Perhe-elämä 18.10.2021

Aktivistimummot palkittiin Vuoden isovanhempi -tunnustuksella: ”Haluamme vähentää lastenlasten ilmastoahdistusta”

Lauantaina vietettiin jälleen isovanhempien päivää. Tänä vuonna palkittiin ilmastonmuutosta vastaan taistelevat mummot.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Jani Laukkanen

Aktivistimummot on kahdentoista isoäidin perustama verkosto, joka taistelee ilmastonmuutosta vastaan. Toiminnallaan verkosto pyrkii siihen, että lastenlasten tulevaisuus näyttäisi valoisalta.

Aktivistimummot perustettiin kaksi vuotta sitten. Tänä vuonna se sai Vuoden isovanhempi -tunnustuksen. Tunnustuksen myönsi Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry.

Lue myös: Tuula sai kuulla tulevansa mummuksi, mutta jokin ei ollut kunnossa – unohtumaton puhelu sai heittäytymään puolitutun kaulaan vaatekaupassa

Valli ry on jakanut tunnustuksia vuodesta 1992 lähtien henkilöille ja tahoille, jotka ovat edistäneet isovanhempien ja lastenlasten välisiä suhteita sekä isovanhempien arvostusta.

– Esimerkillään he [Aktivistimummot] näyttävät rakentavia vaikuttamisen malleja kaikille maailman lapsille ja lapsenlapsille, kiittelee Valli ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva tiedotteessa.

Lastenlasten puolesta

Aktivistimummoihin kuuluu jo 6000 jäsentä. He koostuvat mummoista, papoista sekä muista ”mummohenkisistä aktiiveista”, kuten tiedotteessa ilmaistaan.

Aktivistimummot muun muassa välittävät tutkittua tietoa eri kanavissa eteenpäin, kampanjoivat yhdessä eri tahojen kanssa sekä pyrkivät vaikuttamaan päättäjiin.

Lue myös: Kuka kuuluisa mummo olet? Tee testi!

Yksi Aktivistimummojen perustajajäsenistä, Seija Kurunmäki, avaa liikkeen toiminnan taustoja tiedotteessa.

– Haluamme vähentää lastenlasten ilmastoahdistusta, jotta he voivat rauhassa keskittyä elämään lapsuuttaan.

Kurunmäki kertoo, että eläkkeelle jäätyään hän kaipasi merkityksellisiä projekteja. Jo työelämässä hän oli toiminut erilaisissa kestävän kehityksen hankkeissa.

– Lastenlasten tulevaisuuden puolesta yhdessä tehtävä työ tuntuu mielekkäämmältä kuin esimerkiksi se, että lomailisimme puolet vuodesta Thaimaassa vaikkapa golfia pelaamassa.

Aktivistimummot korostavat tietoa ja kohtuutta

Aktivistimummot nimeävät nettisivullaan mummojen tärkeimmäksi työkalupakiksi elämänkokemuksen sekä viisauden. Toiminnassaan he korostavat tiedon jakamisen merkitystä sekä kohtuutta.

”Menneestä voi oppia, eikä viisaus käyttämällä lopu”, Aktivistimummojen manifestissa julistetaan.

Liikkeen tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta toimintaan liittyy vahvasti myös arkinen ulottuvuus.

– On ihana myös eläkkeellä ollessa käyttää aikaa ja osaamista hyödyllisiin asioihin. Korona-aika on opettanut, kuinka onnen ja mukavan tekemisen voi löytää ihan läheltä, kertoo perustajajäsen Kurunmäki tiedotteessa.

Lue myös: Mitä vegaanilapsi todella syö? Tällainen on syntymästään saakka vegaanin 1-vuotiaan ruokaviikko

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X