Nämä arkiset vauvatarvikkeet voivat aiheuttaa hengenvaaran – yleisiä monissa suomalaiskodeissa

Suomalaiset eivät usein ymmärrä tiettyjen tavaroiden vaaroja, koska niitä markkinoidaan turvallisina. Lastenhoitotarvikkeiden ylitarkastaja kertoo, mihin tarvikkeisiin tulisi kiinnittää huomiota.

Teksti
Maria Aalto
Kuvat
iStock

Vauvat ovat nukkujina erityisiä, ja turvallisten unien takaaminen edellyttää mahdollisten vaaranpaikkojen tunnistamista. Tiesithän, ettei niinkään arkisia tarvikkeita, kuten pisusuojaa, tyynyjä ja peittoja sekä pehmoleluja kannata pitää vauvan sängyssä?

Pisusuoja voi estää hengityksen

Pisusuoja suojaa sänkyä tehokkaasti kastumiselta, mutta vauvan sängyssä sen suojaavat ominaisuudet muuttuvat riskitekijöiksi.

– Kosteussuojien käyttöä on hyvä välttää, koska ihan pieni vauva ei vielä osaa kääntää päätään asentoon, jossa hengitys kulkisi paremmin tai osaa esimerkiksi kääntyä mahaltaan selälleen. Tällöin vauvan kasvot voivat painautua tiiviisti alustaa vasten, jolloin alustan ilmanläpäisemättömyys voi aiheuttaa tukehtumisvaaran, toteaa lastenhoitotarvikkeiden ylitarkastaja Jenni Mutka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Mutka tietää kertoa, että markkinoilla olevissa kosteussuojissa on usein muovikalvo, jonka läpi on vaikea tai mahdoton hengittää. Myynnissä on myös hengittäviksi markkinoituja pisusuojia, mutta Mutka ei suosittele niitäkään vauvan sänkyyn.

–  Hengittävä ei välttämättä tarkoita, että tuotteen läpi voisi hengittää. Markkinointisana ”hengittävä” voi viitata joidenkin tuotteiden kohdalla myös siihen, että se ei kosteanakaan tarraudu kiinni ihoon tai että materiaaliin päässyt kosteus ei ole ihoa vasten, toteaa Mutka.

Osa valmistajista kehottaa sijoittamaan pisusuojan erillisen patjansuojan alle. Vaikka patjansuojus olisi tehty ilmaa läpäisevistä materiaaleista, ei Mutka rohkene tutkimustiedon puuttuessa suosittelemaan pisusuojan käyttöä tällaisessakaan tilanteessa.

Reunapehmusteet voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran

Myös pinnasängyn ja unipesän muhkeissa reunapehmusteissa piilee samankaltainen vaara kuin pisusuojissa.

– Jos vauvan kasvot painautuvat pehmusteeseen, vauva ei välttämättä saa hengitettyä kunnolla ja voi tukehtua, jos ei osaa kääntyä itse poispäin, summaa Mutka.

Lue myös: Suloinen vauvan unipesä voi olla vakava turvallisuusriski

Ohuet reunapehmusteet puolestaan on syytä ottaa pois lapsen oppiessa nousemaan ylös, jotta hän ei pääse kiipeämään sängyn laidan yli ja putoa.

Unipesiä Mutka suosittelee käyttämään ainoastaan silloin kun vanhempi pystyy valvomaan vauvaa. Tämä koskee myös sellaisia unipesiä, joissa sensorit mittaavat lapsen hengitystä ja sykettä.

– Teknologiset ratkaisut, joilla luvataan helpotusta vauva-arkeen ovat varmasti houkuttelevia, mutta nekään eivät ole täysin varmoja, muistuttaa Mutka.

Lue myös: Pelastaako kätkythälytin lapsen hengen vai lisääkö se ainoastaan kätkytkuoleman pelkoa?

Kaikki ylimääräinen pois vauvan sängystä

Vauvan sänkyyn ei kannata laittaa koristeeksi pehmoleluja eikä mitään missä on pitkiä naruja tai nyörejä. Tukesin mukaan erityisesti suuret pehmolelut voivat aiheuttaa tukehtumisriskin.

– Lisäksi pehmolelun silmä tai nenä voi irrota ja aiheuttaa tukehtumisvaaraa lapselle, jos lapsi laittaa ne suuhunsa. Pitkät narut ja nyörit puolestaan voivat aiheuttaa kuristumisvaaraa. toteaa Mutka.

Myös tyynyt ja peitot kannattaa pitää poissa vauvan sängystä.

– Tyynyt ja paksu peitto voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa, ja paksu peitto voi nostaa lapsen ruumiinlämpöä liian paljon, kertoo Mutka.

Liiallinen kuumuus lisää kätkytkuoleman riskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, HUSin ja Hoitotyön tutkimussäätiön laatiman vauvan turvallista nukuttamista koskevan ohjeistuksen mukaan peiton sijaan kannattaa käyttää unipussia tai vastaavaa vaatetusta.

Lue myös: Takuuvarma tapa pitää vauva turvallisesti lämpimänä läpi yön – Testasimme parhaat unipussit

Oikeanlainen patja

Vauvan sängyn osalta on syytä kiinnittää huomiota myös patjaan. Pehmeän ja upottavan nukkumisalustan on todettu lisäävän kätkytkuoleman riskiä.

– Vauvan patjan ei ole hyvä olla liian pehmeä tai upottava, vaan napakka, Mutka opastaa.

Tukesin ohjeistuksen mukaan patjan tulee myös olla oikean kokoinen, jotta patjan ja sängynlaidan väliin ei jää rakoja, joihin vauvan kasvot voisivat jäädä puristuksiin.

Lähteet: Tukes, THL/HUS/HOTUS

Lue myös: Sitteri on hyvä apuväline, mutta ei nukkumapaikka – nämä asiat sitteriä käyttävän tulisi tietää

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X