Raskaus 09.10.2021

Kohtutulehdus voi aiheuttaa synnytyksen ennenaikaisen käynnistymisen – Mistä se johtuu, ja miten se oireilee?

Kohtutulehdus on ikävä vaiva, johon odottaja ei itse voi juuri vaikuttaa. Riski tulehdukselle on kuitenkin suurin synnytyksen jälkeen.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kohtutulehdus on yleisnimitys kohdussa esiintyvästä tulehduksesta, sen aiheuttajasta riippumatta. Useimmiten sen taustalla on bakteerien pääsy emättimestä kohdunkaulakanavan läpi kohtuonteloon.

Lue myös: Kaksoiskohtu on harvinainen rakennepoikkeama

–  Erilaiset bakteerit, joskus harvoin virukset voivat aiheuttaa kohtuun tulehduksellisen tilan, joka voi lisätä riskejä jo raskauden aikana tai sen jälkeen, kertoo naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen lääkärikeskus Aavasta.

Se, miten kohtutulehdus vaikuttaa raskauden kulkuun tai synnytyksen jälkeiseen aikaan riippuu siitä, miten vaikea tulehdus on ja missä vaiheessa se ilmenee.

Kohtutulehdus raskauden aikana

Raskauden aikainen kohtutulehdus voi juontaa juurensa esimerkiksi emättimen bakteeritulehdukseen tai sukupuolitautiin, jolloin mikrobit pääsevät nousemaan emättimestä ylöspäin kohtuun.

– Tulehduksen aiheuttava mikrobi voi olla myös emättimessä normaalistikin oleva, niin sanottu normaaliflooraan kuuluva mikrobi. Emättimessä on luonnostaan tuhansia, jos ei miljoonia eri bakteereita, Rahkonen kertoo.

Kaikki emättimen bakteerit eivät kuitenkaan aiheuta tautia ja elimistön oma puolustusjärjestelmä suojaa myös nousevilta tulehduksilta, Rahkonen korostaa.

Esimerkiksi ientulehdus voi olla raskaudenaikaisen kohtutulehduksen aiheuttaja.

Aina tulehdus ei nouse alhaalta ylös.

– Infektio voi levitä kohtuun myös verenkierron välityksellä, Rahkonen toteaa. Esimerkiksi ientulehdus voi olla raskaudenaikaisen kohtutulehduksen aiheuttaja. Hampaiden hoito onkin raskauden aikana erityisen tärkeää.

Lue myös: Odottaja, harjaa hampaat huolellisesti! Parodontiitti voi lisätä keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä

Edetessään kohtutulehdus voi aiheuttaa tulehduksen myös sikiökalvoissa, jolloin bakteerit voivat päästä lapsiveteen ja tätä kautta myös sikiöön. Lapsiveteen edennyt tulehdus on jo vaikea tulehdus, joka johtaa useimmiten ennenaikaiseen synnytykseen.

Jos lapsi syntyy enneaikaisesti tulehduksellisista olosuhteista, on hänen neurologisen vammautumisen riskinsä korkeampi kuin jos tulehdusta ei olisi.

Kohtutulehdus on usein myös oireeton.

Kohtutulehdus voi olla myös täysin oireeton.

Lue myös: Kun ennenaikainen synnytyskipu olikin vatsakalvontulehdus – sektio pelasti 3 lapsen äidin hengen

Infektio voi olla myös keskenmenon taustalla, mutta on vaikea arvioida, kuinka usein se on keskenmenon syynä. Sen sijaan jopa 40 prosenttia kaikista ennenaikaisista synnytyksistä johtuu kohtuun liittyvistä tulehduksista ja tulehdustiloista. Mitä ennenaikaisemmin vauva on syntynyt, sitä useammin taustalla oleva syy on jokin tulehdus.

– Ennenaikaisuuden uhan arviointi ja hoito on kuitenkin monimutkaista, sillä elimistön tulehdusprosessit voivat kestää pitkään ja olla piileviä. Esimerkiksi raskaudenaikainen klamydia voi ehtiä käynnistää kehossa tulehduksellisen prosessin ennen lääkehoidon aloittamista, ja tämä voi ilmetä vasta useiden viikkojen kuluttua ennenaikaisesti käynnistyneenä synnytyksenä.

