Synnytys 21.05.2022

Oksitosiini synnytyksessä ja imetyksessä – tiesitkö tätä synnyttäjän mysteerihormonista?

Oksitosiini on monella tapaa oikea synnyttäjän hormoni! Sillä on ratkaiseva rooli paitsi alatiesynnytyksessä, myös maidontuotannon käynnistymisessä.

Teksti
Maria Mäkituomas

Oksitosiini tunnetaan ennen kaikkea rakkaushormonina. Sitä erittyy hellyydenosoitusten sekä seksuaalisen mielihyvän yhteydessä.

Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen HUSista kertoo, että jopa kylläisyyden tunne stimuloi oksitosiinin eritystä.

– Sen sijaan voimakas stressi vähentää sitä.

Lue myös: hCG eli istukkahormoni saa raskausoireet alkamaan ja testin plussaamaan – näin suuresti viitearvot vaihtelevat raskauden aikana

Oksitosiinilla on ratkaiseva rooli sekä alatiesynnytyksen kulussa että imetyksen onnistumisessa. Kaikkia sen toimintamekanismeja ei kuitenkaan tunneta.

Mitä oksitosiini tekee?

Oksitosiinia vapautuu verenkiertoon aivolisäkkeen takalohkosta. Oksitosiini muodostuu hermosoluissa, jolloin se toimii keskushermoston välittäjäaineena.

Hormonia muodostuu jonkin verran myös kohdussa, istukassa, keltarauhasessa, kiveksissä ja jopa sydämessä

– Tärkeimmät oksitosiinin fysiologiset vaikutukset ovat kuitenkin kohdun sileän lihaksiston supistuminen ja rintarauhasissa myoepiteliaalisten solujen supistuminen, mikä on edellytys maidon erittymiselle.

Oksitosiini synnytyksessä

Raskaudessa istukan tuottama keltarauhashormoni estää oksitosiinin vaikutuksia. Kun synnytys lähestyy, keltarauhashormonin pitoisuus pienenee ja oksitosiinia erittyy enemmän.

– Ratkaisevaa synnytyksen käynnistymiselle on kohdun oksitosiinireseptorien määrän suureneminen.

Lue myös: Latenssivaihe voi kestää jopa päiviä – synnytyksen alkuvaiheessa supistukset tulevat ja menevät

Odottavalla äidillä oksitosiini saa kohdun lihakset supistelemaan ja sikiön liikkeelle. Synnytyksen käynnistyttyä äidin verenkiertoon vapautuu suuria määriä oksitosiinia, joka puolestaan lisää edelleen kohtulihaksen supistelua.

Suurimmillaan oksitosiinipitoisuus on ponnistusvaiheessa. Opiaatit, kuten voimakkaat synnytyskivun hoidossa käytetyt lääkkeet, estävät oksitosiinin eritystä.

Oksitosiinin tehtävät eivät lopu heti vauvan synnyttyä.

– Kaikille äideille annetaan heti vauvan syntymän jälkeen niin sanottu oksitosiinibolus suoneen, jotta kohtu supistuisi nopeasti. Sillä pyritään minimoimaan synnytyksen jälkeinen verenvuoto.

Oksitosiini synnytyksen käynnistämisessä

Erikoislääkäri Rahkonen kertoo, että oksitosiinin tarkka toimintamekanismi luonnollisessa synnytyksen käynnistymisessä on yhä epäselvä.

Hormonin on kuitenkin todettu toimivan synnytyksen käynnistämisessä, jos luonnollinen synnytys ei ala itsekseen.

– Suonensisäisesti annettavan oksitosiinin tavoitteena on käynnistää supistukset ja synnyttäjän oma oksitosiinituotanto.

Koska oksitosiini voi aiheuttaa liian tiheästi tulevia supistuksia, sitä käytettäessä tulee seurata jatkuvasti sikiön sykekäyrää (KTG).

Rahkosen mukaan oksitosiinia siedetään yleensä hyvin annostuksilla, joita käytetään synnytyksen edistämiseksi.

Edellytys imetykselle

Vielä synnytyksen jälkeenkin oksitosiinilla on tärkeä tehtävä.

Imettävällä äidillä oksitosiini saa maidon erittymään rinnoista, kun se supistaa maitotiehyitä ympäröiviä pieniä sileitä lihaksia. Tämän seurauksena maito puristuu ulos.

Maidon eritystä aiheuttava heijaste voi ihmisellä ehdollistua, eli jo pelkästään nälkäisen imeväisen itku tai lapsen näkeminen voi lisätä oksitosiinin eritystä.

Lähteet: erikoislääkäri Leena Rahkosen haastattelu, Terveyskirjasto

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X