Parisuhde 12.01.2022

Anna: Huono äiti -yrityksen perustaja Sari Helin päätti 20 vuoden liiton jälkeen, että on hänen vuoronsa – ”Rakkaus näkyy kalenterimerkinnöissä, ei puheissa”

Huono äiti -yrittäjä Sari Helin kertoo sitoutuneensa lastensa hyvinvointiin. ”Työt olen tehnyt sitten vaikka yöllä. En väitä olevani mikään äitipyhimys, vaan tavallinen uraäiti.”

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Mirva Kakko

Yrittäjä Sari Helin kertoo Annan haastattelussa pitkän avioliittonsa päättymisestä ja arjestaan, jota ovat värittäneet oma yritys, lapset ja ulkomailla työskentelevä puoliso.

Sari Helin, 53, tunnetaan Huono äiti -yrityksen perustajana. Hänellä on kaksi lasta europarlamentaarikko Petri Sarvamaan, 61, kanssa. Pari oli naimisissa yli 20 vuotta.

Lue myös: Erota vai ei: Yksi kysymys yli muiden ratkaisee, milloin haluan erota oikeasti

Esikoinen on jo täysi-ikäinen ja kuopus teini-iässä, mutta aikanaan Sari  oli lähes yksin vastuussa perhearjen sujumisesta. Samalla parisuhde ajautui taka-alalle.

– Hyvin vähän siinä keskellä tiski- ja pyykkivuoria pysähtyy pohtimaan, että mitenkäs tämä nyt menikään. Äkkiä vain huomaa, että taas meni vuosi.

Lapset etusijalla

Petri lähti Brysseliin töihin vuonna 2012. Politiikassa hän oli ollut mukana jo lasten ollessa pieniä.

Koska isä oli vastedes kotona vain viikonloppuisin, Sarin jaksaminen oli koetuksella.

– Muistan sellaisen vaiheen, kun olin niin väsynyt, että laitoin Pikku Kakkosen päälle ja nukuin ohjelman ajan, Sari muistelee Annalle.

Lue myös: Osa isistä ”kunnostautuu” eron jälkeen, koska pelkää lapsen menettämistä – suhde lapseen voi lujittua, osoittaa suomalaistutkimus

Sari sai osakseen paitsi arjen ihanat hetket, myös sen toisen puolen.

– Vanhemmista se, joka on koko ajan paikalla, saa myös kuraa osakseen. Hänen kanssaan kinataan eniten.

Noihin aikoihin Sari Helin päätti keskittyä uraansa yrittäjänä, jotta hän voisi päättää itse työajoistaan. Aiemmin hän oli työskennellyt Ylen aamu-tv:ssä, jossa hän oli tutustunut myös Petriin.

Vaikka Sari halusi panostaa yrittämiseen, lapset menivät aina etusijalle.

– Olen halunnut sitoutua lapsiini ja heidän hyvinvointiinsa. Työt olen tehnyt sitten vaikka yöllä. En väitä olevani mikään äitipyhimys, vaan tavallinen uraäiti.

Sari Helin: ”Oma vuoro on otettava”

Vuonna 2019 oli jälleen europarlamenttivaalit. Vaikka lapsiarki oli jo kaukana takanapäin, Sari alkoi pohtia, milloin olisi hänen vuoronsa toteuttaa itseään.

– Oma vuoro on otettava, hän toteaa Annalle nyt.

Sari alkoi ymmärtää, että hän halusi parisuhteeltaan läheisyyttä etäisyyden sijaan. Puolison arkinen läsnäolo puuttui.

– Rakkaus näkyy kalenterimerkinnöissä, ei puheissa.

Sari ja Petri muuttivat erilleen vuosi sitten, ja ero astui voimaan marraskuussa. Kaksikon välit ovat säilyneet hyvinä erosta huolimatta.

– Rakkauden täytyy jatkua jossain muodossa läpi elämän, koska meillä on yhteiset lapset. Ei voi vihata sellaista ihmistä, joka on omille lapsille niin tärkeä.

Lue lyhennelmä Anna.fi:stä tai koko haastattelu Annan numerosta 2/2022!

Lue myös: Vivian Valpuri pelkäsi olevansa itsekäs äiti, kun hän erosi lapsen ollessa 1-vuotias – sitten hän oivalsi, että ero voikin olla suuri onnistuminen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X