Synnytys 03.09.2023

Liian tiheistä supistuksista voi olla haittaa vauvalle – kokenut kätilö kertoo, mikä usein rauhoittaa tilanteen

Joskus ensisynnyttäjästä voi tuntua, että kohtu supistelee hyvin usein, vaikka kyseessä on vasta alkuvaiheen jomottelu. Liian tiheissä supistuksissa on kuitenkin kyse muusta.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Yleensä kuulee puhuttavan liian harvoin ilmenevistä supistuksista, mikä saattaa vaikeuttaa synnytyksen etenemistä. Supistuksia voi myös tietyissä tilanteissa tulla liian usein, eikä kohtu pääse supistusten välissä rentoutumaan.

Kysyimme kätilö Maria Viitaniemeltä, mitä tapahtuu, kun supistuksia on hyvin tiheään ja mistä se oikein johtuu.

Lue myös: Spinaalipuudutus on jopa epiduraalia voimakkaampi, mutta silti harvinaisempi kivunlievitys – Lääkäri vastaa miksi

Mitkä ihmeen tiheät supistukset?

Supistustuntemukset ovat hyvin yksilöllisiä, samoin kuin kivun kokeminen. Synnytyksen lähestyessä etenkin ensisynnyttäjä voi joskus kokea, että häntä supistaa koko ajan, vaikka kyseessä ovat vasta alkuvaiheen jomottelut ja poltot vatsalla.

Synnytyksen edetessä ja supistusten voimistuessa synnyttäjä usein itsekin huomaa, mitä kunnon supistukset ovat. Alkuvaiheen jomottelu ei siis useinkaan ole kohdun tiheää supistelua vaan kohdun valmistautumista ja heräämistä tuleviin supistuksiin ja synnytykseen.

Kun kätilön näkökulmasta arvioidaan supistuksia, otetaan huomioon kohdun perustonus eli paine tai jännitys kohdussa silloin, kun synnyttäjää ei supista, supistusten voimakkuus ja kesto sekä määrä, eli montako supistusta on kymmenessä minuutissa.

Supistusten arvioinnissa oleellista on synnyttäjältä saatava tieto ja lisäksi kohdun tunnusteleminen kädellä vatsan päältä.

Supistuksia voi sairaalassa arvioida myös kardiotokografian eli KTG:n avulla, jolloin synnyttäjän vatsan päällä olevien anturien avulla seurataan vauvan sykettä ja kohdun supistelua samanaikaisesti ”ottamalla käyrää”.

Kun puhutaan liian tiheästä kohdun supistelusta, tarkoitetaan tavallisimmin tilannetta, jossa kohtu supistuu kymmenen minuutin aikana enemmän kuin neljä kertaa kymmenessä minuutissa. Tähän tiheään supisteluun liittyy usein se, että supistus ei laukea supistusten välillä kokonaan, vaan kohtu jää normaalia jännittyneemmäksi eikä kohtulihas rentoudu kunnolla.

Supistukset voivat tällöin KTG-käyrässä näkyä myös vuorijonomaisina, monihuippuisina supistuksina.

Spontaanisti liian tiheää supistustoimintaa synnyttäjällä on harvoin, vaikka toki ponnistusvaiheessa supistukset monesti tihentyvät avautumisvaiheeseen verraten.

Liiallinen oksitosiini voi tihentää supistuksia tarpeettomasti

Tiheiden supistusten taustalla onkin usein synnytyksen käynnistykseen tai edistämiseen käytetty oksitosiini, jota annostellaan tahattomasti liikaa tai tilanne, jossa synnyttäjä on poikkeuksellisen herkistynyt synnytyksen käynnistyksessä tai edistymisessä käytetyille lääkeaineille.

Liian tiheästi tulevat supistukset heikentävät istukan verenkiertoa ja sitä kautta kohdussa olevan vauvan hapensaantia. Tämä näkyy vauvan sykekäyrällä muutoksina, jotka kertovat hapenpuutteesta.

Supistusten välissä tulisi pääsääntöisesti olla taukoa vähintään 60–90 sekuntia istukan riittävän verenkierron ja sikiön riittävän hapensaannin turvaamiseksi.

Ensisijaisena hoitona liian tiheään supisteluun on oksitosiinin annostelun vähentäminen tai sen lopettaminen. Oksitosiinin puoliintumisaika on vain joitakin minuutteja, joten edellä mainittu toimenpide usein riittää harventamaan supistuksia.

Tarvittaessa voidaan käyttää myös lääkkeitä kohdun supistelun laukaisemiseksi, etenkin jos supistuksista epäillään olevan haittaa vauvan hyvinvoinnille.

Oksitosiini on kuitenkin yleensä hyvin siedetty niillä annoksilla, joita synnytyksen aikana käytetään. Hormonin käyttöä ja synnyttäjälle annettavaa määrää säädellään ja seurataan yksilöllisesti.

Oksitosiini-infuusio annostellaan tipanlaskijan kautta, joten annostus on tarkka, ja se aloitetaan pienellä määrällä niin, että sitä nostetaan vasteen mukaan pikkuhiljaa.

Kätilö ja lääkäri huolehtivat vauvan hyvinvoinnin seuraamisesta oksitosiini-infuusiota käytettäessä ja pyrkivät  siihen, että oksitosiinia käytetään vain tarpeellinen määrä, jolloin vältytään kohdun liian tiheältä supistelulta.

Lue myös: Latenssivaihe voi kestää jopa päiviä – synnytyksen alkuvaiheessa supistukset tulevat ja menevät

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X