Vapaa-aika 15.07.2021 Päivitetty 22.08.2023

Vauvan pituus- ja painoennätys, vanhin synnyttäjä, eniten lapsia – hurjista vauvaennätyksistä yksi on Suomesta

Vauvan pituus ja paino kiinnostavat aina, kun maailmaan syntyy uusi asukas. Syntymä on meille suuri ihme, mutta nämä syntymät ja lukemat ne vasta ällistyttäviä ovatkin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vauvan pituus on vastasyntyneenä keskimäärin noin 50 senttiä, mutta ääripäissä tuplat tai puolet. Yli puolet vauvaennätyksistä sijoittuu Yhdysvaltoihin, mutta myös Suomi on edustettuna. Katso hurja 13 ennätyksen lista –  mainitut luvut, iät ja mitat takuulla yllättävät.

1. Vauvan pituus- ja painoennätys

1800-luvulla elänyt kanadalainen Anna Bates oli 241-senttinen. Hänen poikansakaan ei ollut mikään pienokainen, sillä vauvan pituus oli syntymässä yli 71 senttiä ja paino 9,98 kiloa. Valitettavasti vauva ei elänyt kuin 11 tuntia.

2. Eniten lapsia samalla naisella

1700-luvulla elänyt venäläinen talonpoikaisnainen oli useamman lapsen äiti kuin voisi arkijärjellä koskaan kuvitellakaan. Hän synnytti 69 lasta. Lapsiluku koostuu 16 parista kaksosia, seitsemistä kolmosista ja peräti nelistä nelosista. Hämmästyttävää kyllä, näistä lapsista tiettävästi vain kaksi kuoli varhaislapsuudessaan.

Naisen nimeä ei tiedetä, sillä nähtävästi vain aviomiehen  Feodor Vassilyevin (1707–1782) nimi katsottiin tarpeelliseksi kirjata ylös. Nimettömäksi jäänyt supersynnyttäjä ei kuitenkaan jäänyt tämän ainoaksi vaimoksi. Vassilyev meni vielä uudestaan naimisiin, ja siitti huimat 18 lasta lisää. Niinpä miehellä oli kaiken kaikkiaan 87 lasta.

Tarina kuulostaa uskomattomalta, ja epäilyksiä herättääkin se, että tapaus perustuu satoja vuosia vanhoihin merkintöihin. Guinness kuitenkin pitää tätä virallisena ennätyksenä, koska tapauksesta on kirjallisia todisteita.

3. Vanhin luonnollisesti äidiksi tullut

Vanhin luonnollisesti hedelmöittynyt nainen on Dawn Brook. Hän oli 59-vuotias, kun hänen poikansa syntyi keisarileikkauksella vuonna 1997. Ennätyksen on kirjattu tapahtuneen Isossa-Britanniassa.

4. Vanhin synnyttäjä

Myös espanjalainen Maria del Carmen Bousada Lara synnytti jokseenkin kypsällä iällä, vain viikkoa ennen 67-vuotissyntymäpäiväänsä. Keisarileikkauksella syntyneet kaksospojat Christian ja Pau saapuivat maailmaan vuonna 2006.

Pojat saivat alkunsa hedelmöityshoidoilla. Espanjassa Laraa kieltäydyttiin hoitamasta, joten hän hakeutui Yhdysvaltoihin väittäen olevansa 55-vuotias. Valitettavasti Laralla diagnosoitiin syöpä, ja hän kuoli kesällä 2009.

5. Eniten monikkovauvoja, jotka jäivät eloon

Toukokuussa 2021 kohistiin malilaisen Halima Cissen synnyttäneen yhdeksiköt, viisi tyttöä ja neljä poikaa.

Guinness ei ole ainakaan toistaiseksi vahvistanut tuoretta tapausta maailmanennätykseksi.

Virallisesti ennätystä pitää kahdeksaa lasta kantanut Nadya Suleman, joka synnytti kerralla kuusi poikaa ja kaksi tyttöä. Vauvat saivat alkunsa hedelmöityshoidoista, ja pienokaiset syntyivät keisarileikkauksella yhdeksän viikkoa etuajassa vuonna 2009 Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.

Pian malilaisäidin astuttua julkisuuteen kuohui jälleen, kun uutisoitiin eteläafrikkalaisen Gosiame Thamara Sitholen väitetystä 10 lapsen syntymästä. Väite osoittautui perättömäksi, sillä todellisuudessa vauvoja ei ollut yhtäkään.

