Syntyvyys romahti, taas – miksi suomalaiset eivät enää perheellisty?
Tammi–syyskuun aikana 2022 syntyi vähemmän lapsia kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa.
Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan tammi–syyskuun aikana syntyi 34 227 lasta, mikä on 3 539 lasta vähemmän kuin vuonna 2021.
Tammi–syyskuun aikana 2022 elävänä syntyneiden lasten määrä on mittaushistorian pienin. Mittaushistoria ulottuu vuoteen 1900 saakka.
Ennakkotietojen mukaan syntyvyys laski edellisvuodesta. Viimeisen kahdentoista kuukauden (lokakuu 2021–syyskuu 2022) aikana kokonaisuushedelmällisyysluku oli 1,35. Kokonaishedelmällisyysluku kertoo, kuinka monta lasta nainen synnyttäisi elämänsä aikana, jos syntyvyys pysyisi laskentavuoden tasolla.
Kokonaishedelmällisyysluku on tällä hetkellä samalla tasolla kuin vuonna 2019, jolloin se oli ennätyksellisen alhainen.
Tammi–syyskuun aikana syntyneitä oli 11 884 vähemmän kuin kuolleita. Suomen väkiluku kasvoi silti, koska Suomeen muutti ulkomailta enemmän ihmisiä kuin väestöä muutti maasta pois.
Miksi suomalaiset eivät enää perheellisty?
Korona-aikana ehdittiin iloitsemaan suoranaisesta vauvabuumista, kun syntyvyys lähti äkilliseen kasvuun. Vuosi 2020 oli ensimmäinen yhdeksään vuoteen, jolloin syntyvyys ei laskenut vaan nousi edellisestä vuodesta.
Tammikuussa 2021 Kaksplus haastatteli Väestöliiton tutkimusjohtajaa Venla Bergiä, joka piti mahdollisena, että korona-ajalla olisi positiivisia vaikutuksia syntyvyyteen.
– Jonkinasteisia heikkoja signaaleja on näkynyt siitä, että kodin ja perheen arvostus on tietyllä tavalla noussut, Berg totesi tuolloin.
Nyt vaikuttaa siltä, että koronan aikainen pilkahdus oli poikkeus pitkäaikaisessa kehityksessä. Monien muiden länsimaiden tapaan suomalaiset eivät halua enää lapsia yhtä paljon kuin ennen.
Samaan aikaan lapsettomuushoitoihin tai -tutkimuksiin hakeutuu vuosittain noin 3000–4000 paria tai itsellistä naista.
Syksyllä 2022 Helsingin yliopisto tiedotti, että tutkijat olivat tunnistaneet kolme syytä, miksi suomalaiset lykkäävät lasten hankintaa tai päättävät olla perustamatta perhettä lainkaan. Näitä syitä olivat epävarma elämäntilanne, haluttomuus luopua nykyisestä elämäntyylistä tai se, että perheen lapsiluvun katsottiin olevan jo sopiva.
Tutkimuksen tulokset perustuivat kyselyaineistoon, joka oli kerätty ennen koronapandemiaa ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Lue myös: Runsaalla somen käytöllä on yhteys siihen, että syntyvyys on laskussa
Jaa oma kokemuksesi