Synnytys 02.03.2021

Milloin on oikea aika ottaa epiduraali? Nämä asiat ratkaisevat

Suurin osa epiduraalia toivovista synnyttäjistä ehtii sen saada, kertoo Taysin synnytyslääkäri.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Epiduraali on nykyisin yleinen kivunlievityskeino suomalaisten synnyttäjien keskuudessa. Alateitse synnyttäneistä 53 prosenttia otti epiduraalipuudutuksen vuonna 2019. Kymmenen vuotta aiemmin vastaava luku oli 45 prosenttia.

– Epiduraali on kivunlievityskeinoista tehokkain, joten siksi se on niin suosittu, synnytyslääkäri Outi Palomäki Tampereen yliopistollisesta sairaalasta toteaa.

Erityisesti ensisynnyttäjistä moni haluaa epiduraalipuudutuksen. Vuonna 2019 epiduraalin sai 76 prosenttia ensisynnyttäjistä. Uudelleensynnyttäjillä sama luku oli vajaa 40 prosenttia, selviää THL:n perinataalitilastosta.

Ensisynnyttäjillä synnytyksen kesto on fysiologisista syistä useimmiten pidempi kuin uudelleensynnyttäjillä, jolloin myös kivunlievityksen tarve on tyypillisesti suurempi. Uudelleensynnyttäjä voi helpommin pärjätä lievemmillä keinoilla.

– Moni haluaa synnyttää luonnonmukaisesti tai mahdollisimman kevyellä lääkityksellä. Uudelleensynnyttäjän kohdalla se useimmiten myös onnistuu, kun synnytys on oikeasti lyhyempi.

Oikea aika ottaa epiduraali riippuu synnyttäjästä

Synnytyksen lähestyessä tuleva äiti saattaa pohtia sitä, missä vaiheessa epiduraalipuudutus kannattaa mahdollisesti ottaa. Suurella osalla synnyttäjistä suunnitelmana on se, että ensin käytetään erilaisia lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä ja sitten, jos ne eivät enää riitä, olisi järeämpien lääkkeellisten keinojen aika.

Epiduraalipuudutus voidaan laittaa monessakin synnytyksen vaiheessa.

– Aiemmin oli käsitys, että jos epiduraali laitetaan synnytyksen aikaisessa vaiheessa, se voi pysäyttää synnytyksen. Nykykäsityksen mukaan epiduraalipuudutus voidaan antaa varhaisessakin vaiheessa, jos lääkkeettömät keinot on jo käytetty ja synnyttäjä kokee olevansa hyvin kipeä, Palomäki kertoo.

Se, milloin on oikea aika ottaa epiduraali, riippuu synnyttäjän omasta tarpeesta. Jos synnyttäjä toistaiseksi pärjää melko hyvin lievemmällä kivunlievityksellä, epiduraalia ei vielä tarvita. Lääkkeettömät keinot kannattaa käyttää ensin, sillä esimerkiksi ammeeseen ei voi enää mennä epiduraalin laiton jälkeen.

”Jos näemme, että ihminen on todella kipeä, saatamme ehdottaa epiduraalia.”

– Jotkut kuitenkin sinnittelevät kovien kipujen kanssa ja ajattelevat, että kipu menee vielä paljon pahemmaksi. Jos näemme päältä päin, että ihminen on todella kipeän näköinen ja voisi tarvita helpotusta, saatamme ehdottaa epiduraalin ottamista. Kätilöillä on valtava kokemus, ja he antavat tarvittaessa ohjeistusta.

Palomäki painottaa, että epiduraalipuudutusta ei kuitenkaan tyrkytetä kenellekään.

– Synnyttäjän oma toive kivunlievityksestä on ykkösasia.

Epiduraali laitetaan usein niin, että synnyttäjän selkään jätetään kiinni ohut muovikatetri.

Epiduraali laitetaan usein niin, että synnyttäjän selkään jätetään kiinni ohut muovikatetri. Sen kautta puudustusainetta voidaan tarvittaessa myöhemmin vielä lisätä.

Suurin osa ensisynnyttäjistä ehtii saada epiduraalin

Joskus synnytys voi edetä niin nopeasti, ettei epiduraalipuudutusta ehditä laittaa. Ensisynnyttäjän kohdalla se on kuitenkin hyvin harvinaista. Myös suurin osa epiduraalia toivovista uudelleensynnyttäjistä ehtii sen halutessaan saada.

Silloin, jos avautumisvaihe on kuitenkin jo aivan loppusuoralla, synnyttäjälle voidaan tarjota muita kivunlievitysvaihtoehtoja epiduraalin tilalle.

