Raskaus 26.06.2024

Moni odottaja törmää kiusalliseen ongelmaan – Asiantuntija: ”Saa sanoa ihan napakastikin”

Raskausvatsan luvatonta koskettamista ei tarvitse sietää, kiteyttää asiantuntija. Myös ulkonäön kommentoimisessa kannattaa käyttää harkintaa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Ilmiö on monelle raskaana olevalle tuttu: yhtäkkiä läheiset ja jopa tuntemattomat ihmiset yltyvät kommentoimaan odottajan ulkonäköä ja koskettelemaan kasvavaa vatsaa. Joitakin tällainen huomio ilahduttaa, toisista se tuntuu vastenmieliseltä.

Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntija ja seksuaaliterapeutti Johanna Sassali toteaa, että raskausvatsan luvattoman koskettelun taustalla on todennäköisesti ihailua ja elämän lainalaisuuksien luontaista ihmettelyä. Raskausvatsa voi tuoda mieleen myös henkilökohtaisia muistoja odotusajasta.

Ihannetilanteessa lähisuhteissa vallitsee yhteisymmärrys siitä, millainen kosketus ja kommentointi on sallittua. Muuten hyvä yleissääntö on, että raskausvatsan koskettamiseen on kysyttävä erikseen lupa.

– Luvan kysyminen on hyvien tapojen mukaista ja toisen rajoja kunnioittavaa kohtelua. Moni odottaja ilahtuu pyynnöstä tai saattaa itse ehdottaa vauvan liikkeiden tunnustelemista. Odottajalla on silti oikeus myös kieltäytyä kosketuksesta. Jos joku koskee luvatta, saa mielestäni sanoa ihan napakastikin, että tuo ei käy.

Sassalin mukaan etenkin vanhemman sukupolven edustajat voivat suorastaan loukkaantua siitä, että raskaana oleva asettaa rajat vatsan koskettamiselle. Vuosikymmenten saatossa asenneilmapiiri on muuttunut.

– Vatsan seutu on melko intiimi osa kehoa, ja kehollinen itsemääräämisoikeus on osa meidän seksuaalioikeuksiamme. On hyvä, että nyt on menty rajoja kunnioittavampaan suuntaan, Sassali summaa.

Lue myös: Älä painosta lastasi halaamaan ketään – Tässä on syy, miksei niin saisi tehdä

Harkitse, ennen kuin sanot

Raskausvatsan koskettamiseen on helppoa pyytää lupa. Sen arvioiminen, millaisia kommentteja raskaana oleva toivoisi saavansa, voi toisinaan olla hankalampaa.

Johanna Sassali muistuttaa, että raskaus on ainutlaatuista aikaa elämässä. Odottajan tunteet ovat usein pinnalla, minkä takia etenkin kritiikki painuu pitkäksi aikaa mieleen. Jopa kehuminen voi tuntua raskaana olevasta epämukavalta.

– Kulttuurissamme on yleistä vaivaantua kehuista. Ihmisten valmiudet kehujen vastaanottamisessa vaihtelevat hirveän paljon, Sassali pohtii.

Jos haluaa pelata varman päälle, ulkonäköön keskittymisen sijaan on viisasta suunnata huomio odottajan omaan kokemusmaailmaan. Voi esimerkiksi kysyä, miten hän on voinut tai mitä hänelle yleisesti ottaen kuuluu.

Ylipäätään kehojen kommentoimisessa tulisi olla sensitiivinen, toteaa Sassali. Erityisen vaarallista on ottaa vatsa puheeksi ennen kuin tietää varmuudella, että toinen on raskaana. Jos paisuneen vatsan taustalla onkin suolisto-ongelma tai gynekologinen sairaus, ystävällisiksi tarkoitetut sanat voivat loukata syvästi.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X