Susanna lähti kaksin vauvan kanssa 9 päivän hiihtovaellukselle: ”Ei se nyt niin vaikeaa ollut”
Susanna Ylinen on himoliikkuja, joka vaeltaa usein lastensa kanssa. ”Mitä pienempi lapsi, sitä pidempiä matkoja voi tehdä.”
Susanna Ylinen vastaa puhelimeen hiihtoladulta. Yhdeksän päivän hiihtovaellus reitillä Hetta-Pallas-Ylläs 11-kuisen vauvan kanssa on juuri päättynyt.
– Ei se nyt niin vaikeaa ollut, Susanna kommentoi hyväntuulisesti.
Lue myös: Vaellus lasten kanssa – konkarien 9 vinkkiä, miten teet retkestä kivan kaikille
Muu perhe – aviomies ja 15-, 10- ja 5-vuotiaat lapset – ovat tulleet Susannan ja vauvan luokse Ylläkselle.
Nyt on ensimmäinen lapsivapaa hetki kahteen viikkoon, ja sen Susanna on päättänyt omistaa hiihtoretkelle. Ähkyä ei siis ole tullut, vaikka takana on jo 150 kilometriä.
Huolellinen valmistautuminen
Vaellus ei suinkaan ole Susannan ja vauvan reissuista ensimmäinen. He tekivät kaksi vaellusta yhdessä jo syksyllä patikoiden.
Susanna Ylinen saa usein kuulla ihmetteleviä ja ylistäviä kommentteja seikkailuistaan. Häntä huvittaa se, että ihmiset ajattelevat tämänkin vaelluksen olleen huima suoritus.
– Minusta tämä ei ole mikään suoritus, vaan rennolla mielellä tehty retki.
Rentous ei kuitenkaan tarkoita, etteikö valmistautumista vaadittaisi. Vaellusta on edeltänyt tarkka suunnittelu, valmistelu ja varusteiden testaus.
Susanna ja vauva kävivät yhden yön yli kestävällä testiretkelläkin. He nukkuivat pakkasella laavussa ja testailivat varusteita, ennen kuin he suuntasivat kohti Lappia.
Lue myös: Retkeilyvarusteet lapselle: Paljossa voi säästää, mutta kahteen asiaan kannattaa satsata
Susanna pakkasi Lappiin mukaan muun muassa 60 vaippaa ja 24 pussia vauvanruokaa. Varusteet riittivät hyvin, ja eväitä jäi jopa yli.
Huolellisesta suunnittelusta huolimatta matkan varrella voi aina tulla yllätyksiä.
– Minulla oli optio jopa kymmeneen päivään, ja vaelluksen edetessä päätin käyttää koko ajan vaellukseen. Myrskyinen sääennuste kuitenkin kiihdytti tahtia.
Lopulta Susanna rutisti loppumatkan nopeammin niin, että vaellus kesti yhdeksän päivää.
Laatuaikaa vauvan kanssa
Vauvan kanssa tehdyt vaellukset ovat Susannalle eräänlaisia kuherruskuukausia, joiden aikana ihastus ja yhteys omaan lapseen syvenee.
– Kun arjessa on eri ikäisiä lapsia, vauva on usein se, joka joutuu odottamaan vuoroaan. Luonnossa liikkuessa kuitenkin voimaantuu ja suhde vauvaan rikastuu.
Loppuraskaudessa Susannaa oli jännittänyt, jääkö hänen rakas retkeilyharrastuksensa sivuun vauvan synnyttyä. Pelko osoittautui turhaksi, sillä liikkuminen vauvan kanssa ei ole Susannasta vaikeaa. Päinvastoin.
– Totta kai vauva vaatii kuivan vaipan, tarpeeksi vaatetta ja ruuan, mutta ne kaikki voi tarjota yhtä hyvin laduilla ja autiotuvissa kuin kotonakin.
Susanna kuljetti vauvaa sekä ahkiossa että kantoliinassa.
Päivärytmi ladulla noudatteli samaa kuin kotona. Aamuisin Susanna ja vauva lähtivät liikkeelle, ja vauva nukkui käytännössä niin kauan kuin ahkio liikkui. Taukopaikalla he söivät ja leikkivät. Matka jatkui, kun vauva alkoi osoittaa väsymisen merkkejä.
