Vapaa-aika 19.06.2018

Kesäloman ei tarvitse tulla kalliiksi – 15 edullista tai ilmaista vinkkiä lomanviettoon lasten kanssa

Lasten kanssa voi viettää kesälomaa myös edullisesti – huvipuistot ja etelänmatkat eivät ole vaatimus onnistuneelle kesälle. Nappaa tästä vinkit ikimuistoisiin lomapäiviin!

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Kauan kaivatut kesälomapäivät ovat vihdoin täällä! Leirit, huvipuistot ja risteilyt ovat kallista huvia, ja iso osa lomasta vietetään joka tapauksessa kotona tai mökillä.

Mitä kivaa tekemistä keksisi lasten iloksi? Katso tästä vinkit, joilla lomapäiviin saa hauskaa tekemistä koko perheelle edullisesti tai jopa ilmaiseksi!

Päivätelttailu takapihalla

Kootkaa yhdessä teltta takapihalle, vaikka vain päivän ajaksi. Syökää siellä eväitä ja lukekaa kirjoja, löhöilkää ja nauttikaa retkilytunnelmasta. Teltan eteen voi tehdä aurinkolöhöilypaikan pyyhkeillä ja sateenvarjoilla, jotka toimivat hyvin myös lasten aurinkovarjoina.

Kukkaseppeleen teko

Käykää keräämässä luonnosta kukkia ja solmikaa niistä seppeleet. Jos seppeleensidonta ei ole ennestään tuttua, katsokaa netistä ohjeet ja harjoitelkaa yhdessä. Tärkeintä ei ole täydellinen lopputulos vaan hauska hetki ja yhteinen projekti!

Pesäpallo- tai jalkapallopeli

Lähtekää katsomaan paikallisen seuran urheilupeliä, kuten pesäpalloa tai jalkapalloa. Urheilutapahtuman tunnelma, innostunut kannustus ja väliajalla ostettu grillimakkara ovat oleellisempia asioita kuin se, ovatko pelaavat joukkueet juniori- vai maajoukkuetasoa. Pienempiin peleihin saa lippuja myös halvemmalla.

Liikennepuistot

Monissa kaupungeissa on lapsille tarkoitettuja liikennepuistoja, joissa lapset voivat harjoitella liikennesääntöjä ja liikenteessä toimimista joko ohjatusti tai itsenäisesti vanhemman valvonnassa. Polkuautoilla ajaminen minikaupungissa on erityinen tapahtuma, jonka lapsi muistaa pitkään.

Mansikkatilalle mansikoita poimimaan

Lähde lasten kanssa mansikkamaalle poimimaan marjat pakkaseen tulevaksi talveksi. Marjojen itse poimiminen on halvempaa kuin niiden ostaminen, ja samalla lapset saavat syödä mansikoita mahansa täyteen.

Kotieläintilat

Kotieläintiloja löytyy niin suurten kuin pienten kaupunkien lähistöiltä, ja lapset pääsevät usein niihin ilmaiseksi tai hyvin edullisesti. Hevosia, kanoja, lampaita ja muita kotieläimiä ihastellessa päivä kuluu helposti. Pakkaa eväät ja viltti mukaan, niin voitte pitää samalla piknikin!

Edullista tekemistä lasten kanssa kesällä on esimerkiksi luonnossa liikkuminen.
Kesälomalla on lupa rentoutua. Lasten mielestä parhaimpia ovat usein juuri ne kesän lämpimät päivät, jolloin ei tapahdu mitään.

Pihaleikit

Tuntevatko lapset peilin, nurkkajussin tai 10 tikkua laudalla? Opeta lapsille hauskoja pihaleikkejä omasta lapsuudestasi. Jos perinteiset leikit alkavat kyllästyttää, etsi aivan uusia leikkejä netistä.

Lue myös: Ulkoleikit lapsille – 8 suosikkia, jotka eivät katso säätä tai vuodenaikaa

Lintutorniretki

Tehkää retki läheiselle lintutornille. Ottakaa mukaan kiikarit ja eväät sekä vaikkapa kirjastosta lainattu lintukirja. Kuunnelkaa lintujen erilaisia lauluja ja yrittäkää tunnistaa lintuja. Lapselle voi olla jännittävä kokemus istua hiljaa lintutornissa odottamassa, jos kiinnostava lintu saattaisi ilmestyä näkyviin.

Vesileikit

Sadettaja, vedellä täytetyt ilmapallot, vesipyssyt tai uimaranta – pienet vesipedot nauttivat kaikesta, millä voi läträtä ja missä voi kastua. Jos uimaranta ei ole lähellä, kuumana päivänä vedellä täytetyt pesuvadit voivat toimia korvikkeena ja uusien vesileikkien innoittajina.

Majanrakennus

Sadepäivänä majan voi rakentaa olohuoneeseen, poutasäällä kannattaa lähteä metsään ja etsiä siellä majalle sopiva paikka. Luonnosta löytyvät kaikki materiaalit metsämajan rakennukseen. Metsän taianomainen tunnelma korostuu, kun etsitte samalla merkkejä menninkäisistä, haltijoista, keijuista ja muista metsän taikaolioista.

Usein jo kodin lähistöltä löytyy edullista tekemistä lasten kanssa kesällä.
Vesipedot kannattaa viedä uimaan aina, kun mahdollista. Kodin lähistöltä voi löytyä myös uusia, kiinnostavia uimapaikkoja.

Lainalemmikki

Keskustellaanko kotona jatkuvasti lemmikin hankkimisesta? Eläinrakas lapsi voi saada tuntumaa lemmikin omistamiseen kesälomalla lainalemmikistä. Kyselkää, olisiko naapureilla tai tutuilla vaikkapa koiraa, jota voisi ulkoiluttaa tai jopa lainata hoidettavaksi.

Mökkiolympialaiset

Järjestäkää kesäolympialaiset perinteisillä piha- ja mökkipeleillä. Lajeina voi olla vaikkapa tikanheitto, mölkky sekä kroketti. Koko perheen kisassa aikuisten kokonaispisteistä vähennetään heidän ikänsä.

Joulu keskellä kesää

Jos kesälomanvietto alkaa kyllästyttää, viettäkää vaihteeksi talvipäivä keskellä kesää. Kuunnelkaa joululauluja, laittakaa tonttulakit päähän ja syökää pipareita ja jouluista juomaa. Katsokaa jouluelokuva ja kääriytykää yhdessä peiton alle villasukat jalassa ja pohtikaa, mikä on kivaa kesässä ja mikä taas talvessa. Hassuttelun jälkeen ulos astuessa kesä ja vehreät puut näyttävät taas ihanilta!

Lounas nuotiopaikalla

Kesällä voi mennä ruokailemaan myös ulkoilmaan. Paistakaa pääruoaksi makkarat ja jälkiruoaksi vaahtokarkkeja tai tikkupullaa. Lounas ei ole koskaan maistunut paremmalta!

Oma kasvimaa

Laittakaa siemenet tai taimet yhdessä multaan ja katsokaa, kun kasvi alkaa tuottaa ensimmäistä satoaan. Tomaatti, herne, kesäkurpitsa ja yrtit ovat hyviä vaihtoehtoja – kasvimaan antien maistelu on osa hauskuutta. Pienen kasvimaan voi perustaa myös laatikkoon parvekkeelle, jos omaa pihaa ei ole.

Lähde: Mannerheimin lastensuojeluliitto

Lue myös

Kommentit (3)

Mun Roni back ja Paqpa

elina ja sofia on mun lempi tubettajia.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X