Synnytys 19.09.2022

Äidin hyvä itsetunto suojaa kielteiseltä synnytyskokemukselta, osoittaa suomalaistutkimus

Tutkimuksessa havaittiin, että hyvä itsetunto suojaa äitiä silloinkin, jos tämä kärsii synnytyspelosta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että äidin hyvä itsetunto vaikuttaa myönteisesti synnytyskokemukseen. Sen sijaan huonolla itsetunnolla on päinvastainen vaikutus, sillä se vahvistaa synnytyspelkoa.

Entuudestaan tiedetään, että synnytyspelosta kärsivillä synnyttäjillä on suurempi riski negatiiviselle synnytyskokemukselle kuin muilla. Väitöskirjatutkija Mirjam Raudasojan mukaan on kuitenkin uusi löydös, että äidin itsetunnon taso ohjailee sitä, missä määrin synnytyspelko vaikuttaa synnytyskokemuksen muodostumiseen.

– Itsetunnolla voi olla jopa odotettua suurempi merkitys sille, millaiseksi synnyttäjän kokemus synnytyksestään muodostuu. Synnytyspelon vaikutus synnytyskokemuksen laatuun näyttäisi olevan riippuvainen itsetunnon tasosta, Raudasoja kertoo yliopiston tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan aiemmassa tutkimuksessa ei ole juurikaan huomioitu, mikä rooli äidin itsetunnolla on synnytyskokemuksen muodostumisessa.

Lue myös: Näin olet synnytyksessä rauhallisempi ja itsevarmempi – 8 voimaannuttavaa keinoa

Hyvä itsetunto on avuksi, vaikka kärsisi synnytyspelosta

Tutkimuksen tulos on yksinkertainen. Mitä korkeampi itsetunto, sitä todennäköisemmin synnytyskokemus on positiivinen. Näin on myös siinä tapauksessa, jos äiti kärsii synnytyspelosta. Sen sijaan jos äidin itsetunto on alhainen, synnytyspelon kielteiset vaikutukset synnytyskokemukseen vahvistuvat.

Tutkimustiedotteessa muistutetaan, että synnytys on merkittävä elämäntapahtuma, jonka yksityiskohdat voivat jäädä tarkasti mieleen koko loppuelämän ajaksi. Synnytyskokemuksen laatu ei siis heijastu äidin hyvinvointiin vain välittömästi synnytyksen jälkeen, vaan se vaikuttaa laajemminkin äitiydessä toimimiseen sekä äidin mielenterveyteen.

hyvä itsetunto

Hyvä itsetunto suojaa synnyttävää äitiä, vaikka tämä kärsisi synnytyspelosta.

Lisäksi tiedotteessa huomautetaan, että monet odottajat ja synnyttäjät kärsivät jonkinasteisesta pelosta synnytystä kohtaan. Synnytyspelolla kuitenkin tarkoitetaan niin voimakasta pelkoa, että se haittaa elämää.

Miten tutkimustuloksia voisi hyödyntää?

Synnytyspelko on riskitekijä äidin ja vauvan hyvinvoinnille raskausaikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen. Tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään synnytyspelon psyykkisiä mekanismeja.

Väitöskirjatutkija Raudasoja katsoo, että tuloksia voidaan hyödyntää synnytyspelon hoidon yksilöllistämisessä.

– Myös synnytysvalmennuksissa kaikille vauvaa odottaville voidaan antaa tietoa itsetunnon vaikutuksista sekä opettaa itsemyötätuntoa, mikä voi auttaa heikosta itsetunnosta kärsiviä.

Tutkimusaineisto kerätiin kyselylomakkeilla vuosina 2020–2021. Ensimmäisenä ajankohtana kyselyyn vastasi 125 äitiä, joista yli 90 prosenttia vastasi myös toisen ajankohdan kyselyyn.

Tutkimukseen osallistuneista äideistä liki 12 prosenttia kärsi vakavasta synnytyspelosta.

Lue myös: Oksitosiini synnytyksessä ja imetyksessä – tiesitkö tätä synnyttäjän mysteerihormonista?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X