Työ ja raha 29.11.2021 Päivitetty 29.12.2022

Perheenäiti Päivi selätti kymppitonnien velkakierteen ja kerrytti hoitovapaalla 5000 euron säästöt: ”Ymmärsin tehneeni toista työtä turhaan”

Velkaantuminen hävetti Päiviä niin paljon, ettei hän kehdannut kertoa tilanteestaan edes perheelleen. Positiivinen raskaustesti muutti kaiken.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Päivi Rantasen kotialbumi
3 kommenttia

Vielä muutama vuosi sitten Päivi Rantanen leipoi joka viikonloppu viisi täytekakkua. Syynä ei suinkaan ollut suuret juhlat, vaan velkaantuminen.

– Väkersin kakkukoristeita iltamyöhään saakka. Koko ajan vain ajattelin, riittääkö kakusta saatava palkkio seuraavan laskun maksamiseen.

Maanantaisin Päivi palasi esimiestehtäviinsä kaupan alalla. Hän oli ryhtynyt tekemään pitopalvelutöitä päivätyönsä ohella, jotta hänen velkataakkansa kevenisi. Pahimmillaan velkaa oli kertynyt 30 000 euroa.

Lue myös: Rahapula ahdistaa hoitovapaalla – näin perheet sinnittelevät: ”Olin osan viikosta syömättä lämmintä ruokaa”

Päivi tienasi kaikkiaan 3000–4000 euroa kuussa, mutta hänen tilinsä oli jo palkkapäivänä tyhjä. Kun rahat olivat lyhennysten jälkeen taas lopussa, hänen piti ottaa lisää velkaa.

Kukaan Päivin läheisistä ei tiennyt, että hän oli rahavaikeuksissa. Kynnys totuuden kertomiseen oli liian suuri.

Velkaantuminen alkoi vaivihkaa

Velkaantuminen alkoi vuonna 2012, kun Päivi oli eronnut. Tuolloin hän osti rivitaloasunnon, johon hän muutti 3- ja 4-vuotiaiden lastensa kanssa.

Päivi osteli hienoja lasten merkkivaatteita sekä remontoi kotia mieleisekseen. Somessa hän seurasi tuttaviaan, joilla vaikutti menevän taloudellisesti hyvin.

– Minulla oli hirveä tarve näyttää, että minäkin pärjään, vaikka jäin yksin kahden lapsen kanssa.

Päivi tilasi kaiken laskulle ja ajatteli, että voi maksaa sitten myöhemmin. Velkaantuminen vain yltyi, kun hän tapasi uuden puolison. Tämän rahankäyttö oli vielä holtittomampaa kuin Päivin.

– Yli varojeni elämisestä oli todella vaikeaa pyristellä pois, kun seurakin oli sellaista, että joka viikonloppu laitetaan haisemaan.

Päivi tilasi noutoruokaa, osti etelänmatkoja velaksi ja vei lapsensa huvipuistoihin monta kertaa kesässä. Ruokakauppaan meni tonni kuussa. Ostokset jäivät tosin  monta kertaa liukuhihnallekin siitä huolimatta, että Päivillä oli neljä luottokorttia.

– Se nolotti. Halusin käydä ostoksilla aina yksin, ettei rahojen riittämättömyys paljastuisi  läheisilleni.

Velkaantuminen painoi Päivin mieltä taukoamatta. Ahdistus ja häpeä hiipivät uniin asti.

– Nukuin unilääkkeiden voimalla mutta heräilin silti öisin miettimään, miten saan maksettua jonkin maksun, ennen kuin se menee perintään.

Lue myös: Mitä lapsi maksaa? Vauva on kallein, kuusivuotias edullisin – suomalaisprofessori ihmettelee yhtä erikoista notkahdusta

Päivi sinnitteli päivästä toiseen ja keskittyi vain selviytymään seuraavasta laskusta.

– Pahimpina aikoina en tiennyt edes kokonaissummaa  tai sitä, minne olin velkaa. Yritin vain selvitä huomiseen.

Uupumusta lisäsi jokapäiväinen työnteko. Päivi yritti hyvittää poissaoloaan lapsilleen ostamalla heille velaksi uusia leluja.

Velkaantuminen pysähtyi, kun vauva ilmoitti tulostaan

Tammikuussa 2019 Päivi teki positiivisen raskaustestin. Hän oli vastikään eronnut ja muuttanut kahden kouluikäisen lapsensa kanssa nykyiseen kolmioonsa.

– Silloin päätin, että nyt raha-asiat pitää saada kuntoon. En olisi pärjännyt äitiysrahoilla, jos kaikki olisi mennyt velanmaksuun.

Päivi laski, että hän oli yhteensä 30 000 euroa velkaa.

– Oli järkytys, kun aloin listaamaan summia ylös. Yhteissumman suuruus yllätti.

Kokonaistilanteen hahmotuttua Päivi alkoi karsia menojaan. Hän luopui kuntosalijäsenyydestä, ripsihuolloista ja valmisruuasta. Ruokalasku pieneni tonnista 200–300 euroon, kun Päivi opetteli tekemään edullista kotiruokaa, kuten keittoja ja laatikoita.

