Tiesitkö nämä raskauden seurannasta? Neuvolakäyntejä on vähintään kymmenen ja nämä ovat yleisimmät raskauskomplikaatiot
Mitkä ovat raskauden kannalta tärkeimmät ”checkpointit”? Mitä neuvolassa oikeastaan selvitetään? Kaksplussan podcastin 5. jakso antaa vastauksen.
Neuvola tulee odottajalle tutuksi raskauden aikana. Äitiysneuvolan käyntejä on ensi synnyttäjällä suunnittellusti 11 kertaa, uudelleen synnyttäjällä 10 kertaa.
Jokaisen hoitopolku on kuitenkin erilainen ja saattaa vaatia useampia tarkastuksia, muistuttaa naistentautien erikoislääkäri, gynekologi Tuulia Tikka Kaksplussan Onks tää normaalia? -podcastissä.
– Käyntejä ei tarvitse heti kalenteroida vaan kannattaa aina keskittyä seuraavaan käyntiin. Raskaus kestää noin 40 viikkoa, ja siihen voi mahtua paljon erilaisia tapahtumia.
Neuvolassa selvitetään alkuraskauden laajassa terveystarkastuksessa, voiko odottaja tarvita tukea muun muassa parisuhteeseen, omien asioiden käsittelyyn tai esimerkiksi synnytyspelkoon.
– Se ei ole kuitenkaan vain huolien kartoittamista vaan myös voimavarojen kartoittamista. Asiaa fiilistellään ja vähitellen kasvetaan siihen, että meille tulee vauva.
Neuvolan idea on toimia kokonaisvaltaisesti tuen tarjoajana, nimenomaan matalla kynnyksellä.
– Meillä on vähiten äiti- ja lapsikuolleisuutta maailmassa, joten tässä on onnistuttu ilmeisen hyvin.
Ultratutkimukset odotettuina ”checkpointteina”
Odotusen odotetuimpia hetkiä monelle ovat ultraäänitutkimukset eli virallisemmin raskauden seulontatutkimukset, joihin osallistuminen on vapaaehtoista. Ne tekee yleensä erityiskoulutettu kätilö äitiyspoliklinikalla.
Ensimmäinen ultraäänitutkimus ajoittuu viikon 12 tuntumaan, toinen niin kutsuttu rakenneseulaultra viikon 24 tienoille.
– On perheitä ja odottajia, jotka eivät seulontatutkimuksia halua. Heillekin kuitenkin suositellaan ensimmäistä ultraäänitutkimusta, jotta nähdään, miten raskaus on lähtenyt käyntiin.
Ensimmäisessä ultraäänessä selvitetään pääasiassa, onko sikiö elossa, vaikuttaako kaikki olevan ok ja montako sikiötä vatsassa kasvaa.
Samalla mitataan sikiön niskaturvotusta, josta voidaan ennakoida kromosomipoikkeavuus. Seulontatutkimuksien yhteydessä odottajalle tarjotaan mahdollisuus verikokeeseen, joka auttaa tulkitsemaan kromosomipoikkeavuuden riskiä yhdessä ultratutkimuksen kanssa.
Toisessa ultraääniseulontatutkimuksessa sikiön kehon rakenteet näkyvät selkeämmin, kuten sydämen, aivojen ja raajojen kehitys.
”Aina vaan verenpainetta” – miksi mittaaminen on tärkeää?
Niin äitiys- kuin lastenneuvolassa mitataan, punnitaan ja tutkitaan aktiivisesti. Tikka arvelee, että on hyvä vielä perustella, miksi mittaukset ovat tärkeitä.
– Aina ne vaan verenpainetta mittaa ja miksi pitää pissaa tikutella, saattaa joku ajatella, Tikka summaa.
Verenpaineen seuraaminen ja virtsasta löytyvien proteiinien tarkkailu liittyvät raskausmyrkytyksen ehkäisyyn.
Pre-eklampisia eli raskausmyrkytys on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä syistä odottavien äitien, vastikään synnyttäneiden ja vastasyntyneiden lasten kuolleisuuteen. Kyseessä on siis potentiaalisesti vaarallinen tila.
Kun neuvolassa havaitaan, että on kehittymässä raskausmyrkytykseen viittaavia oireita, niihin pystytään reagoimaan heti ja aloittamaan hoito.
– Raskaus on myös siitä poikkeuksellista aikaa, että missään muussa tilanteessa ihmiseltä ei mitata sappihappoja.
Sappihappojen nousu liittyy raskaushepatoosiin, joka on hyvin harvinainen raskauden aikainen vaiva. Siihen kuitenkin liittyy yhden prosentin kohonnut sikiökuoleman riski, joten siksi asiaa pidetään silmällä.
Raskaushepatoosin oireisiin kuuluu voimakas kutina, jota esiintyy muun muassa kämmenissä ja jalkapohjissa.
Neuvolassa seurataan ja hoidetaan hyvin myös emättimenalueen tulehdukset, sillä ne voivat nostaa riskiä ennenaikaiseen synnytykseen.
Kaksplussan podcastissa kuuletkin lisää muun muassa ennenaikaisesta lapsivedenmenosta sekä sekä siitä mitä tarkoittaa, kun raskaus puretaan!
Jaa oma kokemuksesi