt vauva, jonka on vaikeampi nukahtaa. Noin kolmivuotiaasta alkaen päiväunet voivat ehdottomasti vaikuttaa yöuneen, mutta vauvaiässä unta tarvitaan reilusti myös päivällä. Mitä paremmin vauva nukkuu päivällä, sitä paremmin myös yö yleensä sujuu.

3. Anna vauvan nukkua vatsasi päällä

Alle puolivuotias vauva on aina nukutettava selälleen, sillä tämä vähentää kätkytkuoleman riskiä. Jos kuitenkin olet itse hereillä, vauva voi nukkua vatsallasi – useimmat viihtyvätkin siinä hyvin.

4. Kokeile tassuhoitoa

Tassuttelu eli tassuhoito on vauvan unikoulussa käytetty menetelmä, joka on lainattu eläinmaailmasta. Siinä vauva rauhoitetaan uneen silittämällä häntä kädellä. Tätä voi testata viemällä käden lempeästi lapsen selälle – samaan tapaan kuin eläimet painavat poikasiaan tassulla, kun näiden on aika nukahtaa.

Ajatuksena on, että tukeva ja turvallinen käsi rauhoittaa vauvaa, ja hän tuntee vanhemman läsnäolon vaipuessaan uneen tai nukahtaessaan uudelleen.

5. Pidä makuuhuone pimeänä ja viileänä

Aivan pienellä vauvalla ei ole selkeää käsitystä vuorokaudenajasta. Hieman vanhemman lapsen nukahtamista voi sen sijaan auttaa, jos makuuhuone on pimeä ja viileä. Hänen on myös hyvä rauhoittua hieman ennen nukkumaanmenoa.

6. Anna vauvan nukkua samassa huoneessa vanhempien kanssa

Vauvalle tulee turvallinen olo, kun hän kuulee unissaan vanhemman hengityksen ja muita tuttuja ääniä. Tällöin myös vanhemmat saavat todennäköisesti nukkua paremmin, eikä yösyöttöjä vartenkaan tarvitse lähteä kauas.

Vauvan nukutus

Vauva nukkuu usein parhaiten vanhempiensa läheisyydessä.

7. Kiinnitä huomiota ruokailuun ennen nukkumaanmenoa

Kylläinen lapsi nukkuu yleensä paremmin ja pidempään. Joskus epätoivoisesti unta kaipaava vanhempi voi kuitenkin tulla syöttäneeksi vauvaa liikaa, jolloin tämä herääkin vatsakipuihin. On hyvä pohtia, onko syöttöjen ja herätysten välillä jokin yhteys.

8. Pohdi heräilyn syitä

Onko vauvan vaikea saada unta heräämisen jälkeen? Alkuun pikkulapsi herää lähes aina nälkään, joten hänen on saatava ruokaa – mutta mitä pidemmälle hänen tietoisuutensa kehittyy, sitä enemmän mahdollisia syitä heräämiselle on. Ei siis ole varmaa, että lapsi kaipaa herättyään juuri rintaa tai pulloa. Kenties hänelle kelpaisikin tutti tai käsi, josta pitää kiinni.

9. Muista läheisyys!

Ihokontakti tyynnyttää, ja se onkin erinomainen keino lohduttaa ja rauhoittaa lasta. Hieman vanhemmat vauvat ja lapset saattavat joskus nukkua huonommin ja levottomammin elämänmuutosten yhteydessä, kuten oppiessaan ryömimään tai kävelemään tai aloittaessaan päiväkodin.

On täysin normaalia, että uni häiriintyy, kun aivoilla on paljon uutta työstettävää. Tällöin parasta, mitä vanhempi voi tehdä, on yrittää olla kärsivällinen ja tarjota entistäkin enemmän läheisyyttä.

10. Kokeile kanniskelua

Vauva saattaa nukkua paremmin, kun häntä kanniskellaan. Se saattaa käydä vanhemmille raskaaksi, mutta olla hyvä ratkaisu lyhyellä aikavälillä. Jos vanhempia on kaksi, toinen vanhempi voi nukkua, kun toinen kantaa vauvaa.

Lue myös: Vauvakin kaipaa kehonhuoltoa – näin hierot vastasyntynyttä

Lue myösHoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut seitsemän lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Kommentit (3)

Voisiko näitä vääriä unimyyttejä jo korjata, eikä antaa tällaista vanhentunutta tietoa perheille ja luoda näin mahdollisesti aivan liikaa paineita uniasioista? Ensinnäkään suurin osa vauvoista ei lopeta yösyömistä 4-6kuisena, vaan on ihan mahdollista että vielä 1-vuotiaallakin on ihan fysiologinen tarve syödä esim. 1 kerran yössä.

Myös tämä yliväsymys on ilmiö jolla vanhempia pelotellaan ihan suotta. Useammin unihaasteiden (pitkä nukahtamisaika, yövalvoskelu, aikaiset aamut) syynä on se, että vauvalle kertyy liikaa unta suhteessa omaan henkilökohtaiseen unentarpeeseensa ja tämä sitten näkyy heräilynä/valvoskeluna.

Lisäksi vauvat ja lapset ovat yksilöitä, ja osa lapsista tarvitsee pitkään vanhemman apua nukahtamiseen ja tämä on ihan luonnollista.

Miksi neuvola ohjeistaa, että vauva pitää vastasyntyneestä herätellä öisin 3-tunnin välein syömään. Minusta lapsen pitäisi saada öisin nukkua pidempiä aikoja, jottei totu heräilemään niin usein öisin. Minusta vauvaa ei pitäisi herätellä 3-tunnin välein edes päivällä. Ihan älyttömiä neuvoja vanhemmille, ja sitten ihmetellään kun äidit väsyvät.

Ei neuvonut. Riippuu vauvasta. Keltaista piti vahtia syömään min 3h välein mutta hyvin syövää painonkerääjää ei . Heräilee ne muutoinkin vaikkei herättäisi . Vatsa tyhjenee 2 tunnissa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X