Kaikki sektiosta – lue syyt, seuraukset ja äitien aidot kertomukset

Sektiossa vauva ei synny alateitse, vaan hänet leikataan ulos vatsasta. Operaatio voi kuulostaa pelottavalta, mutta moni äiti pelkää alatiesynnytystä enemmän ja haluaa keisarileikkauksen.

Teksti Toimitus
Kuvat iStock
sektio ja arpi
Suunnitellussa ja kiireellisessä sektiossa haava on poikittainen, hätäsektiossa pystysuuntainen.

Sektio on yleistynyt synnytystapana – tiesitkö näitä faktoja siitä?

1. Vuosittain keisarileikkauksella syntyy noin 16 prosenttia lapsista.

2. Sektio tunnetaan myös keisarileikkauksena. Se voidaan tehdä suunnitellusti, kiireellisenä tai hätäsektiona.

3. Sektio voi pelastaa äidin ja vauvan hengen. Leikkauksen tavallinen syy Suomessa on pysähtynyt synnytys ja sikiötä uhkaava hapenpuute, jolloin lapsi on saatava pian ulos.

4. Muita yleisiä syitä keisarileikkaukselle ovat sikiön ja äidin lantion välinen epäsuhta, aiem­mat sektiot, vauvan perätila sekä äidin voi­makas synnytyspelko.

5. Leikkauksen todennäköisimpiä riskejä ovat tulehdus ja verenvuoto. Verenhukan ja kohdunpoiston riskit ovat huomattavasti suuremmat kuin alatiesynnytyksessä.

6. Sektioarven ulkonäkö mietityttää monia, mutta oikea terveydellinen riski voi liittyä huonosti parantuneeseen kohtuarpeen. Raskauden aikana riskit ovat kohdun repeäminen, sektioarpiraskaus eli keisarileikkauksen kohtuarpeen kiinnittynyt raskaus sekä istukan poikkeava sijainti ja kiinnittymishäiriöt.

7. Sektiovauvoilla on tavallista enemmän alttiutta allergioihin. Tutkijat kiistelevät, kypsyttääkö alatiesynnytyksen bakteerikylpy vastustuskykyä, vai johtuuko allergia-alttius muista tekijöistä.

8. Suunniteltu ja kiireellinen sektio etenevät samaan tapaan: ne tehdään puudutuksessa, isä saa tulla mukaan, leikkaushaava on poikittaisviilto ja vauvan saa nähdä heti.

9. Hätäsektioon päätyy kaikista synnytyksistä alle prosentti. Hätäsektiossa äiti voidaan joutua nukuttamaan eikä isä pääse mukaan leikkaussaliin. Viilto tehdään tavallisesti pystysuunnassa.

10. Keisarileikkaus ei ole tuomio siitä, ettet voisi myöhemmin synnyttää alateitse. Alatiesynnytystä suositaan sektionkin jälkeen. Jopa kolme neljästä naisesta pystyy vielä yhden sektion jälkeen synnyttämään alateitse.

Sektio voi olla hyvä tai huono kokemus: Kolmen äidin kertomukset

”Suunniteltu sektio tehtiin lopulta vauvan perätilan vuoksi. Vaikka olinkin alatiesynnytystä toivonut, jäi sektiosta todella hyvä mieli. En usko, että sektiokokemus voisi olla parempi.”

Lue koko kertomus: ”Lapsi syntyi perätilan takia sektiolla”

”Synnytys pitkittyi ja sen takia minulle tehtiin lopulta kiireellinen sektio. Vaikka tyttäremme synnytyksessä oli monia ikäviäkin vaiheita, minulle ei onneksi jäänyt siitä traumaa ja leikkaus sujui hyvin.”

Lue koko kertomus: ”Lopetin hengittämisen”

”Ensimmäinen raskauteni päättyi keskenmenoon ja kuin varkain tulin muutaman vuoden päästä uudelleen raskaaksi. Silloin synnytyspelko nousi pintaan: en olisi halunnut synnyttää alateitse enkä sektiolla! Lopulta minulle tehtiin sektio, kun synnytys pitkittyi. Sen jälkeen olin aika romuna monta kuukautta. Lääkäri lupasi, että jos vielä saisin lapsia, minulle tehtäisiin suunniteltu sektio.” 

Lue koko kertomus”Kahden kuukauden ajan vain makasin”

Kommentit

10 kommenttia
Avatar

Sain kaikki kolme lastani sektiolla. Ensimmäinen perätilan vuoksi 1996, toista yritettiin alateitse mutta kun sydän äänet heikkenivät päädyttiin kiireesti leikkaukseen 2003 ja kolmas oli jo suunniteltu sektio 2005. Kaikki terveitä eikä mitään allergiaa ole kellään. Kannan arpeni ylpeänä eikä sitä kukaan näe kun housut sen peittää ja bikinitkään ei sitä paljasta muutakun hiukan reunoista. Mummin mussukat sitä saunassa joskus ihmettelee mutta rehellisesti kun kerron miksi se arpi siinä on niin ovat tyytyväisiä vastaukseen.

Avatar

Väitämpä tuohon allergia asiaa, niin että lapseni otettiin kiirellisenä koska sydän äänet hävisi. Oli napanuora mennyt kolmesti kiristäen kaulan ympäri. Lpaseni nyt 10v eikä lainkaa allergioita ja kiitettävän terve eli ei flunssaakaan kuin joskus kerran vuoteen. KYLLÄ, olen laittanut monesti kädet ristiin =)
itse olen tullut hätäsektiolla ja perinnyt taas äitini puolen sairaudet.
Joten, yksilöitä myös näissäkin synnytys jälkeisissä tiloissa =)

Avatar

Tuo keskimmäinen ”sektiotarina” kertoo onnistuneesta alatiesynnytyksestä sektiopelosta huolimatta. En usko että sen paikka on tässä kyseisessä artikkelissa.

Avatar

Kiitos tärkeästä huomiostasi Sektioäiti! Onneksi arkistossamme on useita sektiokertomuksianne. Tarinan tilalle on nyt vaihdettu sellainen, jossa sektio toteutui.
– Tiina Länkinen, Kaksplussan digituottaja

Avatar

5 sektiota takana, ei omasta halusta! Olisi myös paljon faktoja sekä kokemusta asiasta…

Avatar

Kahden sektionkin jälkeen pystyy sunnyttämään alateitse.

Avatar

Aika hataria faktoja. Myös suunnitellussa sektiossa voidaan tehdä pystyviilto eikä vauvaa välttämättä saa nähdä heti leikkauksen jälkeen. On myös mahdollista että isä pääsee hätäsektioon mukaan, varsinkin jos ”hätä” liittyy äitiin eikä lapseen. Alatiesynnytystä suositellaan aina jos äidin anatomia sen sallii, vaikka takana olisi useampikin sektio.

Avatar

Miksi artikkelissa ei ole käytetty tieteellistä faktaa ja miksi siinä ei ole kerrottu suunnitellun sektion positiivisia puolia verrattuna alatiesynnytykseen?

Avatar

Saliin pääsee mukaan puoliso sukupuolesta huolimatta.

Avatar

Olen synnyttänyt neljä lasta . ensimmäisen 2003alateitse, toinen 2004 syntyi kiireellisellä sektiolla kun napanuora oli jäämässä puristuksiin vauvan pään ja synnytyskanavan väliin,kolmas 2007normaalisti alateitse, neljäs 2015 poikkitilan vuoksi sektiolla keskosena. Synnytys käynnistyi normaalisti, eikä supistukset lakanneet. Lapsivesi oli mennyt. Oli pakko leikata 34+5 viikolla. Ei ole kenelläkään mitään allergioita havaittu. Terveitä ovat olleet.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä