Perhe-elämä 27.03.2021 Päivitetty 29.03.2021

Kohdunkaulan syöpää sairastanut Susanna Juntunen: ”Suunnittelin kirjeitä 1-vuotiaan Peetu-poikani merkittäviin hetkiin”

Susanna Juntunen sai syövän erävoiton jälkeen parhaan mahdollisen lahjan juuri naistenpäivänä. Susanna sai syöpälääkärin luvan yrittää tulla raskaaksi ennen kuin hänen kohtunsa poistetaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Susannan kotialbumi ja Katri Haavisto

Hyväntuulinen ja terveyttä huokuva pienen taaperon äiti huikkaili etätervehdyksiä olohuoneestaan jumpparyhmälle. Oli lokakuinen keskipäivä vuonna 2020.

Aiemmin saman päivän aamuna hän oli käynyt lääkärin vastaanotolla. Siellä lääkäri kertoi kohdunkaulassa olevasta syövästä, joka on levinnyt myös lantion imusolmukkeisiin.

– Kukaan ei ole varmastikaan ruudun toisella puolella pystynyt tulkitsemaan, että olen saanut näin kamalan uutisen juuri pari tuntia sitten. Äitini katsoi treenilähetystä ja mietti, miten tuo pystyy vetämään tuolla, toteaa hyvinvointiyrittäjänä työskentelevä, 33-vuotias Susanna Juntunen.

Treeniryhmän ohjaamisen lisäksi Susanna antaa urheilijoille psyykkistä valmennusta. Hänet tunnetaan myös Miss Suomi -perintöprinsessana 2008.

Vielä ennen viime syyskuuta Susanna eli elämäänsä aivan kuten ennenkin. Lämpimään vuodenaikaan mahtui retki Muumimaailmaan, yhteisiä uintihetkiä koko perheen kesken ja ystävän häät. Haaveissa siinsi sisarus 1-vuotiaalle Peetu-pojalle.

Susanna Juntunen ja Peetu ihailevat järvimaisemaa.

Susannan perheen kesä ennen diagnoosia oli auvoinen koronasta huolimatta. Kuva: Susannan kotialbumi

Syyskuussa Susanna sai rutiiniseulonnan seurauksena tietää, että kohdussa on pahanlaatuisia solumuutoksia. Lokakuussa saapunut syöpädiagnoosi oli kova kolaus lapsihaaveelle. Ensi alkuun lääkärit olivat sitä mieltä, että säde- ja sytostaattihoidot olisi aloitettava välittömästi.

– Silloin kävin läpi sen, että en oikeastaan tarvitsekaan kahta lasta. Tajusin, että monet hetket, joita en ole välttämättä osannut arvostaa, saattavat jäädä kokematta uudestaan. Ainut lapsikin on kuitenkin ansainnut sen, että hän riittää.

Esikoisenkin kohdalla raskaaksi tuleminen oli ollut epävarmaa. Susanna ja hänen puolisonsa olivat ehtineet käymään lapsettomuushoitojen alkukartoituksessa, mutta juuri silloin Peetu ilmoitti tulostaan.

Kuva on ajalta, kun Susanna Juntunen odotti esikoistaan. Kuva: Katri Haavisto

– Näin diagnoosin myötä arkiset asiat Peetun kanssa ihmeellisinä ja arvokkaina. Yhtäkkiä ei enää ollut tärkeää murehtia, milloin Peetu oppii potalle.

Susanna Juntunen: ”En haluaisi pilata viimeisiä hetkiä”

Normaali arki ja rutiinit pitivät Susannaa kasassa vaikeimpina hetkinä – sellaisina kuin lokakuinen jumppatunti heti lääkärissä käynnin jälkeen.

– En ehkä ihan vielä ollut sisäistänyt, mistä on kyse. Toisaalta ajattelin, että haluaisin tehdä viimeisistä hetkistäni mahdollisimman hyvät. En voisi jäädä vain surkuttelemaan.

Kului pitkä, piinallinen viikko. Sen jälkeen selvisi, että syöpä ei ollutkaan levinnyt imusolmukkeisiin. Syövän hoitona tehtävä leikkaus oli silti edessä marraskuussa.

Susanna ja hänen puolisonsa puhuivat syöpähoidoista ja ajatuksistaan avoimesti kotona. Alle kaksivuotiaalle syöpä on kuitenkin vielä käsittämätön asia, eikä Peetun kanssa syövästä voinut vielä juuri keskustella.

”Halusin tallettaa videoihin hassuttelun. Jotta hänelle jäisi lämpimiä muistoja äidistä.”

Leikkauksen jälkeen oli kuitenkin selitettävä, että äidillä ei nyt ole voimia leikkiä eikä nostella.

– Välillä en jaksanut keskittyä enkä olla yhtä iloinen kuin tavallisesti. Silloin tällöin iski hermoromahdus. Psykiatrisen sairaanhoitajani kanssa olemme käyneet läpi, miten tärkeää Peetulle on nähdä, että äiti taas elpyy huonon hetken jälkeen.

Syöpädiagnoosi pakotti pohtimaan, millaista Peetun elämä olisi ilman äitiään.

– Halusin tallettaa videoihin sen lämpimän hassuttelun, jota Peetun kanssa meillä on. Jotta hänelle jäisi lämpimiä muistoja ajasta äidin kanssa.

Susanna ei myöskään voinut olla varma, olisiko hän näkemässä Peetun päiväkodin tai koulun aloitusta.