6. Maailman ennenaikaisin vauva

Maailman ennenaikaisin hengissä selvinnyt vauva on yhdysvaltalainen Curtis Means. Hän syntyi 5. heinäkuuta 2020, jolloin raskautta oli takana vasta 21 viikkoa ja 2 päivää. Syntyessään hän painoi vain 420 grammaa.

Curtis pääsi kotiin sairaalasta vasta yhdeksän kuukauden hoidon jälkeen.

Lue myös: Maailman ennenaikaisin vauva Curtis painoi 420 grammaa ja vietti sairaalassa elämänsä ensimmäiset 275 päivää – kaksossisko ei selvinnyt

Aiempi ennätyksenhaltija on samana vuonna syntynyt yhdysvaltalainen Richard, joka syntyi raskausviikolla 21 +2.

7. Painavin synnyttäjä

Yhdysvaltalainen Donna Simpson on kaikkien aikojen painavin synnyttäjä. Vuonna 2007 synnyttäessään hän painoi 241 kiloa. Synnytystä valvoi kolmisenkymmentä terveydenhuollon ammattilaista.

8. Pisin syntymäväli kaksosilla

Yhdysvaltalaiset kaksoset Molly ja David West syntyivät kolmen kuukauden ikäerolla toisistaan. Tarkalleen ottaen heidän syntymiensä välillä kului 90 päivää.

Molly syntyi ennenaikaisesti 30. maalikuuta 1996, mutta äiti Lesa Westin supistukset keskeytettiin, jotta David saisi kehittyä kohdussa vielä pidempään.

9. Pisin syntymäväli kolmosilla

Pisin syntymäväli kolmosten välillä on ollut 5 päivää, 12 tuntia ja 34 minuuttia. Tämäkin ennätys sijoittuu Yhdysvaltoihin. Nimiltään nämä identtiset poikakolmoset ovat Cian, Declan ja Rowan DeShane.

Cian syntyi 28. joulukuuta 2019, ja toiset seurasivat perässä 2. tammikuuta 2020. Niinpä kolmosten syntymä hajautuu kahdelle eri vuosikymmenelle.

10. Eniten tyttöjä ja poikia vuoron perään

Chicagolaiset vanhemmat Thomas ja Katherine Ewers tekivät vuosien 1955–1975 välillä historiaa, kun perheen 11 lasta syntyi varsin säntillisessä järjestyksessä: joka toinen vauvoista oli poika ja joka toinen tyttö. Ennätys vahvistettiin vuonna 2018.

11. Ensimmäinen ”koeputkilapsi”

Koeputkihedelmöitys tarkoittaa hedelmöittymistä ihmiskehon ulkopuolella ja alkion siirtämistä kohtuun. Ensimmäinen tällä tavalla syntynyt lapsi on Louise Brown, joka sai alkunsa marraskuussa 1977 ja joka syntyi keisarileikkausella Isossa-Britanniassa heinäkuussa 1978.

12. Lyhin vauvan synnyttäneen pituus

Yhdysvaltalaisen Stacey Heraldin pituus oli 72 senttiä ja vauvoja hän synnytti kolme, kaksi tyttöä ja yhden pojan. Esikoinen syntyi vuonna 2006. Herald itse kuoli vuonna 2018 vain 44 vuoden iässä.

13. Eniten samana päivänä syntyneitä sukupolvia

Tämänhetkistä ennätystä hallitsee peräti seitsemän eri sukua. Uusin on japanilainen suku, jonka jäsenistä neljä on syntynyt samana päivänä eli 8. marraskuuta peräkkäisissä sukupolvissa. Ennätys on kirjattu vuonna 2019.

Meillä Suomessakin on tapaus, joka kuuluu tämän ennätyksen piiriin. Guinness kertoo, että 21. maaliskuuta 1997 syntynyt Veera Tuulia Tuijantytär Kivistö jakaa saman syntymäpäivän äitinsä, isoisänsä ja isoisoisänsä kanssa.

Lähde: Guinnessin ennätyskirjat 2020 ja 2021 (Otava), Guinness World Records

Juttua on päivitetty 12. marraskuuta 2021 klo 9.55.

Lue myös: Maailman ennenaikaisin vauva juhli 1. syntymäpäiväänsä – 4 kk ennen laskettua aikaa syntyneen pojan selviytymisennuste oli nolla

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X