Raskaus 24.10.2020

Raskaustietovisa: testaa, kuinka hyvin tiedät raskausajan faktat

Mitä kalaa raskausaikana ei tule syödä? Entä milloin vauva on päärynän kokoinen? Testaa raskaustietosi Kaksplussan tietovisassa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Erilaiset raskausfaktat täyttävät odotusaikana pienokaistaan odottavien päät. Kuinka hyvin sinulla on hallussa raskauteen liittyvä tietämys?

Tee alla oleva raskaustietovisa ja selvitä, oletko todellinen raskaustietäjä!

Älä lue eteenpäin, ennen kuin olet täyttänyt ylläolevan testin! Jos vastaukset jäivät mietityttämään, tästä saat vielä syvempää lisätietoa raskausajasta.

Raskausajan ruokavalio voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Erityisesti juustoihin liittyvät suositukset ovat kinkkisiä. Nyrkkisääntö on, että kovat juustot ovat turvallisia, sillä listeria-bakteeri ei pysty lisääntymään niissä.

Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot ovat turvallisia vain kuplivan kuumaksi kuumennettuna. Home- ja kittijuustoja, vaikka ne olisi valmitettu pastöroidusta maidosta, käytetään vain kuplivan kuumaksi kuumennettuina. Lue lisää raskausajan ruokavaliosta!

Myös kosmetiikan käyttöön liittyy tiettyjä rajoituksia. Deodorantin käyttö on turvallista, ja meikkivoidettakin voi käyttää. Olisi kuitenkin parasta valita voide, jossa ei ole mukana aurinkosuojaa.  Kemiallisia suoja-aineita sisältävien tuotteiden toistuvaa käyttöä kannattaa pyrkiä välttämään. Hajuvesien käyttöä sen sijaan kannattaa välttää kokonaan, koska niissä voi esiintyä aineita, joilla voi olla estrogeenin kaltaista vaikutusta sikiöön.

Pre-eklampsia eli yleiskielessä raskausmyrkytykseksi kutsuttu oireyhtymä on harvinainen, mutta vakava tila. Siihen sairastuu noin 3 prosenttia odottajista.  Pre-eklampsiassa istukan verenkierto voi heikentyä, mikä voi hidastaa sikiön kasvua. Tärkein hoitomuoto on lepo.

Raskaushepatoosi on raskauden aikana kehittyvä maksan toimintahäiriö. Sen syytä ei tunneta. Raskaushepatoosi alkaa yleensä oirehtia 30–36 raskausviikolla. Sen pääasiallinen oire on kutina, joka on usein voimakkainta vatsalla, kämmenissä ja jalkapohjissa.

Lähteet: Firstcry.comHUS, KaksplusKelaNaistalo, Raskausajan ravinnon erityissuositukset 

Lue myös: Synnytystesti: testaa, kuinka hyvin tunnet synnyttämisen faktat!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X