Minun tarinani 13.06.2016 Päivitetty 25.05.2023

Näin koko perhe nauttii kesälomasta – 8 vinkkiä stressittömään lomaan

Näiden vinkkien avulla kesäloma ei ime voimianne, vaan lataa kaikkien akut.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

1. Älä kohdista lomaan liian korkeita odotuksia

Loma on harvoin pettymys siksi, että se olisi huono. Pettymys johtuu usein liian korkeista odotuksista. Muutamaan viikkoon yritetään ahtaa matkoja, sukulointia, kesätapahtumia, uimakouluja ja suursiivouksia.

Hyväksy se, että loma kestää vain muutaman viikon. Älä ripustaudu suunnitelmiin orjallisesti, vaan ajattele niitä mahdollisuuksina. Olisi mukavaa käydä sekä Muumimaailmassa että ystävien mökeillä, mutta nämä ovat vaihtoehtoja, eivät pakkoja.

2. Varaa kalenteriin löysää aikaa

Mukavakin tekeminen muuttuu uuvuttavaksi, jos sitä on liikaa. Lisäksi elämä lasten kanssa on ennakoimatonta. He voivat sairastua matkalla, ja lomalla aamut venyvät.

Älä ahda jokaista päivää täyteen, vaan jätä kalenteriin tyhjiä hetkiä. Jos suunnitelmat muuttuvat, älä ajattele, että loma on pilalla. Sairaspäivä voi olla perheen löhöilypäivä, jolloin makoillaan sohvalla, katsellaan elokuvia ja syödään noutoruokaa.

3. Eläkää myös tavallista arkea

Läsnäolo ei tarkoita sitä, että jokaisen päivän pitäisi olla täynnä idyllisiä eväsretkiä ja että vanhempien pitäisi viihdyttää lapsia koko ajan.

Aikuisten on pyöritettävä arkea lomallakin. Läsnäoloksi riittää se, että teette tavallisia asioita yhdessä. Ottakaa lapset mukaan autonpesuun ja ruoanlaittoon. Rauhallinen perusarki voi ladata akkuja paremmin kuin matkat ja tapahtumat.

4. Pidä kiinni tärkeimmistä rutiineista

Loman ihanuus on vapaudessa. Voitte valvoa hieman myöhempään, herätä rauhassa ja syödä aamupalaksi munkit torilla. Tärkeimmät rutiinit kannattaa silti säilyttää lomallakin.

Jos lapsi kiukuttelee väsyneenä, älä tingi hänen nukkumaanmenoajoistaan, vaikka ottaisitte rennommin muissa asioissa. Kun lapset ovat levänneitä ja heidän verensokerinsa ei heilahtele, kaikilla on mukavampaa.

5. Huomioi lapsen temperamentti

Hälyisä huvipuisto voi olla aralle lapselle kaoottinen kokemus. Aktiivinen lapsi voi kyllästyä mökkeilyyn ja alkaa marista kavereidensa perään.

Lapsen temperamentti ja kiinnostuksenkohteet kannattaa huomioida, kun suunnittelette lomaa. Kun teette asioita, joista lapset nauttivat luonnostaan, he uskaltavat astua välillä mukavuusrajojensa ulkopuolelle.

Lue myös: Tunnista lapsen temperamentti, ja ymmärrät häntä paremmin

6. Nauttikaa ilmaisista elämyksistä

Mukavan yhdessäolon ei tarvitse maksaa maltaita. Käykää retkillä rannoilla, puistoissa ja ilmaisissa kesätapahtumissa.

Älä ahdistu, vaikka lapset kertoisivat, mitä kaikkea kivaa ja kallista heidän kaverinsa ovat tehneet. Lapset vertailevat aina tavaroitaan ja kokemuksiaan. Koko kesän ulkomailla reissannut lapsi voi olla kateellinen kaverilleen, joka on päässyt mato-ongelle.

7. Älä tee töitä lomalla

Äkkiäkös pari työmailia näpyttelee laiturinnokassa. Palaverin hoitaa puhelimessa krokettipelin lomassa.

Pienten työvelvoitteiden hoitaminen lomalla voi tuntua kevyeltä ajatukselta. Multitaskaaminen ja keskeytykset ovat kuitenkin pois sekä sinulta että lapsilta. Et rentoudu kunnolla, ja lapset ärtyvät, kun työasiat varastavat huomiosi. Tee mieluummin ylitöitä ennen lomaa, ja keskity kesälomalla lepoon ja perheeseesi.

8. Luokaa yhteisiä lomarituaaleja

Koko perheen erityiset lomarituaalit erottavat vapaa-ajan arjesta. Rituaalin ei tarvitse olla kallis ja vaivalloinen. Ottakaa tavaksi syödä jäätelöt ulkona ensimmäisenä lomapäivänä tai järjestäkää lettukestit.

Mukavat, toistuvat tavat jäävät lasten mieleen usein vahvemmin kuin tavarat ja matkat. Rituaaleilla on myös tärkeä symbolinen merkitys. Ne julistavat, että yhteinen vapaus on alkanut.

Lähteet: Babycenter, Center for Parenting Education, Huffington Post

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X