Työ ja raha 26.01.2018 Päivitetty 21.08.2023

6 merkkiä jotka kertovat, että olet ollut liian pitkään kotona – ja mitä tehdä, jos työtä ei löydy?

Silitätkö sukat? Pelottaako töihinpaluu tai uskotko sen ratkaisevan kaikki huolesi? Nämä merkit kertovat siitä, että tarvitset elämääsi muutakin kuin äitiyden.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Vaikka kotiäitiys olisi antoisaa, se voi muuttua pidemmän päälle puuduttavaksi. Listasimme merkit, jotka kertovat, että tarvitset elämääsi muutakin kuin äitiyden:

1. Ajatus töihinpaluusta ahdistaa…

Pitkä kotiäitiys voi heikentää ammatillista itsetuntoa. Usko omiin kykyihin voi laskea etenkin nopeasti muuttuvilla, hektisillä aloilla. Kaikkia taitoja on mahdotonta ylläpitää kotona, jos ne liittyvät esimerkiksi yrityksen tietojärjestelmiin.

Pelko voi saada vanhemman välttelemään töihinpaluuta. Samalla itseluottamus voi laskea entisestään. Asteittainen paluu voi olla tässä tilanteessa hyvä ratkaisu.

Jos sinulla on työpaikka odottamassa, kysy, voitko palata töihin ensin osa-aikaisesti. Myös työkavereiden treffaaminen pitää kartalla työpaikan kuulumisista. Jos pelkäät taitojesi ruostuneen, selvitä, voitko päästä täydennyskoulutukseen esimerkiksi TE-toimiston kautta.

Lue myös: Pitkä kotiäitiys voi viedä itsetunnon

2. …tai työelämästä tulee silmissäsi paratiisi

Kotivuodet voivat kullata muistot työelämän arjesta. Työpaikasta voi tulla mielessäsi paratiisi, joka ratkaisee kaikki ongelmasi. Töissä saa pitää lounastauon ilman, että joku piirtelee samalla seinään. Siellä käydään älyllisiä keskusteluita aikuisten kanssa, ja työstä saa rahaa.

Työelämässä on omat harminsa, mutta jos työ pyörii mielessäsi aamusta iltaan, on selvää, että tarvitset haasteita ja aikuisten seuraa.

Keskustele: 6 vuotta vain vauvoja, pää sekoaa kotona!

3. Päivät puuroutuvat toisiinsa

Kotona oleminen voi saada arjen ja lomat tuntumaan samanlaisilta. Tasainen rytmi ei stressaa samalla tavalla kuin työ, mutta huippukohdat ja palautumisen nautinto voivat kadota.

Jos tunnet eläväsi samaa päivää loputtomasti uudelleen, tarvitset vaihtelua. Vaikka et haluaisi palata töihin tai et saisi töitä, tarvitset jotakin omaa. Oma juttu voi olla esimerkiksi opiskelu, harrastus tai vapaaehtoistyö.

Lue myös: 10 kotiäitiä virkistävää asiaa, jotka vievät vain 10 minuuttia

4. Käytät valtavasti energiaa arkipuuhiin

Silitätkö sukat ennen kuin järjestät ne värianalyysitaulukon mukaiseen riviin? Hankaatko kaakelit hammasharjalla kerran viikossa, puhutko leipäjuuren kuulumisista kuin vauvastasi?

Jos vastasit kyllä, kaipaat kipeästi virikkeitä. Kyllästynyt ihminen voi purkaa energiaansa panostamalla pieniin asioihin suhteettoman paljon. Arkisista asioista, kuten tavaroiden järjestyksestä, voi kasvaa riitoja, jotka kumpuavat turhautumisesta.

Sukkien lajittelu voi kuulostaa hassulta, mutta kunnianhimoinen suhtautuminen kotitöihin voi olla vaarallista. Jos jatkat samalla tahdilla, kun palaat töihin, voit uupua. Aika ei yksinkertaisesti riitä sekä työn, perheen, itsesi ja vaatekaapin hoitamiseen.

Lue myös: Näin saat lapsen tekemään kotitöitä – 11 vinkkiä

Keskustele: Pidän puuhastelusta, miksi kotona oleminen on joillekin tylsää?

5. Puhut aikuisille vauvakieltä

Tätä piirrettä voi olla vaikea huomata itse. Harva ihminen kehtaa huomauttaa toisen paapovasta, lässyttävästä tai opastavasta puhetyylistä. Jos tajuat aloittavasi puhelun kumppanillesi sanoilla ”äiti tässä”, kannattaa miettiä, mitä muita rooleja sinulla voisi olla.

Keskustele: Lässyttävät vanhemmat ärsyttää!

6. Näet kaikkialla vain lapsiin liittyviä asioita

Päivähoitomaksut, pyllynäppylät, suuri imetyskeskustelu ja perhepetiväittely. Asiat, jotka olivat sinulle ennen äitiyttä hepreaa, voivat täyttää ajatuksesi ja somekanavasi aamusta iltaan.

Siinä vaiheessa, kun et kestä enää yhtään sormiruokailukeskustelua, on aika etsiä muuta. Uusia vertaisryhmiä, väittelyitä, harrastuksia ja huolenaiheita.

Lue myös: Kotiäitiys kukoistaa Suomessa – miksi ansiotyö ei houkuta äitejä?

Lähteet: Baby Center, Popsugar, TE-palvelut

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X