Vapaa-aika 05.01.2021 Päivitetty 23.01.2024

Tekemistä ulkona ja kotona – nämä 11 pientä talvielämystä lapsesi muistaa ikuisesti

Talvella riittää tekemistä ulkona ja kotona. Lumilinnan rakentaminen ja retki pulkkamäkeen jäävät lapsen mieleen pitkäksi aikaa. Listasimme 11 edullista ja helposti toteutettavaa talvista tekemistä.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Vanhemmat saattavat helposti kuvitella, että reissu laskettelukeskukseen tai kylpylään on lapsen talven kohokohta. Todellisuudessa talven huippuhetki voi olla arkinen tekeminen ulkona tai ihan kotona: lumienkelit tai vaikka yhteinen leivontahetki.

Pienistä yhdessä tehdyistä asioista tulee lopulta hänen arvokkaimpia lapsuusmuistojaan. Kokosimme listan helpoista ja edullisista talvipuuhista, jotka ilahduttavat niin lasta kuin vanhempaakin.

1. Jäädyttäkää jäälyhtyjä

Jäästä voi loihtia erilaisten muottien avulla hauskoja koristeita pihalle. Muotiksi sopii esimerkiksi ämpäri tai jokin muu astia riippuen siitä, minkä mallisen jäälyhdyn haluatte rakentaa.

Astia kannattaa ottaa sisälle ennen kuin se jäätynyt kokonaan, jotta lyhdyn sisälle jää tyhjä tila kynttilälle. Lyhdyn voi lopuksi koristella kauniilla kukilla. Myös lumesta voi tehdä upean lumilyhdyn, jonka sisälle voi laittaa kynttilän valaisemaan.

2. Etsikää metsästä nuotiopaikka

Tehkää koko perheen voimin retki talviseen luontoon. Ottakaa mukaan eväitä ja lämmintä mehua tai kaakaota termospulloon. Evääksi sopivat piparit ja rusinat sekä herkulliset eväsleivät.

Nuotion sytyttäminen onnistuu talvellakin. Ritisevän tulen äärellä voi lämmitellä sekä paistaa nakkeja ja vaahtokarkkeja. Talvisessa metsässä on monenlaista hauskaa hauskaa tekemistä ulkona, kuten lumen pudotteleminen puiden oksilta kepeillä huitomalla ja lumessa kahlaaminen.

 3. Tutkikaa eläinten jälkiä lumessa

Etsikää lumesta eläinten jälkiä ja pohtikaa yhdessä, mitkä eläimet voisivat olla jälkien takana. Mahtavatko jäljet lumessa olla peräisin hiirulaisten pienistä käpälistä vai suurista hirven sorkista? Suden tassua muistuttavat jäljet jännittävät niin aikuista kuin lastakin. Hui!

4. Järjestäkää yhteinen leivontahetki

Yhteinen leivontahetki lämpimän uunin äärellä on talvipakkasilla mitä mainiointa puuhaa. Pipareiden leipomista ei tarvitse lopettaa jouluun, vaan niitä voi hyvin tehdä koko talven ajan. Sopivia leipomuksia lapsen kanssa ovat pipareiden lisäksi kauralastut, pannukakku tai sämpylät.

Lapsen mielestä leivonnan parhaita osuuksia on tietysti taikinakulhon kaapiminen suuhun. Herkkuhetki jää pieneen mieleen pitkäksi aikaa.

Tekemistä ulkona: Mäenlasku tuntuu erityisen mahtavalta, kun on itse kasannut lumivuorensa.
Tekemistä ulkona: Mäenlasku tuntuu erityisen mahtavalta, kun on itse kasannut lumivuorensa.

5. Kasatkaa ikioma pulkkamäki

Pulkkamäessä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Jos lähistöllä ei ole valmista pulkkamäkeä, omalle pihalle voi rakentaa lumesta ikioman hyppyrin tai pulkkamäen.

Eikä mikään estä pakkaamasta mukaan eväitä, esimerkiksi kuumaa kaakaota ja pullaa. Mäenlaskun lomassa pieni herkuttelu on hauskaa tekemistä ulkona.

6. Osallistukaa lintujen talviseurantaan

Suomen suurin lintutapahtuma BirdLifen Pihabongaus järjestetään joka talvi. Siinä lintuja tarkkaillaan tunnin ajan omalla kotipihalla tai lähiluonnossa. Kokeilkaa yhdessä, kuinka monta lintua bongaatte tunnissa. Tarkemmat osallistumisohjeet löytyvät täältä.

7. Tekemistä ulkona: lumienkelit, -koirat ja -tiikerit

Kun lunta on satanut tarpeeksi, menkää yhdessä ulos tekemään lumienkeleitä. Perinteisen lumienkelin lisäksi on hauska kokeilla, miten lumikoiran, lumipuun tai lumitiikerin tekeminen onnistuu kokovartalopiehtaroinnilla.

8. Puhaltakaa saippuakuplia pakkasella

Pakkassää sopii mainiosti saippuakuplien puhaltamiseen. Kuplat jäätyvät pakkasessa nopeasti, jopa alle minuutissa. Kuplaseokseen tarvitaan astianpesuainetta, glyserolia, siirappia ja vettä.

Esimerkiksi tällaisella ohjeella voi valmistaa saippuakuplaliuosta pakkassäähän:

  • 1 dl astianpesuainetta
  • 1 dl glyserolia (saa apteekista)
  • 2 tl siirappia
  • 4 dl vettä

9. Leikkejä luistelukentälle

Luistelu on hauskaa ja rentouttavaa talvipuuhaa, jota voi tehdä koko perheen voimin. Jäällä voi pelata jääkiekkoa tai harjoitella sirklausta tai jopa piruetin pyörähtämistä. Luistelua vasta harjoittelevan kanssa on hauska leikkiä mailalla ratsastamista vanhemman vetoavulla. Entäpä pingviinikävelyä?

Monissa kaupungeissa on kaupungin ylläpitämiä jääkenttiä tai leikkikentille jäädytettyjä luistelukenttiä. Esimerkiksi Helsingissä kaupungin ylläpitämät luistelukentät ovat maksuttomia.

Lue myös: Näin opetat lapsen luistelemaan – vältä tätä virheasentoa

10. Tekemistä ulkona: Lumilinna

Lumilinnan tai -luolan rakentaminen on jännittävää puuhaa. Ison lumilinnan rakentamisessa saattaa mennä jopa viikkoja, jos linnasta haluaa rakentaa niin suuren, että koko perhe mahtuu sisään. Lumilinnan ikkuna-aukkoihin voi upottaa kauniit tuikut valaisemaan.

Ja kukapa olisikaan parempi vartioimaan lumista luomusta kuin lumiukko?

11. Leikkikää lumisotaa

Jos lapsilta kysytään, niin lumisota on heidän mielestään parhaita talven puuhia. Leikin pyörteissä on kuitenkin hyvä muistaa lumisodan tärkein sääntö: kasvoihin ei saa heittää.

Aikuisen kannattaa jo etukäteen hyväksyä se tosiasia, että lumisodan jälkeen ihan kaikki vaatteet ovat läpimärkiä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X