Näin rinnat muuttuvat läpi elämän – Kokoon ja muotoon vaikuttaa moni seikka
Naisen rinnat herättävät monenlaisia tunteita. Siksi myös monen naisen suhde omiin rintoihinsa on arka ja monimutkainen.
Se, kuinka merkittävät rinnat ovat kellekin hyvässä tai pahassa, on jokaisen oma asia. Rintasyöpäkirurgiaa koskevissa tutkimuksissa on kuitenkin ilmennyt, että rinnoilla voi olla hyvinkin suuri merkitys vielä iäkkäällekin ihmiselle.
Usein rinnat koetaan tärkeinä esimerkiksi imetyksen ja seksuaalisuuden näkökulmasta. Useimmat naiset kokevat rinnat erogeenisiksi eli helposti mielihyvää tuottaviksi alueiksi, joiden koskettaminen tuntuu nautinnolliselta. Etenkin nänni on herkkä kosketukselle ja voi jäykistyä kiihottuessa.
Rintojen elämänkaari on monivaiheinen
Kun rintojen kehitys murrosiässä alkaa, voi se nostattaa nuoren itsetuntoa ja tulla tärkeäksi osaksi sukupuolta ja identiteettiä. Tilanne voi kuitenkin olla myös päinvastainen, ja nuoren sopeutuminen muuttuvaan kehoon ja kasvaviin rintoihin saattaa olla vaikeaa.
Rinnat kasvavat merkittävimmin 3–5 vuoden ajan alkaen noin 10 vuoden iästä, mutta kasvu voi jatkua yli 20-vuotiaaksi. Kasvua säätelevät progesteroni ja estrogeeni. Rinnan kokoon ja muotoon vaikuttaa myös rasvakudoksen määrä sekä perinnöllisyys, sillä rinnan muotoon vaikuttavan sidekudoksen rakenne on pitkälti perinnöllistä.
– Rintojen merkitys ihmisille on hirmu yksilöllistä. Joku on tyytyväinen pienempiin rintoihin, kun taas joku toivoo hartaasti kookkaampia. Suuriakin rintoja joku voi ihailla ja toinen inhota. Joillekin rinnat eivät välttämättä aiheuta sen suurempia tunteita, Taysin osastonylilääkäri, rintarauhaskirurgiaan profiloitunut plastiikkakirurgi Ulla Karhunen-Enckell kertoo.
Rinnat muuttuvat läpi elämän
Vaikka rintojen kasvusta puhutaan eniten murrosiässä, voivat ne muuttua läpi elämän. Rintojen koko reagoi esimerkiksi kuukautiskiertoon siten, että kierron puolivälissä rinnan maitorakkulat täyttyvät nesteestä ja rinnat turpoavat ja voivat olla arat.
Myös painon vaihtelu voi vaikuttaa rintojen kokoon, koska rinnoissa on paljon rasvakudosta. Lisäksi raskaus ja imetys yleensä suurentavat rintoja hetkellisesti. Raskauden lopussa rinnan koko ja paino voivat jopa kaksinkertaistua.
– Ihotyypilläkin on vaikutusta siihen, miten rinnat venyvät ja laskeutuvat raskauden ja imetyksen myötä, Karhunen-Enckell lisää.
Se, että rinnat ovat pienet tai suuret, on Karhunen-Enckellin mukaan yhtä tavallista kuin se, että toisilla on vaaleat ja toisilla tummat hiukset – kaikki ovat erilaisia.
Rintamaito on luonnon oma terveystuote
Tietoisuus rinnoista ja niiden merkityksellisyys voi lisääntyä imetyksen aikana. Maidontuotannon käynnistävän prolaktiinin pitoisuus nousee jo raskauden alussa, ja imetyksestä keskustellaan äitiysneuvolakäynnillä ennen vauvan syntymää. Imetystuki on tärkeää niin kansanterveyden- kuin taloudenkin tasolla.
