Vapaa-aika 10.05.2024 Päivitetty 14.05.2024

Mitä tehdä Tampereella? Lähes 20 reissuvinkkiä koko perheelle

Tampereelta löytyy muun muassa museoita, leikkipaikkoja ja ulkoilumaastoja. Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet kiinnostavat sekä lapsia että aikuisia.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Oletko suunnitellut Tampereen reissua? Kokosimme listan kivoista kohteista, joissa voi vierailla koko perheen voimin. Tämän luettuasi tiedät täsmälleen, mitä tehdä Tampereella!

Tampereen museot

Kaikkia muumien ystäviä ilahduttaa Muumimuseo, jossa riittää nähtävää ja tutkittavaa kaikenikäisille. Muumimuseo kuljettaa vieraansa elämysmatkalle Muumilaaksoon ja tarjoaa kosolti tietoa muumien historiasta.

Myös museokeskus Vapriikki voi kiinnostaa lapsiperheitä. Tammerkosken rannalla sijaitsevassa Vapriikissa on yli kymmenen vaihtuvaa näyttelyä. Näyttelyiden teemoja ovat esimerkiksi tekniikka, historia ja luonnontieteet. Museokeskus on rakennettu vanhoihin tehdastiloihin.

Kuuluko perheeseesi pieniä salapoliiseja? Vakoilumuseossa syvennytään vakoilun historiaan, erilaisiin välineisiin ja henkilöihin. Vakoilumuseo sijaitsee Tampereella Finlaysonin alueella.

Leikkipaikat

Jos mietit, mitä tehdä Tampereella lasten kanssa, tutustu näihin leikkipuistoihin!

Pikku Kakkosen leikkipuisto on Tampereen tunnetuin leikkipuisto. Tampereen ytimessä, Koskipuiston itäosassa sijaitseva leikkipuisto on lapsille taatusti mieleen. Puisto on täynnä Pikku Kakkosesta tuttuja elementtejä ja hahmoja.

Liikennepuisto tarjoaa hurjapäille vauhtia, mutta myös oppimisen mahdollisuuden. Puisto sijaitsee hyvällä paikalla Kalevassa maauimalan vieressä. Liikennepuistossa lapsi oppii leikin varjolla myös tärkeitä liikennesääntöjä. Suositusikä polkuautoilla ajamiseen on 6–12 vuotta, mutta myös 4–6-vuotias voi ajaa puistossa vanhemman kulkiessa hänen rinnallaan.

Näsin puistossa sijaitseva Tiitiäisen satupuisto on taianomainen leikkipaikka, joka yhdistää taiteen ja toiminnallisuuden. Satupuistossa lapsi voi antaa luovuuden vallata ja tutkiskella esimerkiksi valtavia lukunurkkauksen tuoleja, varjoteatteria sekä Tiitiäisen Satupuun hahmoja. Isojen lasten leikkialue tarjoaa tekemistä myös vanhemmille lapsille.

Lue myös: ”Tällaisia ei näe missään muualla” – Tukholman leikkipuistot ovat ainutlaatuisia koko maailmassa

Ulkoilumahdollisuudet

Mitä tehdä Tampereella ulkona? Testaa esimerkiksi seuraavat vaihtoehdot!

Perkkoonpuiston ötökkäpolku tarjoaa lapsille mukavan luontopolkukokemuksen. Lapset pääsevät opastetaulujen avulla tutustumaan luonnossa asusteleviin ötököihin ja bongailemaan niitä luonnosta. Ötökkäpolku on suunniteltu lapsille, mutta muut alueen reitit ovat maastoltaan haastavia ja tarkoitettu aikuisille.

Kaunis Pyynikinharju ja siellä sijaitseva noin 2,5 kilometrin mittainen luontopolku tarjoaa monipuoliset olosuhteet jokaiselle luonnossa liikkujalle. Pyynikin näkötorni avaa upeat maisemat Tampereen ylle. Retken kruunaavat kuuluisat munkkikahvit!

Sorsapuisto on monien tamperelaisten lapsiperheiden suosima kohde. Se sijaitsee Tampere-talon vieressä eli hyvin lähellä Tampereen keskustaa. Puisto tarjoaa monipuoliset ulkoilumahdollisuudet, useita leikkipaikkoja eri ikäisille ja tietenkin kauniin sorsalammen. Kesäaikana puistossa on myös kioski.

Tampereen nähtävyydet

Jos haluatte nauttia korkeuksista ja maisemista, kannattaa suunnata Särkänniemen Näsinneulaan. Näsinneulasta voi tähystää koko Tampereen ylle. Siellä voi halutessaan maistella myös kahvilan antimia tai nauttia illallista ravintolassa.

Toinen suosittu näköalapaikka sijaitsee Pyynikissä. Pyynikin näkötorni on maailman suurimman soraharjun päällä sijaitseva torni, jonka ylhäältä näkee Tampereen kauniit järvimaisemat. Tornissa sijaitsee myös suosittu kahvila, joka on tunnettu munkeistaan. Kesäisin tornin juurella palvelee myös jäätelökioski.

Haluatko haistella vanhan kaupungin tunnelmaa ja tutkia Tampereen kaunista Tallipihaa? Finlaysonin alueella sijaitseva Tallipiha on kiva oleskelupaikka perheille, josta löytyy esimerkiksi kahvila, puoteja, tapahtumia ja vierailevia eläimiä. Finlaysonin alue on muutenkin monipuolinen kohde, jossa on erilaisia museoita, tapahtumia, ravintoloita, kahviloita, elokuvateatteri ja muita aktiviteetteja.

Vauhtia kaipaavan perheen kannattaa tietenkin suunnata Särkänniemeen. Jokaiselle perheenjäsenelle jotakin tarjoava huvipuisto on hyvä kohde sateettomalle päivälle.

Kesällä piknikille

Jos haluatte viettää rauhallisen kesäpäivän hyvän ruoan ja seuran kera, suunnatkaa näihin paikkoihin piknikille eväiden ja viltin kanssa!

Näsinpuisto on vehreä puisto Tampereella Finlaysonin alueella. Puistosta avautuu hieno järvimaisema.

Koskipuisto sijaitsee aivan Tampereen ydinkeskustassa Tammerkosken rannalla. Laaja nurmialue ja kauniit istutukset antavat mukavat puitteet eväsretkelle.

Liisanpuisto on suuri puistoalue mahtipontisen Kalevan kirkon ympärillä, joka sijaitsee Tampereen Kalevassa. Puistossa on suuria nurmialueita, jotka tarjoavat oivan mahdollisuuden esimerkiksi pallopeleihin.

Jos piknikin lisäksi kuumana kesäpäivänä uiminen tuntuisi hyvältä vaihtoehdolta, voi suunnata Rosendahlin rantaan, jossa on mukava hiekkaranta ja nurmialue.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X