– Suunnittelin kirjoittavani kirjeitä niihin merkittäviin hetkiin Peetun elämässä, joissa toivoisin olevani mukana kannustamassa häntä. Pyysin, että niitä luettaisiin noina tärkeinä hetkinä.

Psyykkinen kuorma fyysistä suurempi

Leikkauksen jälkeen kului aikaa kolme kuukautta, kunnes kohdun tila voitiin arvioida uudelleen.

– Se olisi poistettu saman tien ellei meillä olisi haavetta toisesta lapsesta.

Susannan syöpä sijaitsi kohdunkaulankanavassa, mistä syöpä on hankalasti todennettavissa. Siksi kohdun poisto oli vääjäämättä vielä edessä, jotta voitaisiin varmistua, että syöpä ei uusi huomaamatta.

Susanna puolisoineen huomasi nauttivansa elämästä eri tavalla kuin ennen odottaessa lääkärien päätöstä, oliko toista lasta enää mahdollista yrittää.

– Nopeasti aloimme myös tuntea kiitollisuutta siitä, että olemme saaneet kokea tällaisen elämän perustuksia ravistelevan kokemuksen. Emme jaksa enää riidellä turhista pikkuasioista kuten aiemmin.

– Täytyy toivoa, että tämä asenne säilyy pitkälle tulevaan, Susanna naurahtaa.

Paras mahdollinen lahja

Naistenpäivänä maaliskuussa 2021 Susanna sai parhaimman mahdollisen lahjan. HPV-näyte oli viimein negatiivinen ja kontrollituloksissa kaikki oli loistavasti. Lähete lapsettomuushoitoihin pistettiin heti vireille.

– Tuntuu kuitenkin absurdilta, että tarvitsee saada lupa johonkin niin luonnolliseen, joka osalle ihmisistä tapahtuu vahingossa.

Kohdun poisto on kuitenkin mahdollisen raskauden jälkeen edessä. Paljon urheilevaa Susannaa elimen poisto mietityttää.

– En tarvitse raskauden jälkeen kohtua enää mihinkään, mutta mielessä pyörii paljon kysymyksiä: Miten poisto vaikuttaa hormonitoimintaan? Entä miten sisäelimet pysyvät paikoillaan – varsinkin kun liikkuu paljon?

Syöpädiagnoosi jo itsessään oli kova kolaus Susannan identiteetille.

– Olin aina ollut varovainen ja pitänyt hyvää huolta itsestäni. Luulin urheilijana tuntevani kehoni, mutta syöpä pääsi silti kehittymään huomaamattani.

Liikunta ja urheilu ovat aina piristäneet Susannaa, myös vaikeina aikoina. Kuva: Susannan kotialbumi

Alussa Susannaa pelotti myös se, miten syöpädiagnoosi vaikuttaa asiakkaiden mielikuviin.

– Miten voin opettaa hyvinvointia ja tuoda sitä esiin omalla esimerkilläni, kun samalla kehossani on käynnissä jotain täysin päinvastaista?

Susanna Juntusen syöpä sai asiakkaat avautumaan

Susannaa helpotti kuitenkin lopulta ajatus, että kohdunkaulan syövän kehittymiselle ei olisi voinut tehdä mitään. Se ei ollut kenenkään syytä. Eivätkä asiakkaat kaikonneet mihinkään – päinvastoin.

– Syövästä kertominen avoimesti on avannut omia silmiäni. Monet seuraajani ovat kertoneet heitä koskettaneista hankalista asioista. Monissa perheissä on kipeitä ja hankalia asioita, jotka eivät välttämättä vain näy päälle päin.

Susanna ohjaa myös etänä äiti-vauvajumppia MyBnB-treeniyhteisössä. Hän haluaa omissa treeneissään korostaa sitä, että äidit nauttisivat omista vartaloistaan ja liikunnasta.

”Lapsen kanssa voi olla uuvuttavaa ja kiukkuista. Lopulta on tärkeintä, että saa olla mukana niissäkin hetkissä.”

Vauvavuosi Peetunkin kanssa oli väsyttävä, mutta liikunnan tuomat mielihyvähormonit saivat Susannan hakeutumaan liikkeeseen.

– Luotan vahvasti siihen, että kun kehossa on hyvä olo, se palautuu paremmin synnytyksestäkin – sellaiseksi kuin sen kuuluukin. Ei meidän tarvitse näyttää ja olla samanlaisia kuin ennen lapsia. Elämisen jäljet saavat näkyä.

Muutenkin Susanna on saanut oivalluksen syöpäkokemuksen myötä: asioiden ei tarvitse aina tapahtua siten miten haluaisi, jotta voi olla onnellinen.

– Itselleen kannattaa antaa lupa iloita ja nauttia elämästä, vaikka se ei olisi joka mittapuulla täydellistä. Arki voi olla lapsen kanssa toisinaan uuvuttavaa, kiukkuista ja kiireistä. Mutta lopulta on tärkeintä, että saa olla mukana niissäkin hetkissä.

Lue myös: Kahden lapsen äiti Anita sairastui kohdunkaulan syöpään: ”Uni oli hyvä pakopaikka”

Anna.fi: Parantumatonta syöpää sairastava Astrid Swan ja hänen miehensä Nick Triani ovat olleet 19 vuotta yhdessä: ”Meillä ei ole turhan paljon aikaa yhdessä”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X