Rintarauhanen koostuu rauhaskudoksesta, rasvasta, sidekudoksesta ja maitotiehyistä, joiden avulla imetys on mahdollista. Rinnat ovat melkoinen keksintö imetyksen suhteen, sillä rintamaito muuttuu jatkuvasti vauvan tarpeita vastaavaksi – esimerkiksi kesällä rintamaito on vesipitoisempaa ja vanhemman sairastaessa siihen kehittyy vauvaa suojaavia vasta-aineita.
Rinnat osaavatkin tuottaa melkoista superfoodia, sillä sen lisäksi, että vauva voi kasvaa alkuun pelkällä rintamaidolla, sen ainesosat auttavat myös vahvistamaan vauvan immuunipuolustusta. Kuitenkin myös ilman rintamaitoa kasvaa terveitä lapsia, ja on jokaisen oma valinta imettääkö vai ei.
Imetyksestä on kuitenkin hyötyä myös imettäjälle, sillä imettäneillä naisilla on tutkitusti esimerkiksi pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja rintasyöpään.
Rintasyöpä on maailman yleisin syöpä
Rintasyöpään sairastuu Suomessa elämänsä aikana noin joka seitsemäs tai kahdeksas nainen. Uusia rintasyöpiä todetaan maassamme vuositasolla yli 5000. Kun lasketaan mukaan kaikki löydetyt rintasyövän esiasteet (DCIS) sekä paikalliset uusiutumat, on rintasyöpäleikkausten määrä vuosittain yli 6000.
– Luku on todella suuri, ja käytännössä lähes kaikki leikataan jossain vaiheessa. Siksi rintarauhaskirurgia on varsin yleistä, Karhunen-Enckell toteaa.
Rinnat työllistävät julkista terveydenhuoltoa rintasyöpäkirurgian lisäksi esimerkiksi rintojen pienennysleikkausten, rintojen kehityshäiriöiden kuten tubulaaristen rintojen ja gynekomastian eli miesten rintojen kasvun osalta. Vain merkittävää gynekomastiaa tai terveyshaittaa aiheuttavia liian suuria rintoja operoidaan julkisin varoin.
Rintojen kohotuksia julkisessa terveydenhuollossa ei pelkästään tehdä, mutta rintasyövän jälkihoidoksi lasketaan se, jos syövän takia poistetun rinnan tilalle rakennetaan kokonaan uusi rinta käyttäen plastiikkakirurgisia menetelmiä.
– Osalle tehdään jo rinnan poiston yhteydessä uusi rinta, mutta kaikille sitä ei voi tehdä samalla. Suomessa uusi rinta tehdään yleensä omista alavatsan tai selän kudoksista, mutta silikoni-implanttejakin voidaan käyttää, Karhunen-Enckell selventää.
Rinnat pitää tutkia säännöllisesti
Rinnat on hyvä tutkia omatoimisesti säännöllisesti. Tunnustelu kuukautiskierron eri vaiheissa on kannattavaa, jotta oppii erottamaan rintojen tavalliset kierrosta johtuvat muutokset mahdollisista yllättävistä muutoksista.
Rintojen tutkiminen voi kuulostaa vaikealta, mutta tarkoittaa yksinkertaisuudessaan katsomista, tunnustelemista ja reagoimista. On hyvä tietää miltä omat rinnat näyttävät eri suunnista ja esimerkiksi kädet ylhäällä tai alhaalla. Tarkastelussa voi käyttää apuna peiliä, ja rinnan painelu muutosten, kuten kyhmyjen, varalta voi tuntua miellyttävämmältä pinnan ollessa liukas saippuasta tai vedestä.
Näkyviä ihomuutoksia ja tuntuvia patteja on syytä käydä näyttämässä lääkärissä.
