Vaatteet ja varusteet 22.05.2024 Päivitetty 04.06.2024

Kaksi turvaistuinta reputti turvallisuustestin – Näitä istuimia Autoliitto ei suosittele

Suurin osa lasten turvaistuimista menestyi hienosti kevään turvaistuintestissä. Kaksi istuinta kuitenkin hylättiin.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä tutkittiin yhteensä 24 erikokoisille lapsille tarkoitettua turvaistuinta.

Istuimista peräti 15 sai kokonaisarvosanan hyvä. Seitsemän istuimen arvosanaksi tuli tyydyttävä. Kaksi istuinta hylättiin eikä niiden hankintaa ja käyttämistä voi suositella.

Testissä hylätyt eli heikon arvosanan saaneet istuimet olivat Peg Perego Viaggio Twist yhdistettynä Twist -telakkaan sekä Silver Cross Discover i-Size.

Peg Peregon istuin epäonnistui törmäystestissä, minkä lisäksi sen päälliskankaista löytyi liikaa myrkyllistä TCCP-palonestoainetta. Silver-Cross Discover i-Size istuin puolestaan hylättiin, koska sen päälliskankaissa oli raja-arvot ylittävä määrä DPHP muovinpehmennintä.

Kaikki hyvän tai tyydyttävän arvosanan saaneet istuimet ovat osittain selvästi lakisääteisiä vaatimuksia turvallisempia ja istuinten kehittelyssä on otettu huomioon kuluttajansuojatesteissä esitetyt tiukemmat vaatimukset.

Istuimissa on suuria laatueroja

Testitulokset osoittavat, että lasten turvaistuimissa on todella suuria laatueroja eivätkä kaikki istuimet täytä testin tiukkoja testivaatimuksia. Autoliitto huomauttaa, että ennen turvaistuimen hankkimista kannattaa vaihtoehtoihin tutustua perusteellisesti.

Vuodesta 2015 alkaen turvaistuintesteissä on tutkittu yli 450 istuinta ja testien tulokset ovat luettavissa Autoliiton verkkosivuilta.

Turvaistuimen ostamisen jälkeen on syytä opetella myös istuimen oikea käsittely: asennuksessa tulee noudattaa sekä turvaistuimen että auton käyttöohjeita. Turvaistuimen oikea asennus on erittäin tärkeää, sillä muuten istuin ei suojaa lasta parhaalla mahdollisella tavalla onnettomuustilanteessa.

– Istuinta hankittaessa kannattaa lähteä omalla autolla ja lapsen kanssa asiantuntevaan kauppaan, jossa sopivaa istuinta voi ennen ostopäätöstä kokeilla omassa autossa. Tuntemattoman istuimen hankkimista verkosta ei voi suositella, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa tiedotteessa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X