Koti 13.05.2022

7 ihanaa asiaa, jotka koira tuo lapsiperheeseen

Nämä asiat ovat koiran myötä lapsiperheessä paremmin!

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Koira on ihmisen paras ystävä. Listasimme seitsemän syytä, miksi karvaturri piristää juuri lapsiperheen arkea.

Lue myös: ”Mukanani oli vain talutushihna, koira oli edelleen kotona!” – 21 tarinaa väsymyksestä

Silityskaveri on aina lähellä

Koiran turkin silittäminen rauhoittaa niin lasta kuin aikuista.

Verenpaine laskee, kiukku laantuu, stressihormoni kortisolin määrä vähenee, mielihyvähormoni oksitosiinin eritys lisääntyy – asia on tieteellisestikin todistettu.

Kun perheessä on koira, silitys- ja rauhoittumiskaveri on aina lähellä.

Lue myös: Sopiiko rescue-koira lapsiperheeseen? Ei aina, mutta Riikka, 40, otti riskin: ”Lapset suhtautuvat Comotuun lempeästi ja ymmärtävät, että se on erilainen”

Surut voi haudata turkkiin

Sen lisäksi että koiraa voi silittää, sille voi kertoa kaikki mieltä painavat asiat. Tai jutella muuten vain. Koira kuuntelee aina.

Ja kun jokin surettaa, koira on valmis jakamaan surun. Murheet voi vaikka haudata kokonaan koiran turkkiin, eikä koira ole siitä moksiskaan.

Enemmän puuhaa ja tekemistä, vähemmän yksinäisyyttä

Kun kotona asuu koira, on leikkikaveri aina lähellä.

Varsinkin jos koira on nuori ja innokas, saa siitä lähes väsymättömän pallonheitto- tai esineenetsintäleikkikaverin.

Ihannetapauksessa koirasta ja lapsesta tulee erottamaton parivaljakko, jonka touhuja on hellyttävä katsella. Lapsi voi myös vaikka lukea koiralle ääneen kirjaa tai läksyjä yhdessä sohvalla pötköttäen.

Koiran kanssa ei ole ikinä yksin.

Sormustin-blogi: Aktivointimatto koiralle on helppo tehdä itsekin

Perheen liikunta-annos kasvaa

Koiran kanssa on liikuttava joka päivä; rodusta riippuen koira tarvitsee vähintään 1–3 tuntia ulkoilua päivittäin. Kun koira tulee taloon, useimpien perheiden liikunta-annos siis kasvaa tuntuvasti.

Isommalle lapselle koiran ulkoilutus on loistava keino pysyä aktiivisena ja pitää taukoja älylaitteilta, pikkulapsiperheissä koiran kanssa kävely on hyvää perheen yhteistä ulkoiluaikaa.

Lapsi oppii vastuuta 

Koiran kautta lapsi oppii, mitä tarkoittaa huolehtia elävästä olennosta ja sen hyvinvoinnista: koira tarvitsee puhdasta vettä, laadukasta ruokaa, oikeaa hoitoa, riittävästi liikuntaa, aktiviteettia ja lepoa.

Lapselle voi opettaa vastuutta antamalla hänen huolehtia joistakin pienistä hoitotoimenpiteistä kuten päivittäisestä juomaveden vaihdosta tai turkin harjaamisesta. Samalla lapsen kunnioitus ja ymmärrys luontokappaleita kohtaan kasvaa.

tyttö ja koira

Lue myös: Yksi oivallus olisi kaikille hyväksi, sanoo suuren uusperheen äiti Niina – kurkkaa arkeen, johon kuuluu 8 henkeä, 4 koiraa ja kohta myös vauva

Allergiariski pienenee

Nykytiedon mukaan liian vähäinen altistuminen lapsena erilaisille bakteereille ja pöpöille lisää allergiariskiä. Koira paikkaa tehokkaasti tätä tilannetta.

Hilseensä ja karvojensa lisäksi se tuo kotiin ja lapsen ulottuville myös hiekkaa, multaa ja muita luonnonpöpöjä niin tassuissaan kuin nuolaisuissaan. Ja immuunijärjestelmä saa treeniä!

Tutkimuksissa on ilmennyt, että jatkuva ja vahva altistuminen ”koirabakteereille” (eli samassa taloudessa asuminen ja samassa makuuhuoneessa nukkuminen) erityisesti ensimmäisen ikävuoden aikana tuo eniten suojaa allergioilta.

Lue myös: Koira lapsiperheeseen ennen vauvaa – vai vasta lapsen syntymän jälkeen? Luopuminen on vaiettu kipukohta

Ilon määrä elämässä lisääntyy

Koiraa täytyy hoitaa, ulkoiluttaa säällä kuin säällä, eläinlääkärikuluihin menee rahaa ja kouluttaminen on aikaa vievää.

Huonojakin puolia koirassa toki on, mutta silti ehkä paras asia jonka koira lapsiperheeseen tuo, on ilon määrän merkittävä lisääntyminen.

Koiran kanssa touhuava lapsi on lähes aina naurava lapsi. Heiluva häntä ja märät nuolaisut lisäävät iloa arjen jokaiseen pikku hetkeen. Kiintymyssuhde koiraan on lapselle valtava voimavara ja ilon lähde elämässä – kuten myös koko perheelle.

Lähteet: Nina Mäki-Kihniä: Koirakirja. Matka koirien maailmaan, 2019, hankikoira.fi, allergiaterveys.fi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X