Työ ja raha 14.09.2023

Tuulin perheessä ei riidellä rahasta – Syynä on keino, joka tekee laskujen maksamisesta helppoa

Perheen perustamisen ei pitäisi langeta vain äidin maksettavaksi, sanoo Tuuli Suurtalo. Hänen viisihenkisessä perheessään raha-asiat on ratkaistu yksinkertaisella tavalla.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Haastateltavan kotialbumi
2 kommenttia

Kouluterveydenhoitaja Tuuli Suurtalo ajattelee, että ihmisen hyvinvointi koostuu monesta palasesta. Sellaisia ovat esimerkiksi terveellinen ravinto, monipuolinen liikunta sekä riittävä yöuni.

Tuulin mukaan litaniaan voisi lisätä erään oleellisen hyvinvointiin vaikuttavan osa-alueen: rahan. Ei välttämättä sen määrää, vaan sen hallinnan.

– Stressi on yksi ihmisen suurimmista uhista. Raha on puolestaan suurimpia stressin aiheuttajia, hän sanoo.

Yksityiselämässään Tuuli on pyrkinyt minimoimaan rahastressin. Hän uskoo, että vapautumalla rahamurheista koko perheen elämänlaatu kohenee.

Siksi Tuuli on luonut vuosibudjettimallin, joka määrittää kaikki perheen raha-asiat. Kouvolassa asuvaan perheeseen kuuluvat Tuulin lisäksi puoliso sekä 12-, 7- ja 4-vuotiaat lapset.

Tasasumma joka kuukausi

Tuulin vuosibudjettimallissa on laskettu perheen yhteiset menot vuositasolla ja jaettu ne kahdellatoista. Tuulilla ja hänen miehellään on omat rahat, joista he kumpikin laittavat kuukausittain tietyn summan yhteiselle tilille.

Joka kuukausi Tuulin ja puolison tilille laittamat summat kattavat vuoden kuluista yhden kahdestoistaosan. Lisäksi tilille suunnataan lapsilisät.

Tuuli kertoo, että yhteiseltä tililtä perhe maksaa asumiseen liittyvät kustannukset, ruuan, vakuutukset, päivähoitomaksut, lasten vaatteet ja tarvikkeet sekä lasten harrastuksiin liittyvät maksut. Yhteensä kuussa menee noin 1500 euroa, Tuuli arvioi.

– Jotkin epäsäännölliset menot, kuten juuri lasten harrastukset, usein kasautuvat alkusyksyyn. Kun maksaa tasaerän joka kuukausi, syksyn tullen tarvittavat rahat ovat tilillä eikä tarvitse miettiä, mistä nämä nyt äkkiä revitään.

Lue myös: ”Lapsi ei tarvitse viikkorahaa” – Natalia Salmela ottaa kantaa 5 rahaväitteeseen

Tuuli uskoo, että systeemistä olisi hyötyä muillekin lapsiperheille. Tuulin mukaan järjestelyä voi muokata kunkin perheen tilanteelle sopivaksi.

Vuosibudjettiin voi ensinnäkin sisällyttää haluamansa menot. Tuulin perheessä myös ulkona syöminen on laskettu mukaan budjettiin, jolloin perheen syödessä ravintolassa ei tarvitse pohtia, kuka maksaa laskun.

Kahden vanhemman perheissä puolisot voivat sopia, minkä suuruinen summa tilille laitetaan. Molemmat voivat laittaa saman verran, tai jos tuloerot ovat suuria, paremmin tienaava voi laittaa enemmän.

Tuulin perheessä asia on ratkaistu niin, että Tuuli laittaa yhteiselle tilille enemmän kuin puolisonsa. Tuulin mukaan käytäntö ei perustu tuloeroihin vaan siihen, että perhe asuu puolison omistamassa talossa.

– Laitan perhetilille puolisoani enemmän mutta siinä suhteessa, että minulla jää sama summa sijoituksiin kuin millä mies lyhentää asuntolainaansa.

Vuosibudjettimalli vaatii kuitenkin avointa rahapuhetta toimiakseen.

Rohkeasti puhumaan

Tuuli kertoo, että hänen perheensä on noudattanut vuosibudjettimallia nelisen vuotta. Hän mainitsee kehitelleensä systeemin jo ennen ryhtymistään sivutoimiseksi yrittäjäksi.

