Raskaus 15.11.2021 Päivitetty 02.01.2024

hCG eli istukkahormoni saa raskausoireet alkamaan ja testin plussaamaan – näin suuresti viitearvot vaihtelevat raskauden aikana

hCG on raskaushormoni, joka lisääntyy heti raskauden alussa voimakkaasti. Tavanomaista korkeampi tai matalampi arvo voi kertoa jostakin poikkeavasta.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Istukkahormoni eli koriongonadotropiini (hCG) on raskaushormoni, jonka tuotanto alkaa raskaana olevan kehossa pian hedelmöittymisen jälkeen.

Alkio kiinnittyy kohdun limakalvoon, ja tähän kiinnittymiskohtaan muodostuvan istukan ensimmäiset solut alkavat tuottaa hCG:tä, jonka määrä lisääntyy samalla kun istukka kasvaa ja raskaus etenee.

Kyseisen raskausajan hormonin tarkoituksena on ylläpitää keltarauhashormonin eli progesteronin tuotantoa raskauden alkupuolella.

Raskaustestit havaitsevat jo vähäisen istukkahormonin määrän

Istukkahormonin pitoisuus nousee tasaisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen ajan, mutta suuri hyppäys tapahtuu jo aivan alkuraskaudesta, kun hCG-pitoisuus kaksinkertaistuu verenkierrossa.

Lue myös: Kaikki alkuraskaudesta – vointi, oireet ja raskauden seuranta

Normaalissa raskaudessa sama kehitys jatkuu kolmanteen raskauskuukauteen asti, kun pitoisuus kaksinkertaistuu aina puolessatoista vuorokaudessa.

raskaus todetaan joko virtsa- tai verinäytteen perusteella.
Raskaus voidaan todeta myös lääkärin vastaanotolla verikokeen perusteella.

Raskaustestit mittaavat virtsasta tai verestä juuri istukkahormonia. Koska kotitestit ovat hyvin tarkkoja, jo alkuvaiheen kohonnut hCG-arvo saa testiin piirtymään kaksi viivaa.

Jotkin hyvin herkät raskaustestit lupaavat, että ne havaitsevat alkaneen raskauden jopa 6 päivää ennen kuukautisten poisjääntiä. Kaikissa raskauksissa herkimpiin testeihin vaadittu 10 mIU/ml-hormonitaso ei kuitenkaan ylity niin pian.

Apteekista saatavat testit eivät kerro tarkkaa istukkahormonin pitoisuutta, mutta ovat viimeistään kuukautisten poisjäännin jälkeen helppoja ja luotettavia käyttää.

Ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen istukkahormonitasot alkavat laskea, sillä siitä eteenpäin istukka alkaa itse tuottaa tarvittavan progesteronihormonin.

Viitearvoja korkeampi tai matalampi hCG-arvo voi kertoa jotain tärkeää

Asiantuntijat voivat saada hCG-arvojen kehityksestä viitteitä raskauden kulusta. Samalla on kuitenkin muistettava, että arvot voivat vaihdella yksilöstä riippuen suurestikin.

Normaaleissa raskauksissa istukkahormonin pitoisuuksia ei automaattisesti seurata, sillä vaihtelu on suurta ja arvot muuttuvat viikoittain. Odottaja ei siis useinkaan tiedä omaa hCG-arvoaan.

Sen sijaan seurannasta on hyötyä silloin, kun on syytä epäillä jotakin poikkeavaa raskauteen liittyen.

Tavanomaista korkeammat pitoisuudet voivat viestiä esimerkiksi monikkoraskaudesta tai pre-eklampsiasta eli kansankielellä raskausmyrkytyksestä. Myös down-raskauksissa hCG-pitoisuus on keskimääräistä korkeampi.

Lue myös: Huomasitko? Raskausmyrkytys ei ole enää raskausmyrkytys – tästä verenpaineen nousussa on oikeasti kyse

Lisäksi esimerkiksi poikkeavan runsaaseen raskauspahoinvointiin eli hyperemeesiin liittyy istukkahormonin muodostumisen lisääntyminen.

Tavanomaista matalammat hCG-arvot voivat puolestaan kertoa kohdunulkoisesta raskaudesta, kohtukuolemasta tai keskenmenon uhasta. Myös sikiön kromosomihäiriö voi näkyä matalana hormonipitoisuutena.

Tavanomaisesti raskauden etenemistä seurataan kuitenkin istukkahormonin pitoisuuksien sijaan ultraäänitutkimuksella, joka antaa monipuolisemmin tietoa siitä, miten raskaus etenee.

Lue myös: Kohdunulkoinen raskaus on surullinen sattuma – Nämä oireet on syytä ottaa vakavasti

Lähteet: Synlab, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X