Saitko kesävauvan? Saatoit maksaa lastentarvikkeista enemmän kuin muut

Hintavertailusta selviää, että kesäisin lastentarvikkeista joutuu pulittamaan jopa satoja euroja enemmän kuin muina aikoina.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Suomessa syntyy eniten lapsia kesäaikaan. Sen tietävät myös yritykset, jotka myyvät lastenvaunuja, -rattaita ja -tarvikkeita.

Hintaopas.fi-palvelun Suomen maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo, että mainittujen tuotteiden hinnat ovat kalleimmillaan kesä-heinäkuussa.

– Vaunujen ja rattaiden hinnat lähtevät loppukeväästä selkeään nousuun. Hintadatamme kertoo, että keskihinnat ovat juuri tällä hetkellä noin 14 prosenttia kalliimpia kuin vuoden alussa.

Vaunujen ja rattaiden ohella muutkin lastentarvikkeet kallistuvat kesäisin. Muissa tuotteissa hintojen nousu on hieman maltillisempaa, noin kymmenen prosentin luokkaa.

Lue myös: Lastenvaunut tulisi huoltaa säännöllisesti, mutta vain harva tekee niin – perushuollon laiminlyönti voi johtaa vaaratilanteisiin

Kun katsotaan lastenvaunujen ja -rattaiden hintatrendiä 12 kuukauden ajalta, ovat hinnat kesällä noin 20 prosenttia korkeammalla kuin vuoden halvimpina ajankohtina.

– Tuossa puhutaan parhaimmillaan jo satojen eurojen säästöstä, Matinvesi-Bassett toteaa.

Käytettyjen tuotteiden kauppa käy kuumana

Myös käytettyjen tuotteiden sesonki on vilkkaimmillaan kesän alla.

Hintavertailusta selviää, että Tori.fi:n Rattaat ja vaunut -osaston keskihinnat ovat nousseet vuoden 2021 loppukevään ja alkukesän 140 euron paikkeilta tämän vuoden 150–160 euroon.

– Selkein sesonki on keväällä huhti-toukokuussa, jolloin tehdään eniten sekä hakuja että kauppoja. Tämä osuu luonnollisesti hyvin kesän syntyvyyspiikkiin, kertoo Tori.fi:n liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto.

Sen sijaan lelut ja lastenvaatteet vaihtavat omistajaa tiuhaan kaikkina vuodenaikoina.

Lue myös: Miksi vauvoja syntyy eniten kesällä? ”Ensimmäistä lasta yrittävät saattavat kuvitella, että kaikki on helposti hallittavissa”

Näin säästät hankinnoissa ovelasti

Hankinnoissa säästää, jos tuotteita ostaa käytettyinä. Jos mielii uusia tuotteita, kauppaan kannattaa suunnata tiettyinä ajankohtina.

Kevät on kesää edullisempi aika ostaa lastenvaunuja ja -rattaita sekä muita lastentarvikkeita.

Halvimmillaan lastentarvikkeita saa marraskuussa. Erityinen laskupiikki hinnoissa nähdään marraskuun lopulla, jolloin useilla yrityksillä on Black Friday -kampanjoita.

– Black Friday on hintadatamme perusteella vuoden halvin ostospäivä, ja se pätee myös lastentarvikkeisiin. Vaunujen ja rattaiden keskihinnat ovat silloin siis lähes 20 prosenttia alempana kuin kesäaikaan, kertoo Matinvesi-Bassett.

Loppukeväästä ja kesällä hankinnoista joutuu maksamaan enemmän.

Myös elokuun lopulla, jolloin kesälomat alkavat olla ohitse, hinnoissa on selvä laskupiikki.

–  Vaikka hankintoja on luonnollisesti vaikea tehdä paljoa etukäteen, voi parinkin kuukauden ero olla hankintahinnassa merkittävä, Matinvesi-Bassett vinkkaa tiedotteessa.

Vuodenaikojen vaikutus on Matinvesi-Bassettin mukaan ollut sama myös aiempina vuosina. Niinpä hintaeroja ei selitä se, että kuluttajahinnat ovat olleet tänä vuonna monilta osin poikkeuksellisia.

Vuodenaikavaihtelun lisäksi kauppojen välillä on merkittäviä hintaeroja.

Lue myös: Säästä jopa tuhansia euroja vauvatarvikkeissa – 8 käytännön vinkkiä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X