Raskaus 29.05.2023

Raskaana voi juoda kohtuullisissa määrin teetä, mutta inkivääriteetä ja rooibosta tulisi välttää – Ruokavirasto selittää, miksi

Vaikka tee sisältää kofeiinia, sitä voi raskausaikana nauttia runsaammin kuin kahvia. Kaikki teejuomat eivät kuitenkaan sovi raskaana olevalle.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Koska teessä on luonnostaan vähemmän kofeiinia kuin kahvissa, raskaus ja tee saatetaan mieltää paremmaksi yhtälöksi kuin kahvinjuonti raskaana. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen Ruokavirastosta vahvistaa, että kofeiinin saannin kannalta tee tosiaan voi olla turvallisempi vaihtoehto.

Turvallisen kofeiinin saannin raja raskaana oleville on 200 milligrammaa päivässä. Suositus perustuu muun muassa näyttöön siitä, että runsaalla kofeiinin saannilla on yhteys suurentuneeseen keskenmenoriskiin.

Käytännössä raskaana oleva harvemmin ylittää kofeiinin turvarajaa pelkkää teetä juomalla, sillä 200 milligrammaa vastaa noin kahdeksaa desilitraa mustaa teetä. Suodatinkahvin osalta vastaava määrä täyttyy jo kolmesta desilitrasta.

– Toki, jos on tottunut juomaan noin kaksi desiä vahvaa teetä neljä kertaa päivässä, voi suositus ylittyä, Lyytikäinen toteaa.

Lyytikäinen huomauttaakin, että valmiin teekupillisen sisältämä kofeiinin määrä riippuu pitkälti valmistustavasta. Mitä vahvempaa tee on, sitä enemmän se sisältää kofeiinia. On eri asia hauduttaa teepussia monta minuuttia 100-asteisessa vedessä kuin vain nopeasti kastaa pussi 90-asteisessa vedessä.

Inkivääriteetä ja yrttijuomia kannattaa välttää raskaana

Ruokavirasto suosittelee, että raskaana olisi hyvä välttää inkivääriteetä sekä kaikkia yrttijuomia, joita ei ole haudutettu teekasvista. Muun muassa rooibos-juomat lukeutuvat tällaisiin yrttihaudukkeisiin. Suosituksen taustalla ei kuitenkaan ole kofeiini.

raskaus tee

Raskaus ja tee ovat turvallinen yhtälö, kunhan seuraa käyttösuosituksia.

Ohjeistus nojaa varovaisuusperiaatteeseen. Toisin sanoen inkivääri- ja yrttijuomien mahdollisesta haitallisuudesta ei ole riittävästi tutkimusnäyttöä, jotta ne pitäisi ehdottomasti kieltää raskaana olevilta. Toisaalta juomien turvallisuudestakaan ei ole tarpeeksi todisteita, koska niitä koskeva tutkimustieto on vähäistä.

– Pelkkä epäily mahdollisesta haitallisuudesta on jo riittävä peruste, etenkin, kun raskauden aika, johon rajoitukset kohdistuvat, on elämässä verrattain lyhyt ajanjakso. Kyse on sekä äidin että kehittyvän lapsen hyvinvoinnista, Lyytikäinen sanoo.

Monien luontaistuotteiden tarkasta koostumuksesta ei ole saatavilla tietoa, puhumattakaan tuotteen vaikutuksiin liittyvästä tutkimustiedosta.

Inkivääritee on vältettävien juomien listalla siksi, että inkiväärin maku saadaan teehen tiivisteestä tai uutteesta. Uutteissa haitta-ainepitoisuudet voivat olla moninkertaisesti suurempia kuin raaka-aineessa sellaisenaan.

Odottavan äidin ei siis tarvitse välttää tuoreen tai kuivatun inkiväärin käyttöä mausteena, vaikka inkivääriteen juomista ei suositellakaan.

Raskaus, tee ja muut kofeiinipitoiset juomat – turvallisen käytön ohjeet

Kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiön verenkiertoon. Myös imettävien äitien on hyvä tarkkailla kofeiinin saantiaan, sillä aine kulkeutuu rintamaidon välityksellä lapselle.

Ruokaviraston taulukoista näkee, kuinka paljon raskaudessa voi nauttia teetä, kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia. Päivittäinen 200 milligramman turvaraja täyttyy kahdeksasta desilitrasta mustaa teetä, kolmesta desistä suodatinkahvia tai desistä espressoa. Energiajuomia ei sen sijaan suositella raskaana oleville tai imettäville äideille lainkaan.

Imetystä koskevat kofeiinirajoitukset ovat hieman lievempiä kuin raskaudessa, sillä rintamaidon mukana kulkeutuvat määrät ovat huomattavasti pienempiä kuin suoraan verenkiertoon pääsevät pitoisuudet. Niinpä imettäjä voi nauttia päivän turvarajan eli 200 milligrammaa kerrallakin, kun taas raskaana oleville sitä ei suositella.

Lue myös: Kahvi ja raskaus – pitäisikö kofeiinin saanti rajoittaa nollaan? Näin Ruokavirasto vastaa

Anna.fi: Kauanko kofeiini vaikuttaa? Näillä tuntihaarukoilla kahvi voi viedä yöunet

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X