Vapaa-aika 30.04.2019 Päivitetty 21.08.2023

Voi, miten söpöä! 8 ihastuttavaa faktaa, joita et tiennyt eläinvauvoista

Eläinvauvat, ihmisvauvat – ihania kaikki! Näitä sydämen sulattavia asioita et tiennyt eläinvauvoista.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Vuohi

Vauvavuohilla eli kileillä on jokaisella omanlaisensa, uniikki ääni – ja ulkonäön sijaan ääni sekä ominainen haju ovat merkit, joista äiti tunnistaa oman poikasensa. Kilit ottavat ensimmäiset askeleensa minuuttien sisällä syntymästä, ja rakastuvat hyppelehtimiseen nopeasti. Kili hyppelee kaikkialle, mihin sen voimat vain riittävät – muiden eläinten päälle, penkeille ja jopa leikkimökkien katoille.

Kaksplussan loruhetki: Vauhdikas Hyppyloru

Lunnit

Lunnien poikaset ovat eläinten maailmassa hyvin erityislaatuisessa asemassa: ne saavat kasvaa sekä äidin että isän hellässä hoivassa aikuisuuteen asti. Lunnit ovat yksiavioisia, ja lintuäidin lisäksi myös isä jää poikasten syntymän jälkeen useimmiten perheen pariin huolehtimaan pienokaisista.

Näin isä näyttää rakastavansa: Katso lukijoiden ihanat valokuvat

Sarvikuono

Sarvikuonon poikaset syntyvät ilman sarvea, samoin kuin ihmisvauvat ilman hampaita. Sarvi alkaa kasvaa vasta, kun poikaset ovat noin viiden kuukauden iässä. Tähän asti sarvikuonovauvat näyttävät lähinnä maailman suloisimmilta, ruttuisilta poneilta. Kiitos universumi!

Vauvan ensimmäiset hampaat puhkeavat 4-7 kuukauden iässä – 5 väärää uskomusta hampaiden tulosta

Norsu

Norsunpoikanen ei ole syntyessäänkään mikään ihan pieni, vaan painaa yleensä noin sata kiloa. Vauvanorsut ovat erityisen hellyyttäviä siksi, että heidän on opeteltava, miten heidän kärsänsä oikein toimii – ja se jos jokin aiheuttaa huvittavia tilanteita. Kärsä on kaikkien hyödyllisten ominaisuuksiensa lisäksi myös norsunpoikasten lohduttaja – samalla tavalla kuin ihmisvauvat imevät peukaloaan, norsuvauvat kääräisevät kärsän suuhunsa ja imevät sitä lohduttaakseen itseään.

Imeekö lapsesi peukkua? Se voi ehkäistä allergioita, väittää tutkimus

Koirat

Koiranpennut ovat varmaankin suloisimpia olentoja, joita maa päällään kantaa.  Ja vielä suloisemmaksi ne vain käyvät: Kun urospennut leikkivät naaraspentujen kanssa, ne antavat usein naaraspentujen voittaa. Ihan vain hyvää hyvyyttään.

Helmivarpaita ja pingviiniaskeleita – lapsen eri ikäkausien suloisimmat puolet

Saukko

Saukonpoikasten turkki on untuvaistakin untuvaisempi: turkin ansiosta poikaset eivät voi hukkua veteen, vaan ne kelluvat vedessä kuin pörhöiset pallot. Pörhöisyydellä on kuitenkin myös kääntöpuolensa  – turkin takia poikaset eivät saa vedettyä itseään pois vedestä. Vasta kun poikanen menettää untuvaisen ensiturkkinsa, hän oppii sukeltamaan ja selviytymään yksin.

Suloiset syntymähiukset irtoavat monilta vauvoilta, ja tässä on syy siihen

Jääkarhut

Jääkarhuemot kaivavat itselleen lumeen suojaisan pesäluolan, johon ne vetäytyvät talvella odottamaan pentujen syntymää. Pesässä äidit eivät syö, juo eivätkä tee tarpeitaan, vaan odottavat eräänlaisessa horroksessa synnytystä. Pesässä emo saa tarvitsemaansa rauhaa ja turvaa, kun ulkopuolisen maailman vaarat eivät uhkaa.

Äitiaivot ovat totta! Näin synnytys vaikuttaa aivoihisi

Kissat

Kissanpennuilla on tosiaan varsinaiset kissanpäivät! Ne nukkuvat noin 18 tuntia vuorokaudessa, eli suunnilleen saman verran kuin vastasyntyneet ihmisvauvat.  Silloin kun kissanpennut eivät nuku, ne leikkivät. Kuulostaapa ihanalta!

Vauvan unirytmi kehittyy hiljalleen — Näin opetat vauvalle päivän ja yön eron

 

Lähteet: Livelyrun, Factinate, Bearlife, Animals.net

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X