– Epiduraalin laitto edellyttää steriilin pöydän valmistelemista, anestesialääkärin kutsumista paikalle, puudutuksen laittamista ja aikaa, ennen kuin lääkeaine vaikuttaa. Voi olla, että synnyttäjä olisi tässä vaiheessa jo ponnistamassa.

Jos kohdunsuun reunaa on vielä jäljellä, synnyttäjä voi saada epiduraalin sijaan esimerkiksi kohdunkaulan puudutuksen avautumisvaiheen lopussa. Häpyhermon puudutus eli pudendaalipuudutus puolestaan on mahdollista laittaa ponnistusvaiheessa. Molemmat puudutukset ovat synnytyslääkärin nopeasti laitettavissa.

Millaisia hyötyjä ja riskejä epiduraalipuudutuksella on?

Epiduraalin suurin hyöty on se, että se lievittää tehokkaasti kipua. Paitsi että kovaa kipua voi olla vaikeaa kestää, liiallinen kipu voi myös aiheuttaa synnytykselle fysiologista harmia.

– Jos ihminen on kovin kipeä, hänen kehossaan erittyy välittäjäaineita, kuten stressihormoni kortisonia, joka voi supistaa kohtuvaltimoa ja vähentää istukan verenkiertoa. Suurin osa raskauksista toki kestää tämän.

Epiduraali on hyvä puudutus myös siinä mielessä, että sitä pystyy synnytyksen aikana tarvittaessa helposti lisäämään, jos synnytys kestää pitkään tai kipu voimistuu. Synnyttäjä voi saada epiduraalin avulla levättyä ja kerättyä voimia.

Ei kuitenkaan ole olemassa toimenpidettä, jolla ei olisi minkäänlaista riskiä. Aina, kun synnytykseen puututaan jollain tavalla, jollekin ihmiselle saattaa tulla siitä komplikaatio.

– Epiduraali laitetaan epiduraalitilaan, joka on selkäydinnesteen päällä. On olemassa hyvin pieni mahdollisuus, että selkäydinnestetilaan menevään kudokseen tulee pieni reikä, jolloin selkäydinnestettä pääsee tihkumaan.

Seurauksena on postspinaalipäänsärky. Tilanne voidaan korjata tukkimalla reikä ihmisen omasta verestä muodostetulla veripaikalla.

Epiduraalilla on erittäin pieni riski aiheuttaa hermovaurio.

”Harvoin jäljet johtavat epiduraaliin.”

– Alaraajojen neurologisia, ohimeneviä oireita on jonkin verran synnyttäjillä synnytyksen jälkeen. Harvoin jäljet kuitenkaan johtavat epiduraalipuudutukseen. Usein sikiö on vain lantiossa painanut hermorakenteita.

Epiduraalin käyttö saattaa myös lisätä imukuppisynnytysten määrää sekä oksitosiinin käyttöä, mutta kummastakaan asiasta ei ole varmaa näyttöä.

Epiduraali pitkittää ponnistusvaihetta hieman

Tutkimusten perusteella tiedetään, että epiduraali pitkittää ponnistusvaihetta jonkin verran, noin 15–30 minuuttia.

– Äiti, jolle on annettu epiduraalipuudutus, ei välttämättä niin hyvin tunne, mihin suuntaan hänen pitäisi työntää vauvaa. Kun hermoradasta katkaistaan tunto, se voi myös heikentää ponnistamisen tarvetta.

Epiduraalin haittapuolena on lisäksi verenpaineen lasku. Epiduraalipuudutuksen jälkeen äidin verenpainetta seurataan läpi synnytyksen, jotta vauvalle ei tule ongelmia äidin verenpaineen laskun takia.

Epiduraalipuudutus voi myös aiheuttaa äidille lämpöilyä, jota tarvittaessa hoidetaan kuumelääkkeellä.

Epiduraali on toiseksi yleisin kivunlievitys

Kivunlievitys %:ssa synnytyksistä
Ilokaasu 55 %
Epiduraali 53 %
Ei-lääkkeellinen 42 %
Spinaali 20 %
Paraservikaali 16 %
Pudendaali 15 %
Muu lääkkeellinen 10 %
Yhd. spinaali-epid. 8 %
Lähde: THL 2019

Lue myös

Kommentit (1)

En halunnut, eikä olisi ehtinytkään 😁. Sen verran vauhdilla tuli molemmat. Ilokaasulla mentiin esikoisen kanssa, toisen kanssa ei ehditty sitäkään 😅. Olin onnekas, 2 helppoa nopeaa synnytystä, kivut kestin ihan hyvin.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X