Podcast 04.04.2022

”Ei perustu mihinkään” – Gynekologi kumoaa 7 väitettä synnytyksen jälkeisestä elämästä

Synnytyksen jälkeisestä elämästä liikkuu paljon hirvittäviä huhuja. Kaksplus tenttasi asiantuntijaa, voiko synnytys todellakin pilata monta asiaa.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
3 kommenttia

Venähtänyt alapää, pissan lirahtelua housuun ja kuukautiskierto sekaisin. Synnytyksen jälkeen keho muuttuu monessa mielessä.

Kuinka pysyviä muutokset ovat? Menevätkö asiat huonompaan suuntaan, kuten niin monista edellä mainituista huhupuheista voisi päätellä?

Kaksplussan Onks tää normaalia? -podcastin yhdeksännessä jaksossa naistentautien erikoislääkäri, gynekologi Tuulia Tikka istutetaan lopputenttiin. Hän saa vastattavakseen kahdeksan väitettä synnytyksen jälkaisestä elämästä. Tässä niistä muutama.

Lue myös: Mitä yhteistä on kotitöillä ja synnytyksellä? Selvitimme vastauksen 4 pelottavaan synnytysmyyttiin

”Kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi”

Toisilla kuukautiset voivat alkaa parin kuukauden kuluttua synnytyksestä. Toisilla ne palaavat vasta, kun imetys on tullut päätökseensä.

– Joillakin uusi raskaus ehtii alkaa ennen kuin menkat alkavat, Tikka kertoo.

Voi siis olla, että kuukautisia ei tule näkemään vielä toviin.

Yleensä kuukautisten voi olettaa olevan hyvin samankaltaiset kuin ennen raskautta. Jos vuoto on ollut runsasta ja se on tullut säännöllisesti, jatkuu tilanne yleensä samankaltaisena.

Jos kuukautiset alkavat hyvin aikaisin, saattaa niitä olla vaikea erottaa jälkivuodon lomasta.

Mikäli kuukautisia ei imetyksen lopettamisen jälkeen kuulu, neuvoo Tikka suuntaamaan lääkärin juttusille.

– Muutamassa kuukaudessa imetyksen lopettamisesta tulisi kuukautisten viimeistään alkaa. Sama koskee sitä, jos kuukautiset muuttuvat äärimmäisen niukoiksi.

Asiaan saattaa liittyä se, että uusi raskaus ei ota yrityksistä huolimatta tulta alleen. Tällöin Tikan mukaan kannattaa tarkistuttaa se, että kohdussa ei ole vaurioita tai arpeumia, joista tilanne johtuu.

Lue myös: ”Ei ihme, että tuntuu päässä asti” – synnyttäjän toipuminen ottaa aikansa, ja tätä kaikkea sillä välin kehossa tapahtuu

”Paikat löystyvät lopullisesti niin, että seksi ei tunnu enää koskaan samalta”

Podcastin juontaja Maria Mäkituomas heittää ilmaan väitteen, joka vaikuttaa elävän sitkeästi.

– Aivan hölynpölyä. Ei perustu mihinkään, Tikka puuskahtaa.

Hän muistuttaa, että ihmiskeho on joustava. Vaikka raskausaikana keho venyy, ei synnytyskanava tai emätin jää vauvan kokoiseksi, vaan palautuu melko entiselleen.

Kohtukin venyy, mutta sekin supistuu lopulta hyvin lähelle entisiä mittojaan. Tikka huikkaa, että synnyttäneen naisen kohdun läpimitta on keskimäärin 4 senttimetriä.

Kohdun minimaalinen venyminen ei näy ulospäin.

Lue myös: Ei seksiä ennen lääkärin lupaa? Gynekologi kumoaa sitkeitä harhaluuloja: ”Vahinkoraskauksia tulee ihan tiedonpuutteen takia”

”Synnyttäneen ferrritiini ja rauta-arvot ovat aina matalalla”

Yleistystä ei Tikan mukaan voi asiasta tehdä. On niitä, jotka ovat menettäneet synnytyksessä verta reilusti. Toisaalta on paljon niitä, joille näin ei ole käynyt.

– Toiset on tankattu punasoluilla, toiset rautainfuusiolla raskausaikana tai synnytyksen jälkeen. Sitten on niitä, joille ei ole tapahtunut kumpaakaan.

Tilanne on siis hyvin yksilöllinen.

– Kyllähän se kuluttaa rauta-arvoja, että rakennat uuden ihmisen sisälläsi. Monille ohjataan synnytyssairaalassa rautatabetit käyttöön.

Podcastissa Mäkituomas tiedustelee myös, sulattaako imetys raskauskilot, kasvaako kengänkoko raskauden myötä, voiko enää hyppiä trampoliinilla ja mikä vaikuttaa rintojen muutokseen. Kuuntele Onks tää normaalia? -podcast!

Kommentit (3)

Itsellä seksi elämä parani synnytyksen jälkeen. Tunne herkkyys parani, saan helpommin orgasmin. Kuukautiset eivät olleet enää niin kivuliaat, kun ennen synnytystä. Kaiken kaikkiaan nautin seksistä paljon enemmän . 2 lasta olen synnyttänyt.
Paljon nämä tietysti riippuu lantion pohjan lihaksista, niitä kannattaa treenata, eron kyllä huomaa 😘

Tämä on varmaankin tehty tsemppaamaan tulevia synnyttäjiä. Vallalla kun on hyvin vahvasti ajattelu että raskaana oleva nainen on kuin pikkulapsi jota tulee suojella järkyttävältä asioilta.

Moni synnytyksessä vaurioitunut äiti tietää että vaikka kuinka ennen synnytystä mainostetaan että vauriot ovat harvinaisia ja korjattavissa, niin ei niitä kuitenkaan pystytä kaikkia korjaamaan ja niitä joita pystytään, suostutaan korjaamaan vasta vuosikymmenen kuluttua. Esim. levatorvaurioita tulee 10-30% synnyttäjistä. Niitä ei voida korjata.

Gynekologien keskuudessa tuntuu elävän sitkeässä myytti ettei alatiesynnytys voi aiheuttaa pysyviä, elämää rajoittavia vammoja. Alapään pysyvä löytyminen on oikein hyvin mahdollista jos emättimen tukirakenteet (lihakset, faskia) repeävät. Tästä löydyydestä aiheutuu paljon muitakin ongelmia kuin vain ettei seksi tunnu miltään. Kyseinen vamma ”palautuu” vain korjaavalla kirurgialla jos edes sillä. Vamman diagnostiikka on ensimmäinen haaste tämän gynekologien keskuudessa elävän myytin takia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X