Kohdun sisäinen tulehdustila voikin olla ennen synnytyksen ennenaikaista käynnistymistä myös täysin oireeton. Tulehdusten esiintyvyyttä raskauden aikana on vaikea arvioida eikä niistä ole hyvää tilastotietoa.

Raskaudenaikaiset kohtutulehdukset ovat onneksi harvinaisia, Rahkonen lohduttaa – elimistön oma immuunipuolustus pystyy estämään bakteerien pääsyn emättimestä kohdunkaulakanavan läpi yleensä tehokkaasti.

Kohtutulehduksen oireet raskauden aikana

Kohtutulehdukseen voivat viitata raskauden aikana seuraavat oireet:

  • Kohdun ennenaikainen supistelu
  • Alavatsa- tai alaselkäkivut
  • Verinen, verislimainen tai vetinen vuoto, tai muu epänormaali vuoto
  • Kohdussa tuntuva voimistuva, jatkuva kipu tai aristus
  • Kohdunsuun pehmeneminen, lyheneminen, avautuminen
  • Sikiökalvojen ennenaikainen puhkeaminen
  • Yleisoireet, kuume (harvoin)  

Miten tulehdusta hoidetaan – ja voiko sitä yrittää ehkäistä?

Epäillessä raskauteen vaikuttavaa tulehdusta on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Oireista kohtutulehdusta hoidetaan antibiooteilla useimmiten sairaalassa. On kuitenkin epäselvää, miten hyvin lääkehoidolla pystytään häätämään bakteereja lapsivedestä, joten sikiön osalta antibioottihoito ei ole varma keino torjua tai häätää tulehdusta. Usein hoitona onkin synnytyksen käynnistäminen.

Valitettavasti raskaana oleva ei voi tehdä juuri mitään kohtutulehduksen estämiseksi.

– On asioita, joihin ei voi itse kovin paljoa vaikuttaa. Näitä tulehduksia ei voida estää lisäämällä antibioottien käyttöä tai peseytymistä, Rahkonen toteaa. Yhdellä asialla voi kuitenkin olla merkitystä.

– Tupakoivilla on kohonnut riski infektioihin ja inflammaatioon elimistössä. Tupakoinnin lopettaminen raskauden alusta lähtien on siis hyödyksi.

Kohtutulehdus synnytyksen jälkeen: Sektio on suuri riski infektiolle

Riski kohtutulehdukselle on suurimmillaan synnytyksen ja etenkin sektion jälkeen. Synnytyksen tai keskenmenon jälkeinen kohtutulehdus sijaitsee kohdun limakalvolla.

Lue myös: Kaikki sektiosta – lue syyt, seuraukset ja äitien aidot kertomukset

Tulehduksen kehittymiseen altistavat niin pitkittynyt synnytys, synnytyksen aikaiset useat sisätutkimukset kuin kaavinnat tai istukan käsin irrottaminen. Myös kohtuun jäänyt istukanpala on hyvä kasvualusta bakteereille.

Erityisesti sektio kohottaa infektioriskiä, sillä se on iso kirurginen toimenpide. Tutkimusten mukaan noin kolmella prosentilla sektion läpikäyneistä äideistä esiintyy kohtutulehdus.

– Kaikille synnyttäjille annetaan sektion yhteydessä suonensisäisesti ennalta ehkäisevä antibiootti. Sektion jälkeen tulehduksen riski on lisääntynyt erityisesti, jos sitä on edeltänyt pitkittynyt alatiesynnytyksen yritys tai jos lapsivedet ovat menneet jo vuorokautta tai kahta aiemmin, Rahkonen kertoo.

Sektion jälkeen yleisin tulehdus on kuitenkin sektiohaavan tulehdus. Sitä esiintyy jopa 10 prosentilla sektiolla synnyttäneistä äideistä. Sektiohaavan suihkuttelu onkin erityisen tärkeää.

Kohtutulehdus synnytyksen jälkeen oireilee esimerkiksi alavatsakipuna, kuumeena, märkäisenä tai haisevana jälkivuotona sekä kohdun liikutteluarkuutena.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X