Tuulin ja hänen yhtiökumppaninsa perustama Rahamieli-yritys tarjoaa yksityishenkilöille talousneuvontaa ja rahaterapiaksi kutsumaansa palvelua. Asiakkaiden kanssa keskustellessaan Tuuli on huomannut, että rahasta puhuminen on monissa suomalaisperheissä vaikeaa.

– Aina ihminen ei edes tiedä, mitä hänen puolisonsa tienaa tai paljonko tällä on rahaa säästössä. Ja helposti käy niin, että lasten vaatteet ja tarvikkeet ostaa äiti, jolloin myös kulut jäävät hänen maksettavakseen.

Vuosibudjetti vähentää Tuulin mukaan kaupassakäyntiin sekä laskujen maksamiseen liittyvää ahdistusta. Kun ei tarvitse miettiä, onko summa pelkästään omasta kukkarosta pois, laskuista ja muista maksuista on helppoa suoriutua.

Tuuli kertoo joskus suosittelevansa vuosibudjettimallia asiakkailleen.

– Lapsiperheiden hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää, että olisi mahdollisimman selkeät systeemit talouden hallintaan. Vuosibudjetin noudattaminen on tosi selkeää ja tasa-arvoista.

Tuuli toteaa, että rahan ottaminen puheeksi parisuhteessa saattaa olla vaikeaa. Siitä huolimatta hän kannustaa tekemään niin, sillä jatkuva rahasta riitely tai stressaaminen rasittavat vielä enemmän.

Mikä on reilu jako?

Parisuhteessa riitaa voi tulla siitä, kuinka paljon kummankin osapuolen pitää maksaa yhteisistä menoista. Vuosibudjetin laatiminen voi vaikeutua, jos asiassa on erimielisyyttä.

– Toisaalta jos tässä asiassa on erimielisyyttä, niin asia on kuukausitasollakin jatkuvasti esillä. Jos sen sijaan tekee suunnitelman kerran, siihen ei tarvitse palata koko ajan ja säästyy stressiltä, Tuuli sanoo.

Siihen, kuinka paljon kummankin on reilua maksaa, ei ole yksiselitteistä vastausta. Esimerkiksi jos kumppaneista toinen tekee omasta halustaan vähemmän töitä, kuuluuko puolison paikata siitä syntyvää vajetta, Tuuli kysyy.

– Mutta jos toinen on vanhempain- tai hoitovapaalla, tulonmenetys tapahtuu yhteisen asian vuoksi. Silloin olisi tosi tärkeää, että työssäkäyvä osapuoli maksaa yhteisistä kuluista enemmän.

Perhettä suunnitteleville Tuuli haluaisi painottaa ennakoinnin tärkeyttä. Perheen perustaminen on kallista: Turun yliopiston taannoin tekemän selvityksen mukaan ihmisarvoinen elämä maksaa nelihenkiselle perheelle noin 3000 euroa kuussa.

Varsinkin lasten ollessa pieniä tulot laskevat vanhempainvapaan ja hoitovapaan pitämisen takia. Tuulin mukaan vauva- ja pikkulapsiaikaa varten olisi hyvä kerryttää mahdollisuuksien mukaan säästöjä sekä sopia puolison kanssa, miten raha-asiat kyseiseltä ajalta hoidetaan.

– Suhteessa tulisi ottaa puheeksi, miten huomioidaan se, ettei perheen perustaminen tule vain äidin maksettavaksi tulojen menetysten muodossa. Ei riitä, että mies tienaa perheelle, vaan myös äidin itsenäinen taloudellinen tilanne on reilua turvata.

Tuuli suosittelee, että jokainen kerryttäisi ainakin parin kuukauden tuloja vastaavan puskurin yllättäviä menoja varten sekä ryhtyisi sijoittamaan. Pienikin summa riittää alkuun, hän vakuuttaa.

– Kun raha-asiat ovat kunnossa, pystyy voimaan paremmin, nauttimaan elämästä ja toteuttamaan haaveita.

Lue myös: Kun toinen vanhempi maksaa lasten menot, onko se taloudellista väkivaltaa?

     

Kommentit (2)

Meillä lähes sama systeemi ja hienosti toimii 👍☺️

Onpas monimutkaista. Onneksi meillä eletään normaalissa avioliitossa, jossa kaikki tulee ja menee yhteisen tilin kautta. Itse en jaksaisi säätää tuollaisessa kämppissuhteessa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X