Raskaus 20.01.2022

Suun huono terveys voi vahingoittaa sikiötä – nämä asiat suuterveydestä jokaisen odottajan on hyvä tietää

Suun tulehdukset voivat altistaa jopa keskenmenolle, raskausmyrkytykselle ja ennenaikaiselle synnytykselle.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Monet odottajat ovat joutuneet omakohtaisesti toteamaan, että raskaus ja hampaat eivät ole parhaita kavereita keskenään. Raskaus altistaa ientulehduksille ja oksentelu voi kuluttaa hammaskiillettä.

Seuraukset voivat kuitenkin olla tätä paljon vakavampiakin. Suun huonolla terveydellä on yhteys jopa raskauskomplikaatioihin.

Lue myös: Tiesitkö? Raskaana voit muuttua väliaikaisesti likinäköiseksi

Hammaslääkäri Erkki Virta listaa Mehiläisen tiedotteessa, mitä jokaisen odottajan olisi hyvä tietää suun terveydestä raskausaikana.

Pilaako raskaus hampaat?

Raskaus ei tärvele hampaita tuosta vain, mutta odottajan kannattaa olla tarkkana. Virta ohjeistaakin tiedotteessa, että suuhygieniasta ja terveellisestä ruokavaliosta olisi raskaudessa hyvä huolehtia tavanomaista paremmin.

Tavallisesti sylki ehkäisee hampaiden reikiintymistä, koska se palauttaa suun pH-arvoa happamasta normaaliksi. Raskaudessa syljen pH kuitenkin laskee, eli suu happamoituu.

– Raskausaikana tämä syljen korjaava vaikutus heikkenee, hampaiden reikiintymisriski kasvaa ja ientulehdukset pahenevat helposti ikenen alla jyllääväksi hampaan kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi, tiedotteessa kerrotaan.

Parodontiitti etenee salakavalasti ja voi pahimmillaan johta hampaiden menetyksiin. Sillä on vaikutusta myös yleisterveyteen: tauti voi vaikeuttaa jopa hedelmöittymistä.

Lue myös: Hyperemeesi oli viedä Oonan mielenterveyden: ”Puoleenpäivään mennessä olin oksentanut 53 kertaa”

Ikenet merkitsevät

Virta kehottaa tarkistuttamaan suun kunnon, jos suunnitteilla on raskaus. Hampaat ovat kuitenkin vain pieni osa suun terveyttä. Sikiön kannalta oleellisempaa on ikenien terveys.

Raskaus tarjoaa suun tulehduksille otollisen kasvualustan, koska hormonimuutokset heikentävät suun vastustuskykyä plakkia vastaan.

Lue myös: Odottaja, hoida hampaasi kuntoon! ­– 3 syytä mennä hammaslääkäriin heti

Suun tulehdukset, kuten juuri parodontiitti, altistavat raskauskomplikaatioille. Niitä ovat esimerkiksi keskenmeno, raskausmyrkytys ja ennenaikainen synnytys.

Parodontiitin taudinaiheuttajat voivat kulkeutua verenkierron mukana sikiö-istukka -alueelle aiheuttaen etäinfektion, tiedotteessa varoitetaan.

– Lisäksi suun tulehdus voi vaikuttaa sikiö-istukka-alueella myös välillisesti, kun äidin keho reagoi suussa olevaan infektioon tai parodontiitin aiheuttamaan matala-asteiseen tulehdukseen.

Suun tulehduksia voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla.

Alkoiko raskaus? Hampaat parasta hoitaa keskikolmanneksella

Onneksi akuutteja suun terveyden vaivoja voidaan hoitaa koko raskauden ajan. Raskaus kuitenkin asettaa tiettyjä reunaehtoja.

Ensimmäisellä kolmanneksella suun perustutkimus ja suun sairauksia ehkäisevät toimenpiteet ovat mahdollisia, mutta toisinaan alkuraskauden pahoinvointi voi vaikeuttaa niitä tai jopa estää ne kokonaan.

– Tarvittavat korjaavat hammashoidot on puolestaan parasta tehdä keskikolmanneksella. Viimeisellä kolmanneksella vältetään hoitotoimenpiteitä esimerkiksi siksi, että hoitoasento hammaslääkärissä voi tuntua hankalalta ja vauva voi painaa sisäelimiä, tiedotteessa selitetään.

Puudutus voidaan antaa normaalisti, mutta särkylääkkeiden käyttö on tavallista rajoitetumpaa.

Odottajan muistilista

  1. Tarkistuta suun terveys jo ennen raskautta.
  2. Vältä laajoja toimenpiteitä hammaslääkärin vastaanotolla, kun olet raskaana.
  3. Huolehdi raskausaikana tavanomaista tarkemmin terveellisestä ruokavaliosta sekä hyvästä suuhygieniasta.

Lue myös: Hampaiden kiilteen kehityshäiriö voi alkaa jo raskausaikana – syntymähetki näkyy kaikilla hammaskiilteessä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X