Parisuhde 03.03.2024 Päivitetty 05.03.2024

Seksielämä hiipuu monilla synnytyksen jälkeen –seksuaalineuvojan mukaan syytä etsitään aivan väärästä paikasta

”Jos ei ole tilaa haluta edes kahvikuppia, on tuskin tilaa haluta seksiäkään”, sanoo seksuaalineuvoja.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock ja Linnea Kuhmonen/Linneavisuals

Tyytyväisyys seksielämään laskee tutkimusten mukaan ensisynnytyksen jälkeen. Valtaosa synnyttäneistä jatkaa seksuaalista toimintaa noin puolen vuoden kuluessa lapsen syntymästä, mutta seksuaalisista ongelmista saattaa kärsiä silloin vielä 64 prosenttia, kun ennen raskautta asia vaivasi vain puolta tästä määrästä.

Neuvolassa ja jälkitarkastuksessa kannustetaan harjoittamaan lantionpohjan lihaksia, mikä vahvistaa lihaksistoa ja helpottaa esimerkiksi ponnistukseen liittyvää virtsankarkailua. Synnytyksen jälkeiseen seksuaalisuuteen vaikuttavat kuitenkin monet eri asiat, kuten hormonaaliset muutokset ja imetys.

Vaikka emättimen limakalvojen kuivuutta voi helpottaa liukuvoiteilla ja rentoutumista lantionpohjan lihasten jumpalla, eivät nämä keinot yksin auta seksuaalisten halujen herättämiseen.

Muuttunut kehonkuva vaikuttaa seksuaalisiin haluihin

On normaalia, että seksi ei ole synnyttäneen henkilön tai puolisonkaan mielessä ensi kuukausina synnytyksen jälkeen. Tämä ei ole aina edes omista ajatuksista kiinni, sillä myös hormonit ohjaavat haluja. Se, että estrogeenitasot laskevat synnytyksen jälkeen, heikentää haluja ja kuivattaa limakalvoja.

– Oksitosiinin eritys puolestaan lisääntyy imettäessä ja vauvan ollessa vanhemman läheisyydessä, mikä ylläpitää tyytyväisyyden tunnetta. ”Imetyshormoni” prolaktiini vielä vähentää haluja huolehtimalla luontaisesti siitä, että äiti keskittyy vauvaan, kertoo äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja Annakaisa Hinkkanen.

Hinkkanen auttaa työssään äitejä palautumaan synnytyksestä paremmin ja voimaan elinvoimaisemmin. Hän kertoo, että koska äidin seksuaalisuus on vielä hyvin vaiettu teema, hankaloittaa se aiheesta keskustelua joidenkin haasteita kokevien asiakkaiden kanssa.

– Raskausaikana ja synnytyksen jälkeen keho muuttuu hyvin nopeasti. Muuttunut kehonkuva vaikuttaa väistämättä naisellisuuden kokemukseen ja seksuaalisiin haluihin. Vauvan jatkuva iholla oleminen tuo monelle äidille tunteen, että kaipaa vauvan mennessä nukkumaan enemmänkin omaa tilaa ja ”happea ympärilleen” kuin toisen ihmisen läheisyyttä ja kosketusta, Hinkkanen toteaa.

Lue myös: Lähes puolet naisista kokee ongelmallisia oireita synnytyksen jälkeen

”Äiti voi olla niin väsynyt ja kuormittunut, ettei tilaa seksille vain ole”

Hormonimuutosten lisäksi myös rinnat voivat herättää ristiriitaisia tunteita naiseuden ja seksuaalisuuden suhteen, kun aiemmin eroottinen alue tuottaakin lapselle ruokaa ja on kuin vauvan oma alue. Myös tuttu fyysinen kosketus voi tuntua synnytyksen jälkeen kummalta tai ikävältä muuttuneen kehon myötä.

Hinkkanen on huomannut työssään, miten moni hiljattain synnyttänyt äiti haluaisi haluta, mutta seksi tai mikään siihen liittyvä ei välttämättä herätä minkäänlaisia tunteita. Hän uskoo, että halujen eriparisuus puolison kanssa on enemmän sääntö kuin poikkeus, vaikka synnytys vaikuttaa myös miesten haluihin.

– Koetaan huonoa omatuntoa siitä, kun seksiä ei ole ja puoliso kaipaisi sitä jo. Äiti voi kuitenkin olla niin väsynyt ja kuormittunut, ettei tilaa seksille vain olisi.

Myös muuttuneet roolit perheessä voivat herättää yllättävääkin kipuilua.

– Se, että ennen synnytystä on tottunut näkemään toisen puolisona ja yhtäkkiä näkee hänet myös vanhempana, voi osaltaan lisätä kiintymystä ja ihailua. Toisaalta haastavina hetkinä kumppania voi olla vaikea nähdä muuna kuin lapsen vanhempana.

