Podcast 28.03.2022

Ei seksiä ennen lääkärin lupaa? Gynekologi kumoaa sitkeitä harhaluuloja: ”Vahinkoraskauksia tulee ihan tiedonpuutteen takia”

Synnytyksen jälkeen usein pohditaan, miten intiimielämässä jatketaan tästä eteenpäin. Aihepiiriin liittyy paljon virheellisiä käsityksiä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Tervetuloa mukaan synnytyksen jälkitarkastukseen! Kaksplussan sisällöntuottaja Maria Mäkituomas ja gynekologi Tuulia Tikka perkaavat auki  jälkitarkastuksen kulun Onks tää normaalia? -podcastin kahdeksannessa jaksossa.

Lue myös: ”Ei ihme, että tuntuu päässä asti” – synnyttäjän toipuminen ottaa aikansa, ja tätä kaikkea sillä välin kehossa tapahtuu

Jälkitarkastuksessa kysellään vastasynnyttäneen äidin kuulumisia ja tarkistetaan tämän fyysinen toipuminen. Tarkastus on hyvä hetki kertoa, jos arki vauvan kanssa ei ota sujuakseen ja oma jaksaminen on vähissä. Tällöin lääkäri tai terveydenhoitaja voi ohjata oikeanlaisen avun äärelle.

Useimmiten puheeksi nousevat myös seksi ja ehkäisy synnytyksen jälkeen. Jaksossa paljastuu, että kyseisiin aiheisiin liittyy paljon harhaluuloja.

Seksi ei edellytä lääkärin lupaa

Synnyttäjien keskuudessa liikkuu huhu, että seksiä ei saisi harrastaa ennen kuin lääkäri on jälkitarkastuksessa antanut siihen luvan.

Luulo ei ole täysin tuulesta temmattu, sillä yhdyntää kannattaakin välttää aina jälkivuodon ajan. Jälkivuodon aikana infektioriski on nimittäin tavallista suurempi.

Lue myös: Mitä yhteistä on kotitöillä ja synnytyksellä? Selvitimme vastauksen 4 pelottavaan synnytysmyyttiin

Yhdyntöjen aloittamiseksi ei kuitenkaan tarvitse odottaa lääkärin lupaa, vaikka monet niin vastaanotolla luulevat. Jos halua vain löytyy, yhdyntöjä saa olla jo ennen jälkitarkastusta.

– Jos on semmoinen fiilis, anna mennä, summaa Tikka.

Tikkaa huvittaa ajatus siitä, että hän lääkärinä olisi ”jonkinlainen portinvartija, joka antaa ihmisille luvan harrastaa seksiä”.

On silti seikkoja, joista on hyvä olla tietoinen ennen seksielämään palaamista. Siitä Tikka kertoo tarkemmin jaksossa.

Imetys suojaa harvoin uudelta raskaudelta

Imetys usein mielletään kehon luonnolliseksi tavaksi suojata äitiä uudelta raskaudelta, jotta keho saa aikaa toipua rasituksesta.

Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että imetyksen ehkäisytehoon on olemassa tarkat kriteerit. Jos kriteereistä kaikki täyttyvät, suojausteho on kondomin luokkaa. Sen sijaan jos yksikin kriteereistä jää täyttymättä, ei imetyksen ehkäisyteho ole yhtä luotettava.

– Tämä on asia, josta liikkuu virheellistä tietoa, ja sitten tulee vahinkoraskauksia. Ihan vain tiedon puutteen takia. Ajatellaan, että en mä voi tulla raskaaksi, kun mä nyt kuitenkin vähän imetän tätä lasta. Mutta sehän ei pidä paikkaansa ollenkaan, Tikka kuvailee.

Lue myös: Kaikki imetyksestä – imetysasennot, ruokavalio, alkoholi ja muut kiperät kysymykset

Asia toki riippuu siitä, kuinka luotettavaa ehkäisykeinoa kukin kaipaa.

– Ei kaikilla ole tietenkään tarvetta sataprosenttiselle keinolle. Osalle perheistä on täysin ok, vaikka tärppäisi nopeasti uudestaan.

Keho ei mene synnytyksestä pilalle ja sekaisin

Seksi saattaa tuntua lapsen saamisen jälkeen erilaiselta kuin ennen. Näin ei kuitenkaan käy aina, eikä mahdollinen muutos ole välttämättä huono.

Monet silti ajattelevat, että seksi muuttuu synnytyksen myötä peruuttamattomasti huonommaksi kuin ennen. Pelko siitä, että alapää menisi synnytyksestä jotenkin pilalle, on Tikan mukaan turha.

– Ihmisen kroppa palautuu ihan järkyttävän hyvin. Aika monta synnyttäneen naisen alapäätä olen katsonut. Ne ovat oikein hienoja, toimivia ja hyviä.

Lue myös: Mitä synnytyksen jälkitarkastuksessa seulotaan ja miten? Asiantuntija kertoo käynnin alusta loppuun

Pitkällä tähtäimellä vaikutukset alapäähän ovat siis vähäisiä. Kuitenkin välittömästi synnytyksen jälkeen emättimen limakalvot haurastuvat ja kuivuvat.

Muutos on väliaikainen, mutta kurja, koska limakalvojen kuivuus vähentää oleellisesti seksin nautinnollisuutta. Jaksossa Tikka kertoo, mikä muu keino liukuvoiteen ohella auttaa.

Puhetta tulee myös hormonaalisesta ehkäisystä. Mikä hormonaalinen ehkäisy sopii parhaiten synnytyksen jälkeen, ja kuinka pian hormonaalista ehkäisyä voi alkaa käyttää? Kuuntele Tikan vastaukset podcastista.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X