Rintojen pienennysleikkaukset nousussa
Rintojen pienennysleikkausten määrä on kasvanut Suomessa vuosikymmenen sisällä. Erityisesti 18–30-vuotiaiden naisten leikkaukset liki tuplaantuivat vuodesta 2015 vuoteen 2022 (noin 300 leikkausta). Eniten leikkauksia tehdään kuitenkin 40–50-vuotiaille.
– TAYS:ssa tehdään pienennysleikkauksia noin sata vuodessa, joten arvioisin leikkausten määrän olevan Suomessa vuosittain useita satoja, todennäköisesti tuhannen toimenpiteen luokkaa. Kyseessä on yksi yleisimpiä plastiikkakirurgisia leikkauksia, plastiikkakirurgian ylilääkäri Minna Kelloniemi kertoo.
Rintojen pienennysleikkauksia julkisella puolella määrittää tarkat kriteerit, kuten rintojen aiheuttamat niska-, hartia-, ja selkäivut tai rintojen alaisen ihon rikkoutuminen hankauksesta. Leikkaukseen pääsemiseksi on myös oltava haavakomplikaatioihin liittyvistä turvallisuussyistä tupakoimaton ja BMI arvo 30 tai alle. Parikymmentä vuotta TAYS:ssa työskennellyt Kelloniemi kertoo, että ylipaino on yhä useammin este leikkaukselle.
– Lähetteissä on selvästi enemmän havaittavissa merkittävää ylipainoa, eli leikkaukseen hakeutuvat ovat ylipainoisempia useammin kuin ennen. Toinen ilmiö on, että rinnat ovat roikkuvat ja toivotaan ennemminkin sen asian korjaamista. Julkisella sektorilla ei kuitenkaan pelkästään kohoteta tai muotoilla rintoja paremman näköiseksi, Kelloniemi huomauttaa.
Rinnat pienenevät merkittävästi
Oleellista rintojen pienennysleikkauksessa on Kelloniemen mukaan, että rintaa todella pienennetään, jotta oireistoon voidaan vaikuttaa. Suomessa noudatetaan pääosin kansallisesti sovittuja kriteereitä.
– Toimenpiteessä painottuu kookkaiden rintojen aiheuttaman terveyshaitan korjaaminen. Lääkäri keskustelee asiasta aina potilaan kanssa. Joka tapauksessa lähtökohta on, että poistettavan kudoksen määrä on vähintään 300–500 grammaa per rinta. Ajatus on, että potilaalla on sopusuhtaiset rinnat toimenpiteen jälkeen, Kelloniemi sanoo.
Rintojen pienennysleikkaukseen ei pääse sormia napsauttamalla. Hoitoon hakeutuva on kärsinyt isoista rinnoista yleensä jo pitkään, ja leikkausarvioonkin pääsemiseen vaikuttaa jonotilanne.
– Lähetteen vastaanottavassa päässä plastiikkakirurgialla arvioidaan täyttyvätkö kriteerit. Jos täyttyvät, niin potilas saa ajan poliklinikalle kolmen kuukauden sisään. Vastaanottotilanteessa arvioidaan rintojen aiheuttamat vaivat, soveltuvuus leikkaukseen ja kriteerien täyttyminen. Jos nämäkin asiat täyttyvät, potilas asetetaan leikkausjonoon. Leikkaus tehdään puolen vuoden kuluessa jonoon asetuksesta, eli kaikkinensa prosessin pitäisi kestää lähetteestä enintään 9 kuukautta, mikäli hoidon järjestämisessä ei ole vaikeuksia, Kelloniemi luettelee.
Rintojen pienennysleikkaus itsessään kestää vain noin 2–2,5 tuntia, kotiin pääsee useimmiten samana päivänä ja sairausloma on muutamia viikkoja työstä riippuen.
Lähteet: Väestöliitto, Tays, Imetyksen tuki, Pursiainen, M. & Raasumaa, E., Aava, Mehiläinen
Jaa oma kokemuksesi