– Materiasta ja palveluista luopuminen ei tehnyt tiukkaa. Tuli vain parempi fiilis, kun joka kuukausi sai jonkin velan maksettua kokonaan pois.

velkaantuminen

Velkaantuminen ei enää määritä Päivin arkea, vaan hän onnistui luomaan taloudellisen tasapainon.

Päivi luopui myös pitopalvelun pyörittämisestä. Hän käytti siitä vapautuvan ajan ylitöihin päivätyössään sekä lepoon, jota hän ei ollut vuosikausiin saanut. Hän onnistui lyhentämään velkojaan yli tonnilla kuussa.

–  Ymmärsin tehneeni toista työtä ihan turhaan, ne ansiot paloivat vain tyhjänpäiväisiin menoihin.

Päivi on ollut loppuvuodesta 2019 asti kotona. Ensin hän oli äitiyslomalla ja hoitovapaalla nyt 2-vuotiaaksi kasvaneen taaperonsa kanssa. Marraskuussa 2020 hän sai vielä neljännen lapsen.

Nyt Päivi on 34-vuotias ja hoitovapaalla. Velkaantuminen on mennyttä elämää, sillä viimeiset erät hän maksoi pois maaliskuussa 2021.

Velkojen kuittaamisen jälkeen Päivi on keskittynyt käteispuskurin kerryttämiseen sekä sijoittamiseen. Vaikka hän ei ole ollut töissä kahteen vuoteen, on säästöjä kertynyt jo 5000 euroa, ja sijoituksiakin on lähes 4000 euron edestä. Miten ihmeessä hän onnistui niin lyhyessä ajassa?

– Se oli mahdollista menoja karsimalla. Kyseenalaistin jokaisen menoerän. Perheemme kuusi ihmistä asuu kolmiossa, ja kaikkien ruokiin kuluu yhteensä 300 euroa kuussa. Vaatehankinnat ovat minimaalisia, ja itseeni olen budjetoinut nolla euroa. Se on tiukka luku, mutta säästöjen kertyminen motivoi.

Lisää rahapuhetta

Päivi itse on kasvanut seitsenlapsisessa perheessä, jonka elämäntyyli oli säästäväinen. Lapsuudenkodissa ei juurikaan puhuttu rahasta, mutta omille lapsilleen Päivi haluaa olla avoin.

– Yritän puhua heille rahasta parhaani mukaan, etteivät he menisi samaa reittiä kuin itse menin.

Päivi toivoisi, että kaikissa perheissä kehdattaisiin avata suu raha-asioista ja -ongelmista. Hän on huolissaan varsinkin äitien tilanteesta.

– Parisuhteessa ei aina puhuta äitiysloman tulojen menetyksestä, vaan maksetaan lapsille meneviä hankintoja edelleen samassa mittakaavassa. Kotiäidin ei pitäisi olla se, joka maksaa kaiken ja sitten kärsii siitä.

Lue myös: Pystyykö lapsilisän sijoittamaan? Kaksplus kysyi lähes tuhannelta vanhemmalta, ja vastaus on selkeä

Päivi kertoo, että hänen entiset kumppaninsa eivät jakaneet lasten kuluja. Päivi ei pyytänyt, mutta he eivät tarjoutuneetkaan. Jälkikäteen Päivi on pohtinut, miten paljon helpompaa olisi ollut, jos hän ei olisi peitellyt tilannetaan läheisiltään.

– Velkaantuminen ei olisi ehtinyt kunnolla alkaakaan, jos olisin jo ensimmäisen pikavipin kohdalla myöntänyt perheelleni, että nyt tarvitsen apua.

Lopuksi Päivi vinkkaa, että perheen on helppoa elää säästäväistä elämää vielä silloin, kun lapset ovat pieniä.

– Pienet lapset eivät vielä osaa pyytää mitään. Vanhemmat ihan itse markkinoivat heille huvipuistoja ja muita, vaikka lapset olisivat ihan yhtä innoissaan luontoretkestä metsään.

Seura.fi: Nuori velkaantuu, mistä voi hakea apua? Kokosimme neuvot – Näin voit tukea velkakierteeseen joutunutta ja ylivarojen elänyttä

Kommentit (3)

Hölmö otsikko koska eihän positiivinen raskaustesti mitään muuttanut. Naisella oli ollut positiivisia raskaustestejä aiemminkin.

300 euroa 6 henkilön ruokiin yhteensä kuussa. Haluaisin kyllä nähdä kuitit todisteeksi. Joko syö todella pieniä annoksia ja halvinta mahdollista, mutta ei tuolla kyllä monipuolisesti saa kaupasta vaikka lidlissä kävisi.

Varmaan ihan hyviä säästämisvinkkejä… jos on noin paljon rahaa mitä tuhlata. Toiset kun joutuu jo valmiiksi tinkimään omastaan ja olemaan säästäväinen hankinnoissa, ei siitä säästöön jää. Mutta saa kaiken tarvittavan suurperheellekin kun elää säästäväisesti, en koe että ihan pitäisi senttejä laskea eikä tili tyhjene ennenaikojaan, ei sinne kyllä mitään jääkään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X