Koska vauva nukkuu ison osan ajasta, pääsee Susanna etenemään melko rivakastikin.
– Mitä pienempi lapsi, sitä pidempiä matkoja voi tehdä.
”Pitkä” on suhteellinen käsite
Reissut vauvan kanssa tehdään aina mukavuusalueella, Susanna korostaa.
– Vauvan kanssa en lähde haastamaan itseäni, jotta voin olla varma, että fyysiset rajani eivät tule vastaan.
Tämän reissun rankimmat hetket koettiin toiseksi viimeisenä vaelluspäivänä, kun lumipyry pääsi yllättämään. Susanna käytännössä käveli 20 kilometriä sukset jalassaan.
– Suksien pohjaan jäätyi 10 sentin lumikerros, Susanna kertoo.
– Eihän se tietenkään mukavaa ollut, mutta kyse oli vain minun mukavuudestani. Vauvalla oli kaikki hyvin.
Jos Susanna joskus haluaa haastaa itseään, hän suuntaa yksikseen esimerkiksi 130 kilometrin juoksulenkille tai lähtee umpihankeen hiihtämään ystävän kanssa.
Susanna on aina ollut kiinnostunut pitkän matkan urheilusta, mutta pitkän matkan käsite on laajentunut sitä mukaa, kun hän on tehnyt pidempiä reissuja.
– Joskus ajattelin, että 30 kilometrin juoksu on pitkä matka. Mutta eihän se sitä ole. Ja ei tämäkään vaellus ole mitään verrattuna kavereiden tekemiin 3000 kilometrin reissuihin, hän naurahtaa.
Koko perheen harrastus
Urheilukärpänen on puraissut koko nelilapsista perhettä. Aktiivinen joukko tekee joka kesä laatikkopyörällä retkiä. Perhe myös lenkkeilee yhdessä.
– Jos koko perheen voimin ollaan liikkeessä, retket ovat enemmän sellaisia päivähilpaisuja, Susanna kuvailee.
Pisin pyöräretkistä on kuitenkin kestänyt kolme ja puoli viikkoa. Myös kahden viikon pyöräilyrupeamia on koettu, ja kolmena viime kesänä perhe on mennyt Norjaan vaeltamaan.
Kahden vanhimman lapsensa kanssa Susanna teki juoksulenkkejä ja pyöräretkiä, mutta ei vielä vaelluksia. Kolmannen lapsensa kanssa hän patikoi 400 kilometriä kuuluisalla Camino de Santiago -pyhiinvaellusreitillä Pohjois-Espanjassa.
– Uskallus tehdä pitkiä retkiä on kasvanut sitä enemmän, mitä enemmän siitä on kokemusta.
Mutta mitä perheen kolme muuta lasta tuumaavat siitä, että äiti lähtee päiväkausiksi pois ja ottaa vain vauvan mukaansa?
– He ovat siitä mielissään! Kerran juoksin yhtä soittoa Enontekiöltä Äkäslompoloon. Kun makasin sohvalla seuraavan päivän, yksi lapsistani totesi, että ’äiti, voisitko sä tehdä tuollaisen reissun joka viikko, niin olisit vähän rauhallisempi’, Susanna naurahtaa.
– He tykkäävät siitä, kun teen omia juttujani. Se on tärkeää myös koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Kuminauha arjessa venyy paremmin, kun saan välillä puuhata omiani.
Seuraavaksi suunnitteilla on lyhyempi vaellus, jonne vauvan lisäksi lähtisi perheen 5-vuotias. Säät määräävät, lähdetäänkö tällä kertaa matkaan suksilla, jalan vai pyörällä.
Susanna Ylinen
- 38-vuotias jyväskyläläinen opettaja.
- Vanhempainvapaalla opettajan töistä, mutta pyörittää XC Party -yritystä, joka keskittyy luontoliikuntaan ja verkkovalmennuksiin.
- Perheeseen kuuluvat aviomies ja neljä lasta. Lapset ovat iältään 15, 10, 5 ja 11 kk.
- Tunnetaan liikuntaharrastuksistaan. Tekee juoksulenkkejä, hiihtovaelluksia ja pyörämatkoja yksin ja usein myös yhdessä perheensä kanssa.
- Susannan seikkailuja voi seurata Instagramissa tililtä @yesusanna.
Jaa oma kokemuksesi