Työ ja raha 15.07.2022

Taloudellinen mielenrauha on sukupuolittuneempaa Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa, paljastaa kyselytutkimus

Liki kolmasosa lapsiperhevaihetta elävistä suomalaisnaisista kokee, että on puolisoaan heikommassa taloudellisessa asemassa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vaikka Suomi usein mielletään tasa-arvon mallimaaksi, suomalaisten parisuhteissa ei aina vallitse taloudellinen tasa-arvo.

Tieto selviää Danske Bankin teettämästä Lasikatto lompakossakyselytutkimuksesta. Sen tulosten mukaan neljäsosa parisuhteessa elävistä suomalaisnaisista kokee, ettei taloudellinen tasa-arvo toteudu kotona.

Asia korostuu etenkin lapsiperhevaiheessa. Lapsiperhearkea elävistä suomalaisista naisista 31 prosenttia kokee olevansa puolisoaan heikommassa taloustilanteessa. Miehistä samoin koki joka kahdeksas.

Lue myös: Suomalaistutkimus: Koronan iskiessä päävastuu arjesta vieri äitien harteille – ”Äidin suurempi hoivavastuu saattaa jäädä näkymättömäksi”

Kyselytutkimuksen mukaan lapsiperheissä elävät miehet myöntävät muita parisuhteessa eläviä miehiä useammin, että nainen on perheessä taloudellisesti heikommassa asemassa.

Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2022. Kyselyyn osallistui yhteenä 1518 täysi-ikäistä suomalaista.

Tiedon puute johtaa usein epätasa-arvoon

Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen kannustaa naisia ”olemaan hereillä” perheen talousasioissa. Pankin julkaiseman tiedotteen mukaan taloudellinen epävarmuus johtuu usein tiedon puutteesta.

Kaksi viidestä niistä kyselyyn osallistuneista naisista, jotka kokivat taloudellisen asemansa puolisonsa tilannetta heikommaksi, ei tiennyt perheensä kokonaistuloja joko lainkaan tai tiesi ne vain karkealla tasolla. Kyselyn mukaan he eivät olleet perillä siitäkään, mikä on heidän kotitaloutensa lainojen ja säästöjen tarkka määrä.

– Suomalaisten taloudellisen tasa-arvon kannalta onkin tärkeää, että parisuhteessa puhutaan avoimesti raha-asioista ja sovitaan esimerkiksi siitä, miten tuloerojen tai perhevapaiden taloudellisia vaikutuksia tasataan ja varallisuutta kartutetaan molemmille puolisoille, Laine-Tolonen sanoo.

Lue myös: Mitä lapsi maksaa? Vauva on kallein, kuusivuotias edullisin – suomalaisprofessori ihmettelee yhtä erikoista notkahdusta

Taloudellinen mielenrauha on miehillä yleisempää kuin naisilla

Danske Bankin teettämästä toisesta kyselytutkimuksesta selviää, että taloudellinen mielenrauha jakautuu sukupuolten välillä epätasaisemmin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa. Pankki on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti.

Vuonna 2021 kyselyyn vastasi yhteensä 8065 henkilöä, joista 3030 oli Suomesta. Tulosten mukaan suomalaisnaisten taloudellinen mielenrauha on kaukana suomalaismiehistä, kun taas muissa Pohjoismaissa sukupuolten väliset erot ovat pienet.

Naisten taloudellinen mielenrauha on Suomessa lähes kaikilla osa-alueilla heikompi kuin miehillä. Erityisen paljon naiset kuitenkin kokevat huolta rahan riittävyydestä ja eläkkeen karttumisesta, tutkimustiedotteessa todetaan.

Lue myös: Joka viides nuori nainen on huolissaan uranäkymistään, mikä vaikeuttaa myös perheen perustamista

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X