Vaatteet ja varusteet 24.04.2016 Päivitetty 07.11.2022

Itkutulkki, palkitseva potta ja älyvaippa – Oudoimmat uudet vauvanhoitotarvikkeet

Teknologian kehittyessä myös vanhemmuuden apuvälineet saavat uusia ulottuvuuksia. Kokosimme uusia vauvanhoitoon tarkoitettuja laitteita. Osa on selvästi hyödyllisiä, osa taas aivan hullunkurisia.

Teksti
Christina Boman ja Otso Karhu
Kuvat
123rf ja valmistajat

Itkutulkki

Suomi-vauva-suomi -sanakirjaa etsimässä? Ei hätää, Cry Translator kertoo, miksi vauva itkee. Laite tulkitsee itkun äänenpainoja ja voimakkuutta, ja päättelee sen perusteella, tarvitseeko vauva kenties unta, ruokaa, vaipanvaihtoa vai pehmolelun.

Toimisikohan tämä myös hormonien herkistämiin äiteihin?

Lue myös: Kestovaipat vs kertakäyttövaipat

Älykäs potta

Älykäs potta – Intelligent Potty – reagoi vauvan tarpeisiin ja pyrkii avustamaan pottailun opettelussa. Potta esimerkiksi päästää veden lorinan ääntä, jonka vauva yhdistää mielessään pissaamiseen, jolloin pissa tulee helpommin.

Pottaan voi myös äänittää viestin, jonka lapsi kuulee palkintona potalla käynnin jälkeen. Tämä voi olla laulu tai vanhemman äänittämä viesti.

Markkinoilla on jo pidempään ollut myös tabletin ja potan yhdistävä iPotty. Tässä liikutaan jo äärirajoilla. iPotty voitti huonoimman lelun palkinnon Telegraph-lehden äänestyksessä vuonna 2013.

Kaksplus iPotty

Lue myös: Vastasyntynyt: Näin huolehdit tulokkaasta

Vauvakamera

Erilaisten vauvanvalvontakameroiden avulla nukkuvaa vauvaa voi tarkastella jopa neljän eri kameran ja kuvakulman kautta. Monitori ottaa kuvaa ja videota, kuvaa voi tarkentaa ja tallentaa muistiin. Lisäksi vanhempi voi lähettää vauvalle ääniviestejä tai kehtolauluja.

Vauvakameran kuvaa seurataan joko erillisestä laitteesta tai suoraan omasta puhelimesta sovelluksen avulla.

Lue myös: Vauvan valokuvaus: 7 vinkkiä valokuvaajalle

Älyvaippa

Älyvaippa mittaa vauvan terveyttä, poimien tietoja esimerkiksi virtsatulehduksesta, nestehukasta tai jopa munuaisongelmista. Vaipasta tuleva tieto kulkee kännykän applikaatioon, joka kokoaa eritteistä tulevan datan luetteloksi. Jos esimerkiksi vauvan kakka oli parina päivänä löysää, näkyy poikkeavuus applikaation tekemässä viikkokäyrässä.

Lisäksi löytyy yksinkertaisempia älyvaippamalleja. Kun vaippa kostuu, laite ilmoittaa siitä laululla tai äänellä.

Lue myös: Vauvan varusteet – nämä tarvitsette

Vauvamonitori

Tämä jalkaan laitettava ranneke muun muassa mittaa lapsen ihon, kehon lämpötilan ja sydänrytmit. Ranneke lähettää tiedot suoraan puhelimen applikaatioon. Laite pyrkii myös mittaamaan vauvan unta, jolloin se kertoo, milloin vauva on heräämässä, ja tuleeko hän olemaan herätessään iloinen vai kiukkuinen.

sproutling-baby-monitor

Lämpömittari ilman kosketusta

VisioFocus-kuumemittari mittaa lämpötilan pelkän osoitusvalon avulla. Lämmön voi mitata lapsen ihon lisäksi myös esimerkiksi tuttipullosta ja lämmitetyistä ruoista. Hygieeninen valinta.

VAUVAVisiofocus

Lue myös: Milloin vauva tarvitsee silmälasit?

Älytutti

Lämpömittari on siirtynyt myös tutteihin. Tutista tieto siirtyy applikaatioon, joten voit seurata vauvan kehon lämpötilaa puhelimesta.

Kaksplus älytutti

Lue myös: Hanki nämä tavarat vauvalle ennen synnytystä

Itsestään lämpiävät tuttipullot

Liamo Go -tuttipullo lämmittää automaattisesti maidon oikean lämpöiseksi vauvalle.

ITSElämmittävättutit

Lue myös: Tuttipullosta luopuminen

Älyrattaat ja älykehto

Jenkkiäitien suosima 4Moms-merkki on kehittänyt itsestään kasaan menevät sähkörattaat, jotka laskevat myös liikkumisnopeuden, vanhemman kalori-kulutuksen ja rattailla kuljetut kilometrit. Rattaista löytyy myös laturipaikat iPhonelle.

Älykehto muistuttaa vanhemman heijaamista tämän pitäessä vauvaa sylissään. Kehdon heilumisen määrää voi säätää puhelimen applikaatiolla, ja kehtoon voi itse streamata omaa musiikkia vaikkapa Spotifyn kautta.

Lue myös: Kantoliinan valitseminen

Tuubilusikka ruokintaan

Vauvan syöttäminen on yleensä äärimmäisen sotkuista puuhaa. Tässä tuubilusikassa ruoka laitetaan tuubiin, josta sen saa puristettua suoraan lusikan kärkeen. Kun lusikka on jo lapsen suussa, ei sotkua tule.

Kaksplus

Lue myös: Milloin vauvan voi viedä ulos?

Univibraattori

Kevyttä värinää tuottava Lulla-Vibe asetetaan vauvan nukkumapatjan alle. Todella kevyt värinä auttaa vauvaa nukahtamaan, jolloin efekti on saman tapainen kuin rattaiden kevyessä keinutuksessa.

Kaksplus vibra

Lue myös: Vauvan vessahätäviestintä: Näin pääset vauvan kanssa eroon vaipasta

Leikkialusta, josta tulee myös patja, sohva tai teltta

Innovaatiopalkinnon voittanut leikkialusta Pili Mat taipuu leikkikaukalosta makuualustaksi, sohvaksi tai teltaksi.

Näiden lisäksi markkinoilla on monenlaisia muitakin tuotteita vauvojen ja vanhempien avuksi. Tulevaisuus näyttää, mitä hullutuksia vielä nähdään.

Lue myös: Näin hoidat pienen vauvan kuumeen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X