Hinkkanen muistuttaa, että halut muuttuvat läpi elämän.

– Jos nyt on hiljaista ja seksille ei ole kaistaa, taas hetken päästä tulee uusi elämänvaihe ja tilaa voi löytyä eri tavoin.

Hiljattain synnyttäneen seksuaalisuuden herättelyn keskiössä on kokonaisvaltainen hyvinvointi. On tärkeä pysähtyä sen äärelle mistä nauttii ja miten jaksaa; onko saanut huolehdittua itsestään, päässyt hengähtämään säännöllisesti ja tehnyt asioita, joista pitää?

– Äidin oma hyvinvointi ja jaksaminen on pohja kaikelle halulle ja nautinnolle. Sitä edesauttaa lantionpohjan lihasten treenien lisäksi niin levon, ravinnon kuin parisuhteenkin teemat. Pelkkiin lantionpohjan lihasten supistuksiin ja lihaskuntotreeneihin keskittymällä lisätään harvoin hyvinvointia arjessa, Hinkkanen toteaa.

Annakaisa Hinkkanen korostaa, että äidin oma hyvinvointi ja jaksaminen on pohja kaikelle halulle ja nautinnolle. Kuva: Linnea Kuhmonen/Linneavisuals

Halujen eriparisuus kumppanin kanssa voi turhauttaa

Hinkkanen kannustaa keskustelemaan synnytyksen jälkeen parisuhteeseen ja seksiin liittyvistä ajatuksista sekä toiveista mahdollisimman avoimesti kumppanin kanssa. Kuinka parisuhde voi? Onko yhteistä aikaa, kosketusta ja toisen huomioimista? Ollaanko aidosti kiinnostuneita toisesta ja toisen kuulumisista? Onko tilaisuuksia huomata toinen myös vanhemman roolin ulkopuolella?

– Monesti näitä teemoja pohditaan omassa päässä ja tehdään vikatulkintoja.

Halujen eriparisuus kumppanin kanssa voi turhauttaa. Hinkkanen kehottaa tarkastelemaan, onko haluille tilaa arjessa ylipäätään.

– Jos ei ole tilaa haluta edes kahvikuppia, on tuskin tilaa haluta seksiäkään. Jos arki on minuuttiaikataulutettua oravanpyörää, niin eivät seksihalut pääse heräämään. On kuitenkin eri tapoja nauttia. Seksi ei ole aina yhdyntää, Hinkkanen huomauttaa.

Lue myös: Mistä seksikivut johtuvat synnytyksen jälkeen? Lääkäri kertoo yleiset syyt sekä vinkin kipujen ehkäisyyn

Seksi ei ole aina yhdyntää

Haluttomuuden ja halujen normalisointi synnytyksen jälkeen auttaisi Hinkkasen mielestä montaa äitiä itsesyytösten kanssa. Hän pitää tärkeänä, että neuvolassa otettaisiin puheeksi seksi synnytyksen jälkeen muutenkin kuin jälkitarkastuksesta annettavan ”vihreän valon” osalta. Neuvolassa olisi hänestä helppo antaa ensiohjeistus esimerkiksi siitä, miten yhdyntäkivut voivat johtua arvista tai limakalvojen kuivuudesta, mitä moni äiti ei tiedosta.

– Neuvolassa voisi muistuttaa myös siitä, kuinka fysiologiset asiat kuten hormonit vaikuttavat seksihaluihin. Tämä auttaisi myös monia puolisoita ymmärtämään, ettei kyse ole siitä, ettei äiti halua kumppaniaan, vaan halujen heräämisen taustalla on muita syitä. Seksistä ja seksuaalisuudesta puhuttaessa saadaan yleensä myös hyvää keskustelua äidin jaksamisesta ja parisuhteen tilasta, Hinkkanen nostaa.

Jos vulvan alueella on kipuja synnytyksen jälkeen, voi kokeilla nauttia esimerkiksi käsin, välinein tai suuseksin avuin. Hinkkanen kehottaa myös unohtamaan paineet siitä, että seksin tulisi aina johtaa tulemiseen tai orgasmiin.

– Sopikaa, ettei kosketuksen tarvitse johtaa seksiin eikä seksin tarvitse johtaa orgasmiin. Kosketus lisää kosketusta ja pienet hipaisut arjen keskellä voivat auttaa seksuaalisten halujen herättämisessä. Hipaisu olkapäälle toisen kattaessa pöytää, tarttuminen käteen autolle kävellessä, halaus nukkumaan mennessä tai käsi reidelle autossa istuessa. Voi myös sopia, että vain toinen saa tehdä aloitteen tietyn ajan, jos hän kokee painetta seksiin ryhtymisestä.

Lähteet: Synnytyksen ponnistusvaiheen hoidon käytännöt

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X