Raskaus 01.10.2021

Koronan deltamuunnos näkyy HUSissa ennenaikaisina synnytyksinä – rokotetta suositellaan raskaana oleville ja heidän läheisilleen

Koronavirustartunnat raskaana olevilla lisäävät ennenaikaisia synnytyksiä ja tehohoidon tarvetta. HUS suosittelee odottajia ja heidän lähipiiriään ottamaan rokotteen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS julkaisi 1. lokakuuta tiedotteen, jossa se ilmaisee huolensa raskaana olevien koronatartunnoista.

Koronaviruksen deltamuunnos aiheuttaa odottajille muita taudinkuvia vaikeammat oireet. Raskaana olevien riski saada deltamuunnostartunta on merkittävästi kohonnut, koska deltamuunnos on yleistynyt.

Tiedotteen alussa todetaan, että muuttunut tilanne näkyy HUSissa raskaana olevien tehohoidon tarpeena ja ennenaikaisina synnytyksinä.

Lue myös: Korona vei Johanna Pulkkisen, 33, keuhko-osastolle viimeisillä raskausviikoilla ja käänsi painon laskuun: ”Vauvan vuoksi oli yritettävä syödä”

– Meille on kertynyt paljon kokemusta vaikean taudin aiheuttamista ongelmista. Sen sijaan tiedossamme ei ole yhtään tapausta, jossa rokotus olisi aiheuttanut ongelmia raskaana olevalle, sikiölle tai vastasyntyneelle, lausuu linjajohtaja Aydin Tekay tiedotteessa.

HUSin sairaaloissa tapahtuu noin kolmasosa Suomen kaikista synnytyksistä.

Lue myös: Vauvabuumi korona-aikana on todellista – syntyvyys Uudellamaalla on noussut lähes 9 prosenttia

Tehohoito johtaa lähes poikkeuksetta keisarileikkaukseen

Raskaana olevan koronavirustauti kasvattaa ennenaikaisen syntymän riskiä. Deltavirus myös lisää aiempiin virusmuunnoksiin verrattuna raskaana olevien keuhkokuumeita, hengitystuen ja tehohoidon tarvetta sekä vastasyntyneen riskiä joutua tehohoitoon.

Jos odottaja itse joutuu tehohoitoon, käytännössä joudutaan aina tekemään keisarileikkaus.

Viime viikkoina HUSin sairaaloissa lähes kaikki koronaviruksen vuoksi tehohoitoon joutuneet odottajat tai ennenaikaisesti keisarileikkaukseen joutuneet henkilöt ovat olleet rokottamattomia, tiedotteessa kerrotaan.

Lue myös: Koko Pauliinan perhe sairastui koronaan: ”Jalat eivät kantaneet, en pysynyt hereillä, happi ei kulkenut”

HUSin vastasyntyneiden teho-osastolla kerrotaan koronavirusepidemian aikana olleen hoidossa noin 30 vauvaa äidin koronavirustartunnan vuoksi. Vauvoista ennenaikaisesti syntyneitä on 20.

Yksikään vastasyntyneistä ei ole sairastunut koronaan, mutta lapselle haittaa voi koitua ennenaikaisesta syntymästä, jonka riskiä äidin koronavirustartunta kasvattaa.

– Ennenaikaisuus lisää haasteita ja tehohoidon tarvetta. Keskosuus lisää hengityksen tukihoidon tarvetta ja mitä ennenaikaisemmasta lapsesta on kyse, sitä suurempi riski on, osastonylilääkäri Marjo Metsäranta toteaa tiedotteessa.

– Lähes kaikki pikkukeskoset tarvitsevat hengityksen tukihoitoa ja suuri osa myös hengityskonehoitoa. Lisäksi keskoset tarvitsevat usein suonensisäistä ravitsemusta ja myös antibioottihoitoa infektioherkkyytensä vuoksi.

Lue myös: Nyt selvisi, miksi koronavirus ei tartu pikkuvauvoihin miltei lainkaan – uusi tutkimus valottaa

Koronarokotetta suositellaan raskaana oleville

Tiedotteessa todetaan, että koronarokotus on sekä äidille että sikiölle turvallinen. Tätä puoltavat maailmanlaajuinen käyttökokemus, eläinkokeet sekä tähän asti kertynyt tutkimustieto.

HUS sekä THL suosittelevat koronarovirusrokotetta kaikille raskaana oleville raskauden kestosta riippumatta.

Rokotetta suositellaan myös imettäville ja raskaana olevan lähipiirille, tiedotteessa todetaan.

Lue myös: Viimein selkeä linjaus raskaana olevien koronarokottamiseen – tutkimustieto puoltaa rokottamista, sanoo HUS

Samalla tiedotteessa muistutetaan, että raskauden yrittämistä tai lapsettomuushoitoja ei tarvitse siirtää rokotteen ottamisen takia. Erityisen tärkeää rokote on ottaa silloin, jos raskaana olevalla on jokin perussairaus, jonka myötä riski sairastua vaikeaan tautimuotoon on ennalta suurentunut.

Juttua on päivitetty 1. lokakuuta 2021 klo 14.50 lisäämällä